Kokonaisvaltaista hyvinvointia viljelijöille

Lemiltä Kaamanniemen peräkylästä on nelisenkymmentä kilometriä Lappeenrantaan. Naapuriapu on maaseudulla onneksi vielä voimissaan.
- Kun puuttuu jokin työväline, voi lainata naapureilta, ettei tarvitse kaupungista hakea. Jos joku naapureista upottaa traktorin peltoon, ollaan käyty auttamassa. Vastaavasti naapurit ovat käyneet meitä auttamassa, kuvailee Vesalahden tilan emäntä Tuija Topra-Karppanen.

Pitkät etäisyydet keskuksiin ovat viljelijöille kuitenkin ehkä se pienin huolenaihe. Viime aikoina alkutuotannosta on kuulunut paljon ikäviä uutisia. Huonot kesät ovat viivästyttäneet sadonkorjuuta ja heikentäneet sadon laatua. Sään lisäksi maailmanpoliittinen tilanne ja kotimaan markkinat vaikuttavat suoraan viljelijöiden tilipussiin.
- Ei varmaan kenelläkään maanviljelijällä ole ollut helppoa. Venäjä pisti rajat kiinni, se oli hirveä tilanne. Maidon hinta kyntää syvällä. Eivätkä tuottajahinnat ainakaan nouse, kun kauppa halpuuttaa, Topra-Karppanen luettelee.

MTK-Kaakkois-Suomi käynnisti vuosi sitten Virtaa Viljelijälle –hankkeen, joka tarjoaa apua taloudellisesti tai henkisesti tukalaan tilanteeseen joutuneille maatalousyrittäjille. Tilakohtaisen keskustelu- ja asiantuntija-avun lisäksi hanke järjestää ennaltaehkäiseviä Mielenterveyden ensiapu 1 –koulutuksia. Koulutuksessa käydään läpi ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja, tunnetiloja, stressinhallintaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
- Tämä sopii ihmisille, jotka huomaavat, että olisi hyvä panostaa itseensä. Jos on kovin stressaantunut ja uupunut tai masentunut, silloin ei ole oikea aika käydä tätä koulutusta, kertoo hankepäällikkö Anni Kekki.

Ennaltaehkäisevät Mielenterveyden ensiapu 1- koulutukset alkavat taas maaliskuussa

Mielenterveyden ensiapukoulutukset ovat Suomen mielenterveysseuran lanseeraamia koulutuksia, joita myös esimerkiksi kriisikeskukset ja kansalaisopistot järjestävät. Virtaa Viljelijälle –hanke järjesti ensimmäiset koulutukset viime syksynä sekä Kouvolassa että Lappeenrannassa. Tuija Topra-Karppanen osallistui Lappeenrannan tilaisuuteen Lappeen Harjussa.
- Koulutus oli hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Oli ryhmätöitä ja ihmiset puhuivat omistakin asioistaan. Sovittiin, ettei niistä kerrota ulkopuolisille. Tsempattiin toisiamme, hän kertoo.
Anni Kekki muistuttaa, että vertaistuki on tärkeää: ”Kenenkään ei tarvitse kuitenkaan sanoa mitään, mitä ei halua. Ja kaikki mitä puhutaan, on todellakin luottamuksellista.”

Seuraava Mielenterveyden ensiapu 1 – Mielenterveys elämäntaitona -koulutus järjestetään Imatran kylpylässä 7. ja 13. maaliskuuta. Toinen kurssi on Haminassa Metson maatilamatkailutilalla 15. ja 20. maaliskuuta.
- ideana on, että molemmat kurssipäivät käydään samassa paikassa. Tarkoituksena on, että jos on maitotilallinen, ehtii kurssipäivän käydä lypsyjen välissä, Kekki sanoo.
Virtaa Viljelijälle -hanke on saanut Maaseuturahaston tukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.


Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutukset kaakkoissuomalaisille viljelijöille. Saat tietoa omasta hyvinvoinnista, erilaisista kriiseistä, tunteista, ihmissuhteista ja stressinhallinnasta. Imatran Kylpylässä ke 7.3. ja ti 13.3. Kouluttajana hankkeen vetäjä Anni Kekki, toinen kouluttaja Saimaan kriisikeskuksesta. Ilmoittautuminen 1.3. mennessä.
Metson tilalla Haminan Metsäkylässä to 15.3. ja ti 20.3. Kouluttajina yritysneuvoja Leena Gardemeister sekä Anni Kekki. Ilmoittautuminen 6.3. mennessä. Koulutukset tarjoiluineen ovat maksuttomia. Koulutuspäivät ovat klo 9.30-15.30. Ilmoittautumiset puhelimitse tai tekstiviestillä 040 5930848 Annille.


Kuvateksti: Tuija Topra-Karppasella ja hänen puolisollaan Kari Karppasella on lypsykarjatila Lemin Kaamanniemen peräkylässä. Vesalahden tila on Kari Karppasen kotipaikka ja hän otti tilan 18-vuotiaana nimiinsä. Tuija Topra-Karppanen muutti tilalle vuonna 2001. Helmikuun alussa syntynyt vasikka sai nimen Pikkunen.

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Juttu on julkaistu 22.2.2018

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin