• Etusivu
  • Uutiset
  • Avoimet kylät 2016: Pyöräilyä ja talkootyön hedelmiä

Avoimet kylät 2016: Pyöräilyä ja talkootyön hedelmiä

Viime lauantaina 11. kesäkuuta lähes 500 kylää ympäri valtakunnan osallistui Avoimet kylät –päivään ja tarjosi vierailijoille ikimuistoisia kokemuksia sekä jännittäviä tarinoita vuosien varrelta.

Taipalsaaren kotiseututalon Röytyn tuvassa tuoksuu kahvi ja tuore pulla. Sisälle lappaa pyöräilytamineisiin pukeutuneita reippailijoita, jotka haluavat nauttia aamukahvit ennen parinkymmenen kilometrin pituista Kosteikkopyöräilyä. Kaikille eivät runsaat 20 kilometriä riitä, sillä eräskin osallistuja on polkenut lähtöpaikalle noin 50 kilometrin päästä Lappeenrannan Korvenkylästä.

Taipalsaaren ensimmäisen Kosteikkopyöräilyn polkijat lähetetään matkaan ja lähes 30 pyöräilijä polkaisee kohti ensimmäistä kosteikkoa Haikkaanlahdella. Taipalsaari on kosteikkorakentamisen kärkikuntia Suomessa ja kosteikoilla pyritään parantamaan Pien-Saimaan vedenlaatua.
Pien-Saimaan kunnostustoimenpiteitä on toteutettu laajalla yhteistyöverkostolla, jossa on mukana sekä viranomaisia että yhdistysväkeä talkoolaisineen. Rahaa kunnostamiseen on tullut muun muassa alueen kunnilta ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. 

Hevosenkengänheittoa ja hyvää seuraa

Seuraavassa tapahtumakohteessa, Taipalsaaren Leväsen uimarannalla kylätoimikunnan jäsenet odottelevat jo ensimmäisiä pyöräilijöitä ja muita kulkijoita. Tarjolla on heittoverkkokalastusta ja kisailua hevosenkengän heitossa. Upouuden, kylän yhteisen laiturin läheisyyteen on tuotu tapahtumapäivän ajaksi sauna, jossa saa lämmitellä ennen Pien-Saimaan aaltoihin pulahtamista. 
- Erittäin hyvä sauna, allekirjoittanutkin heitti talviturkin, kehaisee kylätoimikunnan puheenjohtaja Asko Saikko.

Kyläläiset ovat rakentaneet laiturin talkoilla.
- Kunnalta saimme apurahaa. Laiturissa on betoniponttoonit, joten se voi olla siinä talven yli, Saikko jatkaa.
Aiemmin kylätoimikunta on rakentanut rantaan kodan ja nyt suunnitteilla on lintutorni.
- Viritelmiä on. Talkooväkeä saisi tulla enemmänkin. Aina on mukavampi, kun on isompi porukka tekemässä, puheenjohtaja vinkkaa.

Kylätoimikunnan jäsenet Marita Nisonen ja Soile Mikkola pitävät puffettia kodan edustalla.
- Ehkä tästä Avoimet kylät –päivään osallistumisesta tulee meille perinne, Mikkola miettii.
Leväsen kylätoimikunnalla on muitakin perinteitä, sillä esimerkiksi uuden vuoden juhla ja kesän mato-ongintakisa ovat suosittuja rientoja.

Elli Marttinen ja Aira Ahokainen nauttivat auringon lämmöstä ja hyvästä seurasta. Molemmat rouvat ovat työskennelleet Leväsen kyläkaupoissa, joita oli kaikkiaan kolme. Nyt lähin kauppa on noin kymmenen kilometrin päässä kirkonkylässä.
- Olin Onni-kaupan myymälänhoitajana, Marttinen kertoo.
Ahokainen puolestaan palveli yhtymäliikkeessä. Paljasjalkaiseksi leväsläiseksi paljastuva Marttinen listaa kylät parhaat puolet: ”Seutu ja ihmiset.”


Lauantaina 11. kesäkuuta vietettiin Avoimet kylät –päivää. Päivä oli samalla myös kyläkauppapäivä, jonka sanomana oli muistuttaa lähipalveluiden tärkeydestä. 
Lisää kuvia ja tunnelmia Avoimet kylät –päivästä KaakonKantrin Facebook-sivujen albumista. Lue lisää Pien-Saimaasta ja sen kunnostamisesta.

Onko teidän kylällä kehittämisajatuksia ja innokasta talkooväkeä? Lue, kuinka Manner-Suomen maaseutuohjelma tukee asuinalueiden viihtyisyyden ja palveluiden parantamista.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri

Kuvakooste:
Vasen ylä- ja alakulma: Taipalsaaren ensimmäinen Kosteikkopyöräily alkoi Röytyn kotiseututalolta. Reitin varrella tutustuttiin muun muassa Jarmo Koivusen kosteikkoon Haikkaanlahdella sekä Marko Suutarin Torton riistakosteikkoon.
Oikea yläkulma: Elli Marttinen (vas.) ja Aira Ahokainen viettivät kesäpäivää Leväsen kylätapahtumassa.
Oikea alakulma: Leväsen kylätoimikunta on rakentanut kylän uimarannalle kodan ja laiturin.
Kuva edellisellä sivulla: Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman (oik.), Jarmo Koivunen, Taipalsaaren maamiesseuran sihteeri Eero Juntunen, Taipalsaaren maaseutunaisten sihteeri Heli Sahlman sekä Pasi Havukainen lähettivät Kosteikkopyöräilijät yhteistuumin matkaan.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin