Hukka hyödyksi ja jätteet kiertoon

Kymenlaakson maaseutufoorumissa 29.3.2017 keskusteltiin Hukka hyödyksi-teemalla monipuolisesti siitä, miten voimme säästää luonnonvaroja ja kierrättää tehokkaammin. Yhdennentoista kerran järjestetty maaseutufoorumi keräsi Kotkan Merikeskus Vellamoon satakunta kierrätyksestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta kuulijaa.

Tulevaisuudessa raaka-aineiden hinta kallistuu ja käytettävissä on yhä vähemmän luonnonvaroja. Myös ympäristön kuormitusta tulisi vähentää.
- Euroopassa noin 20 % tuotetusta ruuasta heitetään pois. Se tarkoittaa 173 kiloa henkilöä kohden. Suurimmat hävikit syntyvät kotona, sen jälkeen ruokaloissa ja ravintoloissa. Ruokahävikistä puolet syntyy kotona ja ravintoloissa, kaupan osuus on 20 %,  kertoi Luonnonvarakeskuksen tutkija Inkeri Riipi.

Riipi muistutti, että ruuan tuotannolla ja sen käytöllä on suurempi vaikutus ympäristöön kuin esimerkiksi liikenteellä. Kotitaloudet voivat vähentää hävikkiä suunnittelemalla ruuan oston ja valmistuksen tarkemmin sekä säilyttämällä ja annostelemalla ruuan oikein. Myös pakastimen hyödyntäminen ja tähteiden innovatiivisempi käyttö vähentävät syömäkelpoisen ruuan hävittämistä.

Kari Koppelmäki kertoi Hyvinkään Palopuron energia- ja ravinneomavaraisesta tuotantomallista, jossa usea luomutila yhdessä muiden toimijoiden kanssa pyrkii säästämään luonnonvaroja ja vähentämään ravinteiden huuhtoutumista Itämereen.
- Pelloilla tuotettu vilja tullaan jauhamaan tilan myllyssä ja sen jalostaa leiväksi alueelle siirtyvä Samsaran luomuleipomo. Viljan kuivauksessa ja leipomisessa käytetään paikallista biokaasua, kertoi hankekoordinaattori ja yksi tilan viljelijöistä Kari Koppelmäki.

Maaseutufoorumin lopuksi keskusteltiin jätteiden kierrätyksestä. Käytännönläheisen esimerkin eläinrasvojen kierrätyksestä antoi Petri Ahola-Luttila Kemianteollisuus ry:stä kertoen viime jouluna toimeenpannusta Kinkkutempauksesta.
- Usean toimijan yhteistyönä saimme viime jouluna kerättyä noin 40 000 kotitalouden kinkkurasvat. Kotitaloudet toivat keräykseen 12 000 kiloa kinkkurasvaa, josta Neste valmisti 10 000 litraa uusiutuvaa dieseliä. Sen myynnistä saadut tulot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Ice Hearts ry:lle ja Hope ry:lle, kertoi valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Kymenlaakson maaseutufoorumi järjestetään vuorovuosittain Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksossa. Järjestelyistä vastaa laaja verkosto, johon kuuluvat alueen Leader -ryhmien, Leader Sepran ja Pohjois-Kymen Kasvun, lisäksi muun muassa ELY-keskus, Kymenlaakson Kesäyliopisto, Kymenlaakson Kylät ry ja MTK-Kaakkois-Suomi.  


Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Kuvakooste:
Vasen yläkulma: Luonnonvarakeskuksen Inkeri Riipi muistutti, että suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa.
Oikea yläkulma: Kari Koppelmäki on yksi Palopuron agroekologisen symbioosin luomuyrittäjistä.
Vasen alakulma: Petri Ahola-Luttila oli mukana järjestämässä joulun 2016 kinkkurasvan keräystempausta.
Oikea alakulma ja kuva edellisellä sivulla: Kymenlaakson maaseutufoorumi järjestettiin Merikeskus Vellamossa Kotkassa.

Julkaistu maaliskuussa 2017.


 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin