Eläinsuojelukeskus Miu toimii vuonna 1913 rakennetussa talossa, joka palveli alkujaan konepajana ja puutyöhuoneena, sittemmin esimerkiksi kanavakonttorin ruokalana.

Kodittomat eläimet muuttivat Saimaan kanavan varteen

Lappeenrannan Mustolassa vanha, suojeltu kanavarakennus on ihan kirjaimellisesti täynnä uutta elämää. Punatiilisen talon on vallannut Eläinsuojelukeskus Miu, jossa asustaa kymmeniä kissoja ja muutama muu nelijalkainen.

Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistyksellä on ollut eläinkotitoimintaa parikymmentä vuotta. Yhdistyksen päätoimintaa ovat eläinten hyvinvoinnin lisääminen ja kodittomien eläinten auttaminen. Entiset tilat olivat epäkäytännölliset ja jäivät pieniksi, sillä kodittomien kissojen määrä on kasvanut.
- Ongelmana on ollut myös, ettei meillä ole ollut koirille tiloja. Kun toiminta kasvaa, tarvitaan lisää tilaa, että pystytään perehdyttämään ja kouluttamaan vapaaehtoisia, kertoo Eläinsuojelukeskuksen vastaava Laura Hölkki.

Yhdistys sai Leader Länsi-Saimaalta rahoitusta vanhan kanavarakennuksen remontoimiseksi uudeksi eläinsuojelukeskukseksi. Hanke on edennyt vauhdilla.
- Rakennustyöt aloitimme maaliskuussa 2021. Heinäkuussa oli käyttöönottotarkastus ja siirsimme keskuksen uusiin tiloihin. Nyt alkaa olla jo täysin valmista, Hölkki jatkaa.
Eläinten tilojen ja karanteenipuolen lisäksi Miussa on oma pieni klinikka, jossa pystytään tekemään kodittomien eläinten perushoitotoimenpiteet, kuten rokotukset ja sirutukset. Näin vältytään eläimiä stressaavilta kuljetuksilta.

Hanke toi yhdistykseen kymmeniä uusia vapaaehtoisia

Eläinsuojelukeskus Miussa on myös kahvila, jossa yhdistys järjestää pop up -kahvilapäiviä. Tilaa voidaan vuokrata ulkopuolisille esimerkiksi kokouskäyttöön tai juhlatilaksi. Pesä-nimisessä huoneessa asustelevia kissoja voi ihailla lasiseinän läpi kahvilasta käsin. Vapaaehtoisten pyörittämä kahvila on yleensä auki, kun eläinsuojelukeskuksessa on vierailuaika.
- Se on ollut tosi suosittu. Kesällä kahvilassa kävi jopa kaksi sataa vierasta muutaman tunnin aikana.

Rakennuksen remonttia tehtiin paljolti talkoilla, joihin saatiin hyvin väkeä mukaan. Ennen hanketta yhdistyksen vapaaehtoisten kaarti oli noin sadan hengen vahvuinen.
- Hankkeen myötä on tullut 30-40 uutta vapaaehtoista lisää. Vaikka talkoot ovat jo takana päin, ovat uudet ihmiset jääneet pitämään kahvilapäiviä tai osallistuneet muihin tehtäviin yhdistyksessä, Hölkki iloitsee.

Eläinsuojelukeskuksen kahvila on monikäyttötila, joka luo yhdistykselle paljon uusia mahdollisuuksia. Kahvilassa yhdistys voi järjestää omat kokouksensa ja pitää infotilaisuuksia sekä koulutuksia vapaaehtoisille. Tilan ansiosta esimerkiksi kuntoutus- ja päivätoimintaryhmät ovat päässeet tutustumaan eläinsuojelukeskukseen.
- Entisissä tiloissa emme olisi pystyneet ottamaan tällaisia ryhmiä vastaan, Hölkki huomauttaa.

Kun koronatilanne sallii, eläinsuojelukeskukseen on tarkoitus kutsua myös koululuokkia. 
- Lapsiin ja nuoriin kannattaa panostaa eläintensuojelussa. Heistä se oppi siirtyy eteenpäin.


Katso lyhyt tunnelmavideo Eläinsuojelukeskus Miusta: linkki YouTubeen
Eläinsuojelukeskus Miun ajankohtaiset kuulumiset ja tapahtumista näet Facebookista: linkki
Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen nettisivut: linkki


Kuvateksti: Eläinsuojelukeskus Miu toimii vuonna 1913 rakennetussa talossa, joka palveli alkujaan konepajana ja puutyöhuoneena, sittemmin esimerkiksi kanavakonttorin ruokalana. Rakennuksen lisäosa on rakennettu 1927. Rakennuksen yhteydessä on palotorni, jossa kuivatettiin kanavan palokunnan paloletkuja. Eläinsuojelukeskukseen on remontoitu äskettäin omat tilat myös yhdistyksen kissahotellille. Laura Hölkillä on sylissään kani, taustalla näkyy kissojen kiipeilypuu (oikea yläkuva).

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Artikkeli on julkaistu 11.2.2022.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin