Luontohoivasta ammatti

Hoivapalvelut Onnenpisaran yrittäjä Riina Harinen on innostunut luonto- ja eläinavusteisesta hoivasta eli green care -palveluista.

- Luontoavusteisen hoivan hyödyt ovat valtavat. Luonnossa oleskelu vähentää stressiä, alentaa verenpainetta, sykettä ja lihasjännitystä. Olen huomannut myös, että eläinten kanssa toimiminen rauhoittaa ja auttaa ADHD-lapsia keskittymään. Vaikutus näkyy koulussa vielä parin päivän päästä, kertoo Harinen.
Luonnonympäristö tarjoaa mielekkään kuntoutusympäristön myös vanhuksille.
- Luonnon ja eläinten kanssa toimiminen tuo iäkkäille vanhat muistot mieleen. Muistisairas henkilö nauttii hevosten rapsuttelusta ja niiden ruokkimisesta porkkanoilla.

Kahdeksatta vuotta kuntouttavaa hoivapalvelua tekevän Harisen asiakkaina on sekä ikäihmisiä että lapsiperheitä. 70 prosenttia asiakkaista ostavat palvelun omaishoidon palvelusetelillä. Loput ovat itse maksavia ja useimmat heistä ovat iäkkäitä. Yleensä kuntoutuksella pyritään parantamaan asiakkaan fyysistä toimintakykyä niin, että hän pärjää kotona itsenäisesti.
- Asiakkaideni kanssa teemme arjen askareita, pelaamme pelejä ja ulkoilemme lähiympäristössä. Usein otan asiakaskäynneille koiran mukaan.  Luontoa voi hyödyntää myös silloin, kun asiakas ei pääse ulos. Sisällä tai parvekkeella voi hoitaa viherkasveja ja kotona voidaan hyödyntää luontoääniä ja -kuvia, muistuttaa Harinen.

Harisen yritys Hoivapalvelut Onnenpisara toimii Imatran seudulla. Tähän asti hän on työskennellyt pääasiassa asiakkaiden kotona. Nyt Harinen laajentaa yrityksen toimintaa eläinavusteiseen hoivaan.
- Maatilallani Ruokolahden Salosaaressa minulla on kaksi hevosta ja koira, joiden kanssa asiakkaat voivat puuhailla. Tarkoitukseni on hankkia myös kaneja ja mahdollisesti lampaita. Rakennan tilalle esteettömän piha-alueen ja hevospihaton sekä kuntouttavan toimintaradan, jossa asiakkaat voivat parantaa tasapainoaan ja kehittää voimiaan ja kestävyyskuntoaan.

Harisen lisäksi yrityksessä työskentelee kaksi osa-aikaista työntekijää. Parhaillaan hän etsii yhteistyökumppanikseen esimerkiksi fysio- tai toimintaterapeuttia, jotta voisi laajentaa yrityksen kuntouttavia toimintoja. Kysyntää palveluille on kovasti.


Riina Harinen on yksi GreenCareLab-hankkeen Etelä-Karjalan toiminnassa mukana olevista yrittäjistä. Hankkeessa luontohoivasta kiinnostuneet henkilöt tutustuvat toisiinsa, löytävät toisistaan kumppaneita ja keskustelevat palveluista palvelun ostajien ja käyttäjien kanssa. Green Care –yritystoiminnasta kiinnostuneita autetaan testaamaan ja kehittämään yritys- ja tuoteideoitaan sekä palvelukonseptiaan oikeiden asiakkaiden kanssa.

GreenCareLab - hanketta toteuttaa Työtehoseura yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun ja ProAgria Etelä-Suomen kanssa. Hanketta toteutetaan Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson lisäksi Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Riina Harinen tutustui mikkeliläisen lypsykarjatilan eläimiin GreenCareLab-hankkeen retkellä huhtikuun lopussa. Lenjuksen tila on luontolähtöisen hoivapalvelun edelläkävijä Etelä-Savossa.

Julkaistu toukokuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin