Lihasonnit työllistävät Inkisen veljekset

Ruokolahtelaiset Heikki ja Simo Inkinen tuplasivat lihasonnien määrän uuden pihaton valmistuessa. Nyt nuoret viljelijät kasvattavat Virmutjoella 400 lihasonnia.

- Saimme maatalousyhtymän omiin nimiimme vuonna 2011. Lihan hinta oli silloin korkealla ja päätimme laajentaa tuotantoa. Asiaa auttoi myös se, että meillä oli mahdollisuus saada nuoren viljelijän korotus korkotukilainaan, kertoo 27-vuotias viljelijä Simo Inkinen.

Vanhassa navetassa sonnit kasvatetaan ternistä teuraaksi eli sonnit tulevat tilalle vasikoina. Uudessa pihatossa, jonka veljekset rakensivat 500 metrin päähän vanhasta navetasta, kierto on nopeampi. Sonnit tulevat tilalle puolivuotiaina ja lähtevät vuoden päästä lihantuotantoon.

Inkisten pihaton sonneilla on erilliset ruokinta- ja makuukatokset, joiden välissä on iso jaloittelutarha. Eläimet voivat liikkua vapaasti ympäri vuoden. Pihaton viereen rakennettiin kuivalantala ja lietesäiliö. Rakennuskustannuksiin nuoret maatalousyrittäjät saivat korkotukilainan lisäksi investointitukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta maaseuturahastosta.
- Halusimme yksinkertaisen systeemin, jossa työmäärä on kohtuullinen. Pihatossa näin on: Pojille tuodaan apetta eteen ja putsataan lantakäytävät. Se on siinä, tuumaa Simo Inkinen.

Inkisten tilan 114 hehtaaria ovat luomutuotannossa ja rakennettu pihattokin täyttää jaloittelutarhoineen luomun vaatimukset.
- Toistaiseksi meillä ei ole aikeita siirtyä luomulihantuotantoon, sillä emme saa ostettua tarvitsemaamme rehuohraa luomuna Itä-Suomesta. Luomulihasta saatava hinta ei myöskään korvaa lisääntyneitä kustannuksia, harmittelee Inkinen.

Tuen hakeminen oli yksinkertaista

Tukihakemuksen ELY-keskukseen Simo Inkinen teki itse eikä kokenut sitä kovin vaikeaksi.
- Loppupelissä tuen hakeminen oli aika yksinkertaista. Aluksi tuntui mahdottomalta hallita niin paljon nippelitietoa, mutta kun idean sisäisti, ei se niin vaikeaa ollutkaan, rohkaisee Inkinen. Eniten stressasi pelko siitä, että kaiken pitäisi kerralla mennä oikein.

Pihaton rakentamisen jälkeen maataloustuotteiden hinnat ovat laskeneet rajusti. Inkinen kertoo, että esimerkiksi lokakuusta lokakuuhun 2014-2015 lihan hinta tippui 10 %:lla.
- Maataloustuotannon kannattavuus huolestuttaa. Kun pankkitilin saldoa katsoo, välillä kiristää pantaa, myöntää Inkinen.
- Nämä ovat kuitenkin asioita, joihin en itse voi vaikuttaa. Vielä olemme pystyneet lainaerämme maksamaan.

Yleensä lihasonnien kasvattaminen ja maatalousyrityksen pyörittäminen ovat Inkisestä  kivaa työtä. Hän kuitenkin myöntää, että ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen tilalla ei laajenneta.  


Maatilan investointituella parannetaan tilan toimintaedellytyksiä, kehitetään kilpailukykyä sekä edistetään tuotannon tehokkuutta ja laatua. Tukea voi saada uudisrakentamiseen, laajentamiseen, peruskorjaamiseen, salaojitukseen sekä eräisiin kone- ja laitehankintoihin. Tutustu tarkemmin tukikohteisiin ja tukiehtoihin.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Kuva: Simo Inkisen mukaan investointitukihakemuksen tekeminen ELYyn oli yksinkertaista.

Julkaistu toukokuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin