Avoimet kylät 2016: Saaressa palvelut tuotetaan itse

Lossikyyti Suur-Saimaalla sijaitsevaan Suureen Jänkäsaloon tarjoaa lähes merellistä tunnelmaa. Perillä lossirannassa odottavat paikalliset palvelut, itsepalvelukioski ja –kirjasto, jollaisia ei ihan joka kylältä löydykään. 

Kyläyhdistys on laittanut pöydän koreaksi Avoimet kylät –päivän kunniaksi ja tarjoilee kahvia mökkiläisille sekä turisteille. Meripelastusseuran alus odottaa vierailijoita laiturissa, joka sekin on paikallisin voimin hankittu. Rahoitusta laituriprojektiin ja torialueen kunnostamiseen tuli maaseutuohjelmasta.
- Penkit ja pöydät teimme talkoilla, lisää Jänkäsalon kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Raimo Suomela.

Suuren Jänkäsalon kehitys on ollut huimaa sen jälkeen, kun saari sai lossiyhteyden Taipalsaaren mantereen puolelle. Samaan saumaan saareen tulivat sähköt. Myös posti kulkee ja kyläyhdistys on järjestänyt jätehuollon.
- Täällä on 125 mökkiä ja seitsemän vakituista asuntoa tai savua, kuten sanotaan, Suomela kertoo.

Avoimet kylät –päivänä Jänkäsalossa voi tutustua vaikkapa Salpalinjan linnoitteisiin tai vierailla Jänkäsalon Wapaapalokunnan leirillä ja ensiapukurssilla.
- Olemme satsanneet saaren nopeaan ensiapuun, kertoo Jänkäsalon wpk:n päällikkö Kari Korhonen.
Oma varautuminen onkin tarpeen, sillä Taipalsaaren paloasemalta apu saapuu noin puolessa tunnissa ja Lappeenrannasta 45 minuutissa. Jänkäsalon wpk:lla on oma paloauto, joka on varustettu lahjoitusvälineistöllä.
- Meillä on hyvät yhteistyökumppanit ja uusin lahjoitus on opastava defibrillaattori. Se tulee olemaan kodassa ja on apuna myös talvella, Korhonen huomauttaa.

Signe oli Jänkäsalon seurallinen erakko

Tuulesta huomaa, että nyt ollaan suuren veden äärellä. Suur-Saimaa pilkottaa puiden lomasta ja rinteessä vanhalla lammaslaitumella on kunnioitusta herättäviä siirtolohkareita. Näissä maisemissa eleli kolme vuosikymmentä Signe Oikkonen vain lampaat seuranaan.
Signe vaihtoi liian rasittavaksi käyneen Helsingin kiireen rauhaisaan eloon Suuressa Jänkäsalossa vuonna 1947 ja viihtyi hyvin. Kai Vertanen kertoo Signen mökillä vierailijoille tarinoita saaren sitkeästä erakosta.
Käy ilmi, että vaikka Signeä kutsuttiin erakoksi, oli hän aina valmis juttusille mökkiläisten ja muiden saarelaisten kanssa.

Lappeenrannassa asuva Jänkäsalon kesäasukas Leena Myyrä on tyytyväinen päivän antiin. 
- Näin tutustuu enemmän omaan mökkisaareen. Ennen tänne tultiin veneellä. Lossin myötä saari avautui ja tulee nähtyä muitakin mökkiläisiä, hän kuvailee.
Suuressa Jänkäsalossa on tapahtumia tarjolla ympäri vuoden. Vaikka Myyrän mökkikausi painottuu kesään, pyrkii hän osallistumaan saaren rientoihin aina kun mahdollista. Avoimet kylät –päivänä hän ehti vierailla myös Taipalsaaren Vehkataipaleen kylätapahtumassa.
- Siellä oli lapsille poniratsastusta, Myyrä lisää.


Lauantaina 11. kesäkuuta lähes 500 kylää ympäri Suomen osallistui Avoimet kylät –päivään. Päivä oli samalla myös kyläkauppapäivä, jonka sanomana oli muistuttaa lähipalveluiden tärkeydestä. Lisää kuvia ja tunnelmia Avoimet kylät –päivästä KaakonKantrin Facebook-sivujen albumista.

Kuuntele Signe Oikkosen haastattelu vuodelta 1971 YLE:n Elävästä arkistosta.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri

Kuvakooste:
Vasen yläkulma: Leena Myyrä tutustui Heikki Vuosalmen, 11 kuukautta, ja Hilja Vuosalmen, 4 vuotta, kanssa Signe Oikkosen mökkiin.
Vasen alakulma: Kari Korhonen esittelee saarelaisten turvaksi hankittua defibrillaattoria.
Oikea yläkulma: Paula Aspegren (vas.), Roni Ahokainen, Lauri Aspegren, Nestori Hyyryläinen ja Jari Aspegren osallistuivat Jänkäsalon wpk:n leirille ja ensiapukurssille.
Oikea alakulma: Jänkäsalon lossirantaa ja toria on kehitty Manner-Suomen maaseutuohjelman tuella. Meripelastusseuran alukseen pääsi tutustumaan Avoimet kylät –tapahtuman kunniaksi.
Kuva edellisellä sivulla: Leena Myyrä ja Heikki Vuosalmi ovat Suuren Jänkäsalon mökkiläisiä.

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin