• Etusivu
  • Uutiset
  • Ruokahävikki pienenee, kun ylijäämäruoka myydään asiakkaille

Ruokahävikki pienenee, kun ylijäämäruoka myydään asiakkaille

Ennen ravintolaruuan ylijäämä heitettiin biojätteisiin. Nyt ravintolat voivat myydä ylijääneet annokset nettipalvelun avulla suoraan asiakkaille. Kymenlaaksossa jo kolmisenkymmentä ravintolaa ja kahvilaa vähentää ruokahävikkiään ResQ Clubin sovelluksella. Hävikin hyödyntäminen on yksi Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjulle –hankkeen teemoista.

- Asiakas saa laaturuokaa normaalia halvemmalla. Samalla hän pelastaa ruuan menemästä roskiin. Ravintola saa lähes ilmaista lisätuloa, näkyvyyttä sekä mahdollisesti uusia asiakkaita, kiteyttää ResQ Clubin Eero Myller. 

Myllerin mukaan palvelu on ravintoloille edullinen ja riskitön. Sen avulla ravintolat voivat parantaa palveluvarmuutta ja tuoretakuuta.  Ravintola voi ilmoittaa esimerkiksi lounaalta ylijääneet annokset palvelun kautta myyntiin. Asiakas saa viestin tarjolle tulleesta ruuasta, ostaa sen ja käy noutamassa ravintolasta sovittuna aikana.

ResQ Clubin toiminta alkoi tammikuussa ja nyt palvelussa on mukana 16 kaupunkia, yli 250 ravintolaa kahvilaa tai hotellia sekä 57 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Viikoittain ruoka-annoksia pelastetaan roskilta 3500 kappaletta.
- Kotkan ja Haminan seudulla aloitimme syyskuussa, Kouvolassa lokakuun lopussa ja Lappeenrannassa ensi vuoden aikana, kertoo Myller.

Yhteistyö lisää elintarvikealan elinvoimaisuutta

Elintarvikealan hävikin vähentäminen on yksi Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjulle –hankkeen teemoista. Kouvola Innovationin ja ProAgria Etelä-Suomen yhdessä toteuttamassa hankkeessa kootaan elintarvikealan yrittäjiä ja sidosryhmiä yhteen pohtimaan muun muassa sitä, miten lisätä lähiruuan käyttöä ja saatavuutta ja miten edistää tuotekehitystä. Tavoitteena on löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
- Elintarvikeala muuttuu nopeasti. Tuemme yrittäjiä välittämällä viestiä uusista ilmiöistä ja tutkimustiedosta sekä kannustamme pienyrityksiä ja alan muita toimijoita yhteistyöhön, kertoo projektipäällikkö Tuomo Kauha Kouvola Innovation Oy:stä (Kinno).

Hankkeessa kootaan yrityksistä ryhmiä niitä kiinnostavan teeman ympärille. Samoista asioista kiinnostuneet yrittäjät voivat yhdessä miettiä markkinointia, tuotekehitystä tai elintarvikevientiä. Samassa yritysryhmässä voi olla mukana maaseudun elintarvikeyrityksiä, alkutuottajia ja jatkojalostajia, mutta mahdollisesti myös ravintoloita, maatilamatkailuyrityksiä ja kulttuuripuolen toimijoita.
- Kaikkien ei tarvitse kompastua samoihin asioihin. Kun yhteistyömahdollisuuksia löytyy, Kinno ja ProAgria voivat auttaa yritysryhmiä muun muassa yhteistyöhön liittyvän tuen hakemisessa ja hankkeen koordinoinnissa, muistuttaa Kauha.

Yritysten yhteistyön ohella myös yrityksen ja kuluttajien välinen yhteistyö lisääntyy. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän ruuan alkuperää ja haluavat tulla osaksi yrittäjän tarinaa.
- Kuluttajat voivat osallistua esimerkiksi tuotteiden kehitystyöhön suunnittelemalla tuotteisiin liittyviä reseptejä tai antamalla palautetta pakkauksista. Myös sosiaalinen media voi synnyttää uudenlaisia asiakkuuksia ja ansaintalogiikkaa.

Kauha toivoo yrittäjiltä avoimuutta ja rohkeutta tutustua uusiin mahdollisuuksiin kuten digitaalisuuteen ja älyteknologiaan. Myös uudet ruokatrendit ja muuttuvat ruokatottumukset voivat tuoda paljon mahdollisuuksia suomalaisille elintarvikeinnovoinnille.


Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa toimii reilut parisataa elintarvikealan yrittäjää. Yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjulle – elintarvikeyritysten aktivointi Kaakkois-Suomessa – hanke saa rahoituksen maaseuturahastosta ELY-keskuksen kautta. Se järjestää marraskuussa useita työpajoja Kaakkois-Suomessa:


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja KaakonKantri
Kuva edellisellä sivulla: Eero Myller (vas.) ja Tuomo Kauha toteavat, että ravintolat voivat säästää pienentämällä ruokahävikkiään.

Julkaistu marraskuussa 2016.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin