Yrittäjille ideoidaan uusia mahdollisuuksia hoitaa luonnonsuojelualueiden niittyjä ja laitumia

Lumovoimaa! Luonnonsuojelualueet maaseudun yrittäjien tulonlähteeksi on hanke, jonka tavoitteena on lisätä luonnonsuojelualueiden niittyjen ja hakamaiden hoitoa laidunnuksella, niitolla sekä puuston ja pensaskerroksen raivauksilla. Hankkeessa ideoidaan uusia työmahdollisuuksia maatalousyrittäjille ja etsitään uusia laidun- tai niittokohteita Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan luonnonsuojelualueilta.

Vuoteen 2020 kestävässä hankkeessa tiivistetään Metsähallituksen, ProAgrian, karjankasvattajien ja maatalousyrittäjien yhteistyötä. Hankkeessa etsitään luonnonsuojelualueiden erityiskysymyksiin ratkaisuja muun muassa yhteisissä laiduntapaamisissa ja tutustutaan hyviin käytäntöihin opintoretkellä. Suunnittelukäytäntöjä yhtenäistetään ja yksinkertaistetaan.

- Kustannustehokkaaseen lopputulokseen päästään tehokkaalla yhteistyöllä. Luonnonhoito- ja laidunyrittäjät voivat saada luonnonlaitumen hoitoon tukea EU:n ympäristösopimuksella. Arvokkaita niittyjä ja luonnonlaitumia löytyy Metsähallituksen tai yksityisten luonnonsuojelualueilta. Siksi ne ovat usein yrittäjiä kiinnostavia erityiskohteita, toteaa projektipäällikkö Tiina Kanerva Metsähallituksen Rannikon Luontopalveluista.

Valkovuokko-vasikka loisti Facebook-tähtenä

Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa olevien niittyjen ja luonnonlaidunten eli perinnemaisemien hoito on kolminkertaistunut valtion suojelualueilla ja seitsenkertaistunut yksityisillä suojelualueilla kymmenessä vuodessa. Metsähallituksen luonnonsuojelualueilla Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla laidunsi kesällä 2018 yhteensä noin 600 nautaa, lammasta ja hevosta. Laitumia löytyy muun muassa Itäisen Suomenlahden kansallispuiston saarilta ja Sipoonkorven kansallispuistosta Byabäckenlaaksosta.

Yksi kesän 2018 laiduntajista oli Valkovuokko-niminen kyyttövasikka, joka vietti elämänsä ensimmäistä kesää yhdessä emänsä ja muun lauman kanssa Norra Fladetilla Kirkkonummella. Valkovuokko-vasikan kesän tapahtumia seurattiin Suomen kansallispuistot Facebook-sivuilla. Valkovuokko oli kesän alussa ujo, mutta tottui kameraan ja poseerasi loppukesästä rutiinilla paikalle saapuneille kuvaajille.

Lumovoimaa!-hankkeen toteutuksesta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut yhdessä on ProAgria Etelä-Suomi ry / Maa- ja kotitalousnaiset kanssa. Hanketta rahoittavat Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukset Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. 


Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.


Teksti: Metsähallituksen tiedote 28.09.2018
Kuva: Kyyttölehmiä kevätlaitumella. Kyyttö on itäsuomalainen, nykyisin harvinainen rotu. Kuvaaja: Kalle Kaitala
Kuva etusivulla: Kyyttölehmät poseeraavat, Valkovuokko etualalla. Kuvaaja: Johanna Hellman 

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin