Maatalouden kehittäminen - HUOM! Tällä sivulla on EU-ohjelmakauteen 2014-2022 kuuluvaa tietoa!
Maatalouden investointituki tarjoaa mahdollisuuden maatilan kehittämiseen esimerkiksi rakentamisinvestointien kautta. Se edellyttää liiketoimintasuunnitelmaa. ELY-keskus ottaa huomioon mm. seuraavia asioita, kun se harkitsee tuen myöntämistä:
- yritystoiminnan taloudelliset edellytykset
- vaikutukset maatilan työympäristöön, tuotantohygieniaan, eläinten hyvinvointiin ja ympäristön tilaan
- tilan rakennus- ja konekanta, tilusrakenne ja peltojen kasvukunto
Ei-tuotannolliset investoinnit
Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta voi hakea kosteikkojen perustamiseen (aktiiviviljelijä, rekisteröity yhdistys, vesioikeudellinen yhteisö) sekä perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivaukseen ja aitaamiseen (aktiiviviljelijä tai rekisteröity yhdistys).
Nuoren viljelijän aloitustuki
Tukea voi hakea alle 41-vuotias viljelijä, joka aloittaa tilanpidon ensimmäistä kertaa tai yksityisoikeudellinen yhteisö, joka alkaa harjoittaa maataloutta. Tuella helpotetaan sukupolvenvaihdoksia ja kannustetaan uusia viljelijöitä ryhtymään alalle.
Neuvo 2020 –palvelut
Neuvo 2020 -neuvonta tarjoaa tilallesi laadukasta neuvontaa useista aihealueista. Neuvonta on edullista, sillä maksat vain arvonlisäveron osuuden neuvonnan kokonaiskustannuksista. Neuvontaorganisaatio saa korvauksen neuvonnasta ja neuvonnan valmistelusta.
Yksi maatila voi saada neuvontaa 15 000 euron edestä vuosina 2015–2022. Lue lisätiedot Ruokaviraston sivuilta: linkki
Viljelijätuet
Viljelijätuet maksetaan pinta-alaa, eläintä/eläinyksikköä tai tuotettua määrää kohden. Lisäksi tukea voi hakea investointeihin, elinkeinosuunnitelman hankintaan ja koulutukseen. Viljelijätukien tarkoituksena on turvata tuotannon kannattavuus ja jatkuvuus. Tutustu tukiin
Valtaosa viljelijätuista on haettavissa Vipu-palvelun kautta (linkki). Olethan tukiasioissa yhteydessä kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiseen.