Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten palveluauto Mallu kurvaa Luumäen Jurvalassa sijaitsevan monitoimitalo Toukolan pihaan kerran viikossa. Helena Siitonen nousee Malluun ensimmäistä kertaa.
- Olen kuullut Mallusta pelkkää hyvää, joten tänne oli helppo tulla, kun labran tytöt sitä ehdottivat. Miulle on tosi tärkeää, kun pääsen käymään lähellä. Tulen varmasti uudelleen, innostuu säännöllisesti verikokeissa käyvä jurvalalainen Helena Siitonen.
Terveydenhoitaja Markku Miettinen muistuttaa Siitosta, että aika kannattaa varata viimeistään edellisenä päivänä, mutta myös auton ovelle saa tulla koputtelemaan.
- Jos en täällä pysty asiakasta hoitamaan, ohjaan hänet lääkärille tai otan yhteyttä autosta lääkäriin, huomauttaa Miettinen.
Mallun palvelut ovat verrattavissa terveysasemien sairaanhoitajan vastaanottopalveluihin. Autossa voidaan antaa injektioita ja rokotteita, ottaa pikalaboratoriotutkimuksia kuten tulehdusarvo, INR-arvo, verensokeri ja virtsanäyte sekä tehdä pieniä toimenpiteitä tikkien poistosta korvahuuhteluun. Lisäksi autossa voidaan ottaa perusverinäytteitä ja tehdä verenpaine- ja diabetes-kontrolleja.
Yhtenä päivänä viikossa Mallu muuttuu suuhygienistin vastaanotoksi. Palvelu aloitettiin tarkastamalla palvelutalojen asukkaiden hampaita. Nyt toimintaa on laajennettu lasten suuterveyden huoltoon ja Mallua näkee koulujen ja päiväkotien pihalla.
Palveluauto on vähentänyt terveysasemien kuormitusta
Useimmiten Mallu pysähtyy kylillä kaukana palveluista, mutta pysäkkejä on myös Lappeenrannan lähiöissä ja Imatrankoskella, joissa ei sijaitse omaa terveysasemaa. Eksoten palvelupäällikkö Satu Simolin kertoo, että alkuvierastuksen jälkeen ihmiset ovat oppineet käyttämään auton palveluita hyvin ja olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Vuonna 2015 Mallussa tehtiin yli 3300 asiakaskäyntiä.
- Mallussa aikataulut pitävät ja sairaanhoitajat ovat ammattitaitoisia. Erityisesti influenssarokotuskierrokset tavoittavat hyvin ihmisiä ja ovat vähentäneet terveysasemien kuormitusta, iloitsee Simolin.
- Mitä kauemmaksi lähiöistä mennään, sitä enemmän Mallua tarvitaan. Ihmiset eivät halua ihan pienestä lähteä kaupunkiin, lisää terveydenhoitaja Miettinen.
Mallu-auto otettiin käyttöön 2010. Uuden toimintamallin ja palveluluiden kehittämiseen saatiin maaseudun kehittämisrahaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Mallun lisäksi Etelä-Karjalan kylillä liikkuu nykyisin myös laboratorioauto Malla, jossa voidaan ottaa mm. verikokeita, sydänfilmi, nielu-, bakteeri ja irtosolunäytteitä.
Maaseutuohjelman tuella on mahdollista parantaa palveluiden saatavuutta. Lue lisää.
Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Sivun kuva: Mallu-auto vie sairaanhoitajan palvelut kylille.
Edellisen sivun kuva: Terveydenhoitaja Markku Miettinen ottaa verikokeen luumäkeläiseltä Helena Siitoselta.
Julkaistu huhtikuussa 2016.