Suoramyynti maatiloilta kasvattaa suosiotaan 

Viime vuonna Suomen kotieläintiloista 13 prosenttia, eli noin 1 500 tilaa harjoitti suoramyyntiä. Määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Suosituimpia suoramyyntituotteita ovat kananmunat. Viime vuonna 53 prosenttia kananmunia tuottavista tiloista harjoitti suoramyyntiä.

Espoon Tapiolassa sijaitsevaan Kaisan Café -kahvilaan saapuu kerran viikossa kuljetus, joka tuo 2 000 kananmunaa kahvilan ovelle. Kaisan Cafén yrittäjä Miko Söderholm ostaa kaikki leivonnaisiin käytettävät munat suoraan tilalta.
- Käytämme kotimaisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Haluamme tukea suomalaisia maatiloja. Saamme salolaiselta toimittajalta kananmunat autokyydillä ilman välikäsiä tai kuljetusmaksuja, tyytyväinen Söderholm sanoo.

Hän ei ole ainoa, joka suosii suoramyyntiä. Kun vielä vuonna 2015 alle kymmenen prosenttia kotieläintiloista teki suoramyyntiä, viime vuonna määrä oli jo 13 prosenttia. Parissa vuodessa reilusti yli sata tilaa on aloittanut suoramyynnin.
Kananmunat ovat suosittuja suoramyyntituotteita. Viime vuonna yli puolet tiloista (53 prosenttia) myi kananmunia suoraan kuluttajille. REKO-lähiruokarenkaille munia myi 17 prosenttia munatiloista, ruokapiireille taas 9 prosenttia kananmunatiloista.

Kauppa käy kellon ympäri, myyjääkään ei tarvita

Loimaalainen munatuottaja Juuso Hulmi on tehnyt maatilayrittäjänä suoramyyntiä jo kymmenen vuoden ajan.
- Sain idean alun perin, kun olin harjoittelussa Ruotsissa. Siellä kanalan ovi oli auki 24 tuntia vuorokaudessa, munia sai tulla hakemaan koska tahansa ja rahat jätettiin seinässä olevaan reikään. Päätimme pystyttää samanlaisen suoramyyntipisteen, hän sanoo.

Kanakumppanit-yrityksen toinen omistaja Hulmi kertoo, että tilalla on 45 000 munituskanaa. Tila tuottaa siis noin 40 000 munaa päivässä. Niistä noin pari-kolme prosenttia myydään suoraan tilalta.
Kananmuna on helppo pakata myyntikuntoon, sillä se tarvitsee vain kennon.
- Varastointi heikentää kananmunan laatua. Tilalta haettu muna taas voi olla munittu samana päivänä, jolloin se vaikuttaa makuun. Kuluttajien mukaan hyvä maku vetää puoleensa, Hulmi sanoo.

Hyvä sijainti auttaa suoramyyntiä

Hulmin mukaan suoramyynti on tilalle kannattava tapa tehdä bisnestä, sillä muun muassa pakkaamon ja rahdin katteet jäävät pois. Kanakumppanien 24h-myyntipiste on toiminut Hulmin mukaan hyvin, satunnaisia rosvoja lukuun ottamatta. Rahoja ei ole viety, mutta kananmunia välillä.
- Olemme koittaneet parantaa tilannetta kameroiden avulla, Hulmi sanoo.
Hänen mukaansa suoramyynnin kannattavuuteen vaikuttaa suoraan tilan sijainti.
- Meillä on onneksi hyvä sijainti. Olemme ison tien varressa, Hulmi kertoo.

Fakta: Tuottajalta kuluttajalle ilman välikäsiä

  • Alkutuotannon suoramyynnillä tarkoitetaan myyntitapaa, jossa maatilayrittäjä myy itse alkutuotannon tuotteet suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin.
  • Perinteisin tapa tehdä suoramyyntiä on myydä tuotteet suoraan tilalta. Monet myyvät tuotteita myös kauppa-auton avulla tai esimerkiksi toreilla.
  • Ruokapiirien avulla voi tilata luomu- ja lähiruokaa suoraan tuottajalta. Erilaisia ruokapiirejä löytyy ympäri Suomea.
  • Viime vuosina ovat yleistyneet myös REKO-lähiruokarenkaat. Ne toimivat ruokapiirien tapaan, mutta REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljetuissa ryhmissä, joissa sovitaan tuotteiden tilaukset ja toimitukset.
  • Suoramyynnin tilastot: Maatilojen kehitysnäkymät 2025 -selvitys

Osta tilalta -päivää vietetään lauantaina 15. syyskuuta. Tapahtuma tuo ruuan tuottajat ja kuluttajat yhteen. Mukana on tuottajia ympäri maata. Täältä näet oman alueesi tilat, jotka ovat mukana päivässä.
KaakonKantri-tiedotushankkeen ja Dark Ride Brothers -bändin yhteinen Country & Cash -kiertue pysähtyy Osta tilalta -päivän kohteissa Aholafarmilla kello 10-12 ja Lukkarin maatilalla kello 14-16. Kiertueella jaetaan rahoitustietoa yrittäjille ja yhdistyksille. Infoteltassa voit tavata edustajia paikallisista Leader-ryhmistä sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Country-meiningistä vastaa loistava Dark Ride Brothers akustisesti.


Teksti: Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 10.9.2018, KaakonKantri
Kuvat: Anna Lehtinen, MTK
Faktojen lähde: MTK, Suoramyynnin säännöt


Maa- ja metsätalousministeriön kaksivuotinen ruuan arvostuskampanja pyrkii lisäämään suomalaisten tietoisuutta ruuan alkuperän merkityksestä: kuinka ruoka tuotetaan meillä Suomessa ja mitä saamme, kun valitsemme lähellä tuotettua ruokaa. Läheltä parempaa -kampanjassa seurataan kymmenen eri puolilla maata sijaitsevan maatilan kautta nykyaikaista suomalaista ruuantuotantoa ja etsitään vastauksia sille, miksi suomalaisen ruuan sanotaan olevan maailman puhtainta, vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää. Kampanjassa ovat mukana myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sekä Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC. www.läheltäparempaa.fi 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin