Viljelijät oppivat toisiltaan pienryhmissä

Elimäkeläisen maanviljelijän Eero Sorsan pellolle on kokoontunut ryhmä viljelijöitä tutkimaan, miten kerääjäkasvit ovat juurtuneet peltoon. Sorsa on kylvänyt kauran aluskasveiksi italian raiheinää, puna-apilaa, timoteitä ja nurminataa. Ne sitovat ravinteita ja parantavat pellon tuottoa.

Kerääjäkasvien käytöstä kiinnostuneet yhdeksän viljelijää Kouvolan ympäristöstä kokoontuvat viisi, kuusi kertaa vaihtamaan kokemuksia ja oppimaan lisää toisiltaan ja asiantuntijoilta. Osa viljelijöistä on luomuviljelijöitä, osa tavanomaisia viljelijöitä.

-   Ryhmässä vaihdamme kokemuksia siitä, millaisia kerääjäkasveja kannattaa käyttää, miten ja milloin niitä pitäisi kylvää. Samalla saamme vertaistukea, kertoo vehnää, ohraa, kauraa ja härkäpapua viljelevä Eero Sorsa. 

Ryhmän vetäjä Pekka Terhemaa ProAgria Etelä-Suomesta kertoo, että kerääjäkasvien käyttö on vähitellen yleistymässä. Kerääjäkasvit vähentävät rikkakasvien määrää ja torjunta-aineiden käyttöä, mutta lisäävät pellon tuottoa ja parantavat maan rakennetta.  
-   Kerääjäkasvit sitovat juuristoonsa maan ravinteita kuten typpeä. Ne parantavat pellon eloperäisen aineksen osuutta. Muutaman vuoden viljelyn jälkeen ne alkavat vapauttaa ravinteita, jolloin pellolta saatava sato lisääntyy, kertoo Terhemaa. 

Pienryhmät ja teemapäivät vahvistavat viljelijöiden ammattitaitoa

Pienryhmät on todettu antoisiksi ja tehokkaaksi tavaksi tiedon välittämiseen, toteaa kasvituotannon asiantuntija Terhi Mäkilä ProAgria Etelä-Suomesta. Viljelijät saavat niissä tietoa itseään kiinnostavista ajankohtaisista asioista. Pienryhmien ohella ProAgrian Elinvoimainen maatilatalous eli Elina –hanke järjestää viljelijöille teemapäiviä ja opintomatkoja, jotka vahvistavat viljelijöiden osaamista ja edistävät maatilojen kannattavuutta. 
-   Kehitämme maito- ja kasvinviljelytilojen toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta vahvistamalla viljelijöiden osaamista. Tuemme viljelijöitä myös investointien tekemisessä ja sukupolvenvaihdoksissa, kertoo Terhi Mäkilä.

Lähiaikoina Kaakkois-Suomessa alkaa pienryhmiä sekä kasvinviljelytiloille että maidontuottajille. Ryhmiä kootaan mm. mallasohran, suorakylvön, viljelytekniikan ja luomutuotannon kannattavuuteen liittyen. Maidontuotannon ryhmissä keskustellaan tuotannon tehostamisesta, nurmen tuotannosta, nuorkarjasta ja hedelmällisyydestä. 
-   Koska viljan hinta on alhaalla, etsimme pienryhmässä myös vaihtoehtoja perinteisille viljoille vaikka tattarista, kuminasta tai härkäpavusta. Tulevaisuuden maatalous –ryhmän yhtenä aiheena on, miten etäohjattavia kuvaushelikoptereita voi hyödyntää kasvuston seuraamisessa. Tästä ovat kiinnostuneet uudesta teknologiasta kiinnostuneet viljelijät, lisää Mäkilä.


Elinvoimainen maatilatalous –hanke (Elina-hanke) on koulutushanke, joka toimii Kaakkois-Suomen lisäksi Hämeessä, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Hanke on saanut tukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta ELY-keskuksen kautta.

Tutustu hankkeen tapahtumiin ja pienryhmiin tarkemmin: kasvintuotanto ja maidontuotanto. Investointia valmisteleville maitotiloille järjestetään syysseminaari Imatralla 1.-2.11.2016.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Pekka Terhemaa, Eero Sorsa ja Jyrki Mikkola tutkivat, miten keväällä kylvetyt kerääjäkasvit ovat juurtuneet Sorsan pellolla Elimäellä.

Julkaistu lokakuussa 2016.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin