Hevosalan luentoja voi seurata vaikka omalta kotisohvalta

- Maalla karjatilat vähenevät, mutta sinne perustetaan hevostiloja. Joukossa on paljon tyhjästä aloittaneita, jotka tykkäävät hevosista, haluavat oppia ja opiskella alaa, tietää Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa työskentelevä Henna Aapro.

Hän antaa asiantuntija-apua Hevostietokeskuksen Tallitoimitoimijan verkkoluennot –hankkeelle, joka toteuttaa ajasta ja paikasta riippumatonta neuvontaa internetin kautta.
- On näppärää, kun jokainen voi käydä videoita läpi omalla ajalla, eikä tarvitse lähteä istumaan luennolle koko päiväksi, Aapro vinkkaa.

Tallitoimijan verkkoluennot –kokeilua toteutetaan Kaakkois-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon ELY-keskusten alueilla. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat hevosyrittäjät, tallityöntekijät, valmentajat, kengittäjät ja eläinlääkärit, mutta myös muut kyseisten alueiden hevosihmiset voivat ilmoittautua mukaan. 
- Seuraajia on kaikkiaan jo noin 800, joista Kaakkois-Suomessa sata, eli aika iso porukka päivittää verkkoluennoilla tietojaan. Yli puolet osallistujista on hevosalan ammattilaisia, kertoo hanketta vetävä Hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja, professori Minna-Liisa Heiskanen.

Tallitoimijan verkkoluennot ovat maksuttomia. Kirjautumistunnukset saa Hevostietokeskuksesta. Luennoille voi ilmoittautua toukokuun loppuun asti ja ne ovat seurattavissa netistä näillä näkymin vuoden loppuun saakka. 
- Luentoja pitävät pätevät asiantuntijat, kuten kengittäjät ja eläinlääkärit, Henna Aapro huomauttaa.
Hän kannustaa verkkovideoiden pariin niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Itse hän on ollut ravihevostoiminnassa mukana lapsuudestaan saakka ja toimii aktiivisesti myös alan järjestöissä.
- Olen vanhaa hevosmiessukua. Isän ja sedän kautta olen hevostaitoja opetellut, Aapro kertoo.
Hänellä on ollut aina ravihevosia ja myös pienimuotoista kasvatustoimintaa. Aapro on aiemmin ajanut itsekin raveissa ja kisannut myös montessa eli raviratsastuksessa. Paras tulos oli neljäs sija SM-finaalissa.

Hevosurheilu on tärkeä osa yhteiskuntaa

Varsinaisia elämyksiä on tarjoillut ruuna Daniel Palema, joka tuli viisivuotiaana Ruotsista Aapron talliin Savitaipaleelle.  
- Pikkuhiljaa lähdettiin treenaamaan ja sittenhän se vaan puhkesi kukkaan, Aapro kuvailee.
Daniel Palema rankattiin parhaana vuotenaan Suomen kuudenneksi kovimmaksi ravuriksi.
- Viimeisenä kilpailuvuotenaan se vielä paransi omia ennätyksiään. Ei tuollaisia hevosia joka päivä löydä, Aapro iloitsee.
Hän toivoo, että hevosaiheisia hankkeita olisi jatkossa enemmänkin, sillä hevosurheilu on tärkeä osa yhteiskuntaa.
- Hevosurheilu ja –toiminta työllistää monia satoja ihmisiä välillisestikin. Ja ratsastus- sekä ravitalleilla lapset ja nuoret oppivat vastuuta ja ymmärtävät, että eläimistä täytyy pitää huolta, Aapro muistuttaa.


Tallitoimijan verkkoluennot –hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Tästä linkistä saat lisätietoa luennoista ja voit hankkia kirjautumistunnukset.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuva: Daniel Palema viettää eläkepäiviään omistajansa Henna Aapron tallissa Savitaipaleella. Kuvaaja: Saija Räty

Julkaistu maaliskuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin