Kuvitus.

Ylös, ulos ja lenkille

Imatran Ukonniemen alueelle on rakentunut kuluvan vuoden aikana uusi monikäyttöreitistö.

- Monikäyttöreitti on reitti, jossa voi kulkea jalan, pyörällä, oikeastaan kaikin sellaisin keinoin, mitkä ovat jokamiehenoikeuksissa sallittuja. Se on myös talvikäytössä, mutta se ei ole kuitenkaan latu. Meille on tullut paljon toiveita, että myös talvisin olisi paikkoja, joissa voi liikkua maastossa ilman suksia, kertoo Imatran kaupungin puutarhuri Erika Luhtanen.

Ukonniemen reitistö muodostuu useammasta pienemmästä reitistä, jotka voi kulkea yhdistettynä reittinä, tai pienempinä lenkkeinä. Kaikkinensa yhteismittaa reitistölle kertyy noin parikymmentä kilometriä. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittamassa hankkeessa rakennettiin matkan varrelle mm. levähdyspaikkoja, pitkospuita ja opastauluja.
- Meidän projektityöntekijät ovat olleet kultaakin arvokkaampia ja tehneet ihan huikeeta työtä. Esimerkiksi opastekyltityksistä olen tosi ylpeä. Minulla on aikaisempia kokemuksia huonosti opastetuilta reiteiltä, joille on ihan eksynyt. Nämä reitit ovat nyt todella hyvin merkattu ja uskon, että ihmiset löytävät hyvin reiteille ja pystyvät ne vaivatta kiertämään, hehkuttaa Ukonniemen monikäyttöreitistö -hankkeen projektipäällikkö Tiia Aromaa.


Reittejä joka lähtöön

Saimaaseen nojaileva reitistö tarjoaa käyttäjilleen monipuolisia maisemia ja vaatimustasoltaan vaihtelevia reittimahdollisuuksia. Myös suunnittelussa ja rakenteiden tekemisessä on kuultu ja huomioitu käyttäjien monipuoliset tarpeet.
- Retkellä pystyy levähtämään ja grillaamaan makkaraa ja sitten on tietysti helpotettu liikkumista vaikeimmissa paikoissa esimerkiksi pitkospuilla, kertoo projektityöntekijä Ahti Teittinen.

- Mutta myös teknisesti tosi haastaviakin reittejä, kivikkoa ja juurakkoa löytyy kyllä. Se oli nimenomaa toive maastopyöräilijöiden suunnalta, ettei kaikkia reittejä liikaa tasoiteta ja helpoteta, Aromaa jatkaa.

Hankkeen yhtenä tarkoituksena on myös ehkäistä hallitsemattoman polkuverkoston syntymistä ja näin estää alueen luonnon liikakulumista. Reiteillä luonto onkin liikkujaa lähellä.
- Siellä pesii hirveästi erilaisia lintuja. Jos ei muuten päässä viserrä, niin keväällä kun tuonne reitille lähtee, niin alkaa visertää, projektityöntekijä Manne Pöllänen nauraa.


Siltoja pitkin Saimaan saariin

Ukonniemen monikäyttöreitistö -hankkeessa toteutettiin rakentamisen lisäksi myös selvitystyö reitistön kehittämistä silmällä pitäen. Kiehtovana ajatuksena on mahdollistaa tulevaisuudessa pääsy jalan ja pyörällä myös alueen lähimpiin saariin ponttonisiltojen avulla. Toteutuessaan saarilenkki tuplaisi nykyisen reitistön pituuden.

Imatralla monikäyttöreitistö nähdään luontevana kaupungin ja koko maakunnan muuta palvelutarjontaa täydentävänä ja tukevana osana. Alueen asukkaiden virkistyskäytön lisäksi reitistö tuo oman lisänsä vireään ja kehittyvään luonto- ja pyöräilymatkailuun.
- Imatrallehan on tulossa myös Suomen erä- ja luontokulttuurimuseo. Nämä kaikkihan tukee sitten toisiaan, Aromaa pohtii.

- Omasta näkökulmasta, kun olen ollut reittejä tekemässä, niin olisi hirveän hienoa, jos niillä olisi sellainen vaikutus, että ne innostaisivat ihmiset entistä enemmän ulkoilemaan ja liikkumaan. Se olisi minun mielestäni paras kiitos tehdystä työstä, Pöllänen summaa.


Teksti: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Erika Luhtanen (vas.), Manne Pöllänen, Ahti Teittinen ja Tiia Aromaa uudella opastetaululla. Kuva Ismo Hinkkanen.
Etusivun kuva: Maisemaa Ukonniemen monikäyttöreitistön varrelta. Kuva Tiia Aromaa.

Juttu julkaistu 2.12.2021  

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin