Lähiruokarenkaan suosio yllätti Kymenlaaksossa

Kuluttajat haluavat ostaa ruokaa suoraan tuottajilta.

Kun yhteistyökumppanit kyselivät Maatila Peltokukan Riikka Åkerblomilta REKO-lähiruokarenkaan perustamisesta Kymenlaaksoon, oli Åkerblomin ensimmäinen ajatus, että Kymenlaakson puolella lähiruoan saatavuus on jo valmiiksi paremmalla tolalla kuin Etelä-Karjalassa.

- Mutta kun REKO:n perään vaan huudeltiin, ajattelin että lyödään pystyyn ja katsotaan, kun ei se maksa mitään, hän kertoo.

Kun Facebookissa suljetussa ryhmässä toimiva lähiruoan myynti- ja jakelukanava REKO saatiin lokakuussa 2015 käyntiin Kymenlaaksossa, löi sen suosio Åkerblominkin ällikällä.

- Ryhmällä alkaa olla parituhatta jäsentä ja noin 26 tuottajaa on tehnyt sopimuksen, hän laskee.

Lappeenrannan Ihakselassa sijaitseva Maatila Peltokukka myy naudanlihaa suoraan kuluttajille sekä Kymenlaakson että aiemmin perustetuissa Lappeenrannan ja Imatran REKO-renkaissa. Suomessa toimii jo yli sata REKO-rengasta, joiden kautta kuluttajilla on mahdollisuus tilata tuottajilta lähiruokaa suoraan ilman välikäsiä.

- Ihmiset haluavat tietää, mistä ruoka tulee. Hyvin harva asiakas pelkästään hakee tuotteen, vaan yleensä he aina kyselevät tai haluavat kertoa, mitä ovat edellisen kerran tilauksista valmistaneet. Asiakkaiden kanssa ollaan vuorovaikutuksessa, Åkerblom kuvailee.

Kymenlaakson REKO-ryhmään on perustettu jopa oma kansio asiakkaiden ruokakuville.

- Se tuntuu olevan tämän päivän hitti, että teen ruokaa, otan siitä kuvan ja jaan kaikille, Åkerblom hymyilee.

REKO tuo tiloille tunnettavuutta

Haminalainen Aholafarm on ollut Kymenlaakson REKO-renkaassa mukana alusta saakka. Aholafarm on kasvinviljelytila, jossa tuotetaan perinteisen maatalouden ja koneurakoinnin ohella muun muassa ohjelma- ja ateriapalveluita.

- Meillä on paljon yhteistyökumppaneita, olemme verkostoituneet ja sitä kautta laajentaneet palveluita, valaisee Tuula Ahola.

REKO:ssa toimimalla Aholafarm pystyy hyödyntämään muun toiminnan takia tilalle rakennettua elintarvikehuoneistoa mahdollisimman tehokkaasti. REKO:n kautta Tuula Ahola myy asiakkailleen leivonnaisia, kuten leipää, kakkuja ja pikkuleipiä.

- REKO:ssa on se erinomaisen hyvää, että kauppa tehdään etukäteen, joten tiedän tasan tarkkaan, minkä verran leivon. Se on täsmätuottamista, hän huomauttaa.

Kymenlaakson REKO-renkaasta saa peruselintarvikkeiden ohella erikoisuuksia, kuten Kouvolan Elimäellä sijaitsevan Laurilan strutsitilan tuotteita. Outi Johansson kertoo strutsinlihan muistuttavan naudan- tai hirvenlihaa, mutta se kypsyy nopeammin.

- Ihmiset ovat kiinnostuneet erikoisuuksista. Lihaa menisi enemmänkin kuin mitä pystymme tuottamaan, hän sanoo.

Laurilan tilalla on myös strutseihin liittyviä elämyspalveluita.

- REKO:sta saamme tilalle tunnettavuutta. Ihmiset löytävät meille paremmin ja joka vuosi on enemmän matkailua, Johansson lisää.


Tiesitkö, että maaseutuohjelmasta rahoitetaan valtakunnallista lähiruoan koordinaatiohanketta? Hankkeen tavoitteena on lisätä ja tiivistää lähiruoka-alalla toimivien yhteistyötä sekä verkostoitumisen avulla kasvattaa alan kilpailukykyä. Lue lisää!


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Sivun kuva: Aholafarmin ateriapalveluissa käytetään mahdollisimman paljon lähiruokaa. 
Pieni kuva Uutiset-sivulla: Riikka Åkerblom (vas.), Outi Johansson ja Tuula Ahola (oik.) osallistuivat tammikuussa Aholafarmilla järjestettyyn Kymenlaakson lähituottajien tapaamiseen. (Kuva ei enää näy sivustolla.)

Julkaistu tammikuussa 2016.

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin