Sepra vauhdittaa yritysten kansainvälistymistä

Etelä-Kymenlaakson rannikkoseudulla toimiva Leader-yhdistys Sepra on käynnistänyt Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutuyrittäjyys –projektin, joka avaa mikroyrityksille sekä palveluita tuottaville yhdistyksille uudenlaisen väylän kansainvälistymiseen. 

Projekti antaa apuja myös tietotaidon siirtämiseen nuorille polville sekä yhteisölähtöisen kylämatkailun kehittämiseen. Käytännössä kansainvälistyminen tapahtuu virolaisten, latvialaisten sekä suomalaisten yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetuissa työpajoissa, koulutuksissa ja opintomatkoilla. Ensi syksystä alkaen luvassa on muun muassa yrittäjävaihtoja ulkomaisten kumppanien kanssa.
- Elokuussa Virossa järjestetään äärettömän kiinnostava aloitustapahtuma, jossa pienryhmissä tutustutaan potentiaalisiin vaihtokumppaneihin, vinkkaa hanketta koordinoiva Sepran toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen.

Kaakkois-Suomesta projektiin voivat hakea Pyhtään, Kotkan, Haminan, Virolahden ja Miehikkälän maaseutualueilla toimivat pienyritykset tai yhteisöt, jotka tarjoavat tai aikovat tarjota paikallisia tuotteita tai palveluita, tuottavat paikallista ruokaa tai toimivat matkailu- tai käsityöalalla. Mukaan voivat hakea myös maatilat ja kyläkaupat, jotka tuottavat ja myyvät paikallisia tuotteita tai palveluita.
Hankkeeseen lähtevän yrityksen tai yhdistyksen tulee sitoutua majoittamaan ja isännöimään virolainen tai latvialainen yhteistyökumppani. Lisäksi osallistujalla tulee olla toiminnan kehittämisestä kiinnostunut nuori kumppaniksi hankkeeseen.
- Jos ei ole tiedossa nuorta toiminnanjatkajaa, meidän kautta on mahdollista saada opiskelijoita Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta tai Rannikkopajoista, Tolvanen huomauttaa.

Kansainvälistyminen kiinnostaa yrityksiä ja yhteisöjä

Yritykset ja yhdistykset voivat hakeutua Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutuyrittäjyys –hankkeeseen Leader Sepran nettisivuilta löytyvän linkin kautta tai ottamalla yhteyttä oman alueensa Sepran hallitusjäseneen tai suoraan Marjo Tolvaseen. Hanke on herättänyt paljon kiinnostusta jo ennakkoon. 
- Mukaan mahtuu kymmenen yritystä tai yhdistystä. Osallistujien löytyminen ei tule olemaan ongelma, Tolvanen tietää.
Yrittäjävaihto ulkomaisen kumppanin kanssa voi olla monin tavoin avartava ja hyödyllinen kokemus.
- Halutaan mennä hakemaan omaan toimintaan uusia taitoja tai syventää jo olemassa olevia taitoja. Osa voi hakea alihankintakontakteja, Tolvanen listaa.

Leader Sepra on jo kokenut toimija kansainvälisissä hankkeissa.
- Kansainvälinen toimintamme on tavoitteellista. Meille ei riitä, että käydään vain tutustumassa, Marjo Tolvanen kuvailee.
Nyt käynnistyneessä hankkeessa on tavoitteena, että vuoden 2019 alussa Leader Sepran alueella on yritysten ja yhdistysten verkosto, joka tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten kumppaneidensa kanssa. Hankekauden jälkeenkin Sepralla on valmiudet jatkaa kansainvälistymisen edistämistä alueellaan.
- Kun konsepti on luotu, se voi olla jatkossa osa normaalia toimintaamme, Tolvenen kertoo.


Lue lisää Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutuyrittäjyys –hankkeesta Leader Sepran sivuilta. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma tarjoaa useita erilaisia tukimahdollisuuksia yritysten kehittämiseen. Lue lisää.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuva: Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutuyrittäjyys 2016 – 2019 –hankkeen suomalaisista, virolaisista ja latvialaisista toimijoista koostuva ohjausryhmä kokoontui kesäkuun puolivälissä Leader Sepran alueella Kaakkois-Suomessa. Kuvaaja: Marjo Tolvanen, toiminnanjohtaja, Leader Sepra.
Kuva edellisellä sivulla: Marjo Tolvanen koordinoi Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutuyrittäjyys –hanketta. Kuvaaja: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin