Luovien alojen pääomaa ei voi siirtää Kiinaan

Pienyrittäjille oman ammattitaidon ja omien tuotteiden markkinoiminen ja hinnoittelu on vaikeaa. Näin on myös luovilla aloilla.

- Etelä-Karjalassa on paljon luovaa pääomaa, jota ei voi siirtää Kiinaan, toteaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kulttuurikutina -hankkeen projektikoordinaattorina toiminut Heini Kähkönen.

Kulttuurikutinaa –hankkeessa annettiin liiketoiminta-, tuotekehittely- ja markkinointikoulutusta luovien alojen ihmisille vuosina 2012-2014. Paikallista osaamista nostettiin lisäksi esiin eri puolilla maakuntaa järjestetyissä Kompastu kulttuuriin –tapahtumissa.

Aktiivisesti mukana oli muutama kymmenen eteläkarjalaista pienyrittäjää, freelanceria sekä joitakin yhdistyksiä. Kuvataiteilijoille, muotoilijoille, sisustussuunnittelijoille ja kulttuurimatkailun parissa työskenteleville koulutustilaisuudet olivat oivallinen paikka verkostoitua, ideoida uusia tuotteita, pohtia ongelmia ja jakaa arkea muiden yksin yrittävien kanssa.
- Onnistuimme järjestämään käytännön läheistä koulutusta, josta yrittäjät saivat työkaluja oman yrityksensä kehittämiseen. Koulutusryhmät muodostettiin samantasoisista yrittäjistä, jolloin ihmisten oli helpompi saada konkreettisia ideoita siitä, miten omia tuotteita ja niiden markkinointia voi parantaa.  

Kähkönen työskentelee edelleen luovien alojen parissa ja iloitsee mahdollisuudesta seurata tuttujen yrittäjien kehittymistä.
- Yrityksen kehittäminen on hidasta, mutta pienetkin asiat vaikuttavat. Minua ilahduttaa, kun tapaan hankkeessa mukana olleita yrittäjiä, jotka kertovat saaneensa apua tuotteistamiseen ja hinnoitteluun ja jotka ovat onnistuneet kehittämään menestyvän tuotteen.

Yhdessä pystymme enempään

Sisustussuunnitteluyrityksen vuonna 2011 perustanut Raisa Myyryläinen osallistui Kulttuurikutinaa-hankkeen Rikastamo-koulutukseen kehittääkseen liiketoimintaansa ja opiskellakseen markkinointia ja tuotekehittelyä. 
- Minulle oli tärkeää, että koulutuksessa oli samanhenkisiä ihmisiä eri aloilta. Tykkään tutustua muiden alojen ammattilaisten tapoihin tehdä työtä. Se laajentaa omaa näkökulmaa ja joskus toisen alan työ- ja toimintatapoja voi soveltaa myös omaan työhönsä. Luovien alojen ihmisinä puhuimme samaa kieltä ja ymmärsimme toistemme ongelmia.
- Koulutukset toivat myös vaihtelua arkeen. Sain tapaamisista uutta intoa omaan työhön. Sain sieltä myös kipinän suorittaa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon, kertoo ikuiseksi opiskelijaksi tunnustautuva Myyryläinen.

Myyryläinen uskoo yhteistyöhön. Pari vuotta sitten hän perusti kolmen muun naisyrittäjän kanssa yhteisen markkinointinimen. Uudistin –nimen alla itseään ja toisiaan markkinoivat kaksi sisustussuunnittelijaa ja kaksi pihasuunnittelijaa.
- Meillä on yhteisiä asiakkaita, mutta emme kilpaile keskenämme, vaikka osittain saman alan ihmisiä olemmekin. Yhteinen markkinointinimi ja yhteiset toimitilat Lappeenrannan keskustassa auttavat meitä kaikkia. Markkinoidessani itseäni markkinoin myös yhteistyökumppaneitani.  Yhdessä meidän on myös mahdollista tehdä isompia juttuja.

Yksinyrittäjälle yhteistyö tuo myös kaivattua vertaistukea, huomauttaa Myyryläinen.
- Etenkin käytännön asioihin on helppo kysyä apua yhteistyökumppaneilta. Tieto hyvästä remonttimiehestä leviää helposti.

Myyryläisen mukaan jokaisen kumppanin on hyödyttävä yhteistyöstä. Yhteistyön onnistuminen edellyttää myös sitä, että omiin ideoihinsa vankasti uskova yrittäjä osaa tarvittaessa antaa periksi omissa mielipiteissään.


Kulttuurikutinaa- kehittämishanke sai rahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta maaseuturahastosta. Tällä kaudella rahoitusta voi saada koulutushankkeisiin, jotka lisäävät osaamista liikkeenjohdossa, markkinoinnissa, taloudessa ja tuotannon tehokkuudessa ja laadussa. Lue lisää koulutus- ja tiedotushankkeista.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Heini Kähkönen ilahtuu tavatessaan yrittäjiä, jotka ovat saaneet koulutuksista apua tuotteistamiseen ja hinnoitteluun.
Kuva edellisellä sivulla: Raisa Myyryläinen perusti kolmen muun nuoren naisyrittäjän kanssa yhteisen Uudistin -markkinointinimen.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin