Maatilayrittäjille on tarjolla apua tukaliin tilanteisiin

- Viljelijöiden tilanne pitkällä aikavälillä on ollut heikkenevä ja nyt lyhyelläkin aikavälillä parin vuoden sisällä on tullut tosi rajuja muutoksia, muistuttaa hankepäällikkö Anni Kekki MTK-Kaakkois-Suomesta.

EU-ohjelmakauden alku, tukiaikataulujen muutokset, tuottajahintojen lasku, Venäjän vastapakotteiden vaikutukset ja pari huonoa kesää ovat kerryttäneet nopeasti painolastia viljelijöiden harteille.
- Jos arki alkaa olla pelkkää selviytymista, kannattaa pyytää apua, koska eihän sen tarvitse olla vain selviytymistä, Kekki huomauttaa.
Hän työskentelee helmikuussa käynnistyneessä Virtaa viljelijälle –hankkeessa, joka tarjoaa Kaakkois-Suomessa maksutonta apua taloudellisesti tai henkisesti tukaliin tilanteisiin ajautuneille maatalousyrittäjille. Malli on peräisin Satakunnasta ja Pirkanmaalta, jossa vastaavaa apua on ollut tarjolla jo muutaman vuoden ajan.

Kekki käy maatilayrittäjän kanssa tilannetta läpi ensin puhelimitse.
- Usein menen myös käymään paikan päällä. Käydään tilanne yhdessä läpi niin tarkasti, että tiedetään, mihin asioihin tarvitaan apua, hän kuvailee.
Pulmien selvittämiseksi haetaan sopivien asiantuntijoiden, kuten kirjanpitäjän, talousneuvojan, terapeutin tai juristin apua. Viljelijöillä on tämän vuoden aikana mahdollisuus käyttää Melan ostopalvelusitoumusta, niin sanottua Melan miljoonaa, jonka hallitus myönsi viime syksynä maatalousyrittäjien hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen. 
Viljelijäkohtaista tukea on mahdollista saada 500 euroa ja sitä voi hakea taloudelliseen tai juridiseen neuvontaan sekä jaksamisen tukemiseen ja stressinhallintaan. Koko maassa on tämän vuoden aikana tehty pari sataa ostopalvelusitoumusta.

Kaikki kohtaamiset ovat luottamuksellisia

Anni Kekki muistuttaa, että kaikki yhteydenotot, tapaamiset ja keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Hän toivoo, että viljelijät ottaisivat yhteyttä matalalla kynnyksellä. Myös ennaltaehkäisevä näkökulma on tärkeä.
- Sekin on jo syy ottaa yhteyttä, jos on huolissaan jostain. Ei tarvitse olla romahtamispisteessä, Kekki huomauttaa.
Suurten päätösten tekeminen on usein vaikeaa, varsinkin jos elämäntilanne on muutenkin kuormittava ja voimavarat huvenneet.
- Mutta on aina parempi, että päätökset ovat omissa käsissä, kuin että tilanne ajautuu siihen pisteeseen, että joku toinen tekee ne päätökset, myös viljelijänä toimiva Kekki jatkaa.


MTK Kaakkois-Suomen hallinnoima Virtaa viljelijälle –hanke jatkuu maaliskuun 2019 loppuun saakka. Hanke saa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta tukea. Tuen on myöntänyt Kaakkois-Suomen ELY-keskus.


Kuvateksti: Anni Kekki luotsaa Virtaa viljelijälle -hanketta Kaakkois-Suomessa.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu huhtikuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin