koriste

Kaakkois-Suomen kauppiaat kaipaavat lisää paikallista luomua

Luomutuotanto on Kaakkois-Suomessa kasvussa etenkin viljanviljelyssä, mutta myös luomuvihanneksia ja -marjoja tarvitaan lisää jalostukseen ja myyntiin. Kuluttajat haluavat ostaa luomua koko ajan enemmän.

Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi valtakunnallisesti 9 prosenttia. Myös Kaakkois-Suomessa luomun kulutus on kasvussa. Uusia keinoja luomun kehittämiseen etsitään Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen kautta.
- Alueen kauppiaat toivoisivat saavansa myyntiin yhä enemmän paikallisia luomutuotteita, kuten luomuvihanneksia. Lähellä tuotettu on selvä lisäarvo myös luomutuotteissa, kertoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Pro Luomu ry ovat haastatelleet alkukesän aikana luomualan toimijoita ja sidosryhmiä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Selvityksen tulokset julkistetaan syksyllä 2019.
- Keskusteluissa on ollut hyvin positiivinen ja innostava ilmapiiri, ja olemme saaneet hyviä ja käytännönläheisiä kehittämisideoita luomuyrittäjiltä ja kehittämisorganisaatioilta, projektipäällikkö Anne Hytönen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta sanoo.

Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on Kaakkois-Suomessa 14,2 prosenttia. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 prosenttia, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa.
- Vaikka peltopinta-ala on hyvässä kasvussa, on luomukasvisten kuten luomuperunan ja -porkkanan tuotanto vähäistä. Näiden tuotantoa on tarpeen lisätä, jotta lähiluomua saadaan jatkossa tarjolle nykyistä paremmin, Marja-Riitta Kottila sanoo.
Kottilan ja Hytösen mukaan luomun kehittämisestä ollaan Kaakkois-Suomessa hyvin kiinnostuneita, ja alueilta löytyy yhteistyöhalukkuutta. 


Käytännön yhteistyötä käynnistellään syksyn seminaareissa Lappeenrannassa 18.9. ja Kouvolassa 19.9. Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, ja sitä rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 


Teksti: Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen mediatiedote 27.6.2019
Kuva: Kaakkoissuomalaiselle luomuperunalle ja -porkkanalle olisi kysyntää. Kuvaaja: ©maaseutuverkosto / Heli Sorjonen
Kuva etusivulla: Anniina Kivilahti / Pro Luomu  

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin