koriste

Minne käytetyt, tarpeettomat, puhtaat vaatteet?

Syyskuussa SaimaanVirran valitsema kuukauden tekstiilikierrättäjä löytyy Parikkalasta hyvän mielen kierrätyksen parista. Laptuote-säätiössä Minna Repo ohjaa toimintaa Parikkalan Goodwill-kierrätysmyymälässä ja Eija Europaeus toimii kiertotaloushankkeessa.

Goodwill®-konseptin perusajatuksena on auttaa paikallisia ihmisiä valmennuksen, koulutuksen ja työllistämisen keinoin sekä auttaa ympäristöä kierrätysmyymälätoiminnan kautta. Kierrätystuotteita ostamalla tai omia tarpeettomia tuotteita lahjoittamalla jokaisella on mahdollisuus osallistua omalla panoksellaan parikkalalaisten työllistämiseen.  

Eija ja Minna puhuivat ”hyvän mielen kierrätyksestä”, mutta mitä se on? Se on iloa siitä, kun löytää kierrätysmyymälästä jotain uutta, vanhaa tai vaikkapa jotain jännittävää tai hyödyllistä omaan arkeen. Se on iloa siitä, kun keksii uusiokäyttöä jollekin tavaralle tai näkee kierrätysidean. Se on iloa siitä, että on mukana tekemässä jotain hyvää. Kierrättäminen on konkreettinen ympäristöteko, jossa pienet teot johtavat suuriin muutoksiin ja kaupan päälle saa hyvän mielen.  

Kierrättäminen on yhteisöpedagogiksi valmistuvalle Minnalle intohimo.
- Arkikierrätykseeni kuuluvat matonkudonta, ompelu, tuunailu ja korjailu, hän kertoo.
Minna tykkää käydä kirpparilla ja ostaa käytettyjä vaatteita parilla eurolla, yleensäkin hän haluaa jatkaa vaatteen käyttöikää ja pitää vaatteet loppuun. Eija puolestaan kertoo, että hän omistaa vain vähän vaatteita ja hän pitää vaatekaapissaan ainoastaan kestäviä käyttövaatteita.
- Ostan harkiten, enkä säilö vaatteita kaapissa. Vaatteen ostoa ohjaa ajatus, että kun ostan, niin valitsen mahdollisimman kestävän ja pestävän ja maksan siitä vähän enemmän. Alhainen hinta saa epäilemään tekstiilin eettisyyttä, että miten nämä on tehty, kuka tehnyt ja millaisissa työolosuhteissa?
Vanhat vaatteet menevät Eijalla nekin käyttöön: remonttiin rievuiksi tai matonkuteiksi. 

Anna hyvän kiertää

Eija Europaeus on maaliskuun alusta luotsannut uutta hanketta, Anna hyvän kiertää – kiertotalouden kehittäminen Parikkalan seudulla (linkki). Hankkeeseen on saatu Kärki-LEADER ry:n myöntämää rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Tavoitteena on lisätä kuluttajien ympäristövastuullisuutta omista jätteistään muun muassa opettamalla ja ohjaamalla lajittelemaan jätteitä, myös tekstiilijätettä.

Hankkeessa järjestetään Kiertotaloustaitaja-koulutusta. Koulutus perustuu Etelä-Karjalan Jätehuollon kanssa yhteistyössä mietittyihin teemoihin, jotka ovat jätteiden lajittelu arjessa, lajitteluperusteet, hyötyjätteet ja materiaalinkierrätys.
Koulutuksessa voi suorittaa Kiertotaloustaitaja -passin, jolla voi esimerkiksi työhön hakeutuessaan osoittaa osaamisensa lajittelijana ja kierrättäjänä. Tavoitteena on, että kiertotaloustaitajat voivat jakaa halutessaan lajittelutietoutta myös omassa arjessaan.

Kiertotaloustaitajat toimivat Eijan apuna avoimissa neuvontatapahtumissa. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Etelä-Karjalan Jätehuolto, Parikkalan kunta ja Nuorisotoimi, Parikkalan 4H, Martat ja koulut. SaimaanVirran Kierrätystä kyliin –hankkeen kanssa tehdään yhteistyötä tapahtumissa ja maaseudulla syntyvän tekstiilijätteen osalta.

Kierrätä vain puhdasta ja ehjää

Kun lahjoitat tekstiilituotteita kierrätysmyymälään, huomioitahan, että tekstiilin, tekstiilimateriaalin tai lahjoitettavien tuotteiden tulee olla ehjiä ja puhtaita. Ostaisinko itse tällaisen myymälästä - hyvä vinkki siihen, mitä lahjoitat. Olisi hyvä myös ottaa selvää, mitä otetaan vastaan. Goodwill myymälän oven taakse saattaa olla ilmestynyt jätesäkkejä, eikä tiedetä, mitä ne sisältävät. Esim. otetaanko mattoja vastaan, jos ei oteta, niin laitetaan omaan kuivajäteastiaan tai viedään isot Hyödyksi -asemalle.

Kierrätys ja jäte eivät ole sama asia. Kun siis käyt komeroita siivoamaan, niin itselle tarpeettomista poista ensin rikkinäiset tai likaiset. Jäljelle jäävästä tavarasta mieti, että pystyykö korjaamaan esim. vetoketju, sauma revennyt, pystyykö uutta tuotetta tästä tekemään tai kelpaako matonkuteeksi, voiko myydä sellaisenaan, ostaisinko itse – nämä on tarkoitettu lahjoitukseen. Likaisten tekstiilien ei tarvitse kulkea mutkaa kirpparille.

SaimaanVirta ry:n organisoima Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla (linkki).


Ajattele! Jätelaki muuttuu ja tuo lisää lajittelumahdollisuuksia sekä myös helpottaa jätteenlajittelua. Uusi jätelaki on tehty ihmisten ja maapallon avuksi (linkki lisätietoihin). Poistotekstiilin vastaanottokokeilu aloitettiin 1.9.-31.10.2021 Lappeenrannassa Kukkuroinmäen ja Toikansuon sekä Imatran Harakan Hyödyksi-asemilla. Asemille voi viedä veloituksetta poistotekstiilejä. Lue tarkemmat lajitteluohjeet http://www.ekjh.fi tai kysy puhelimitse numerosta 010 841 1818.


Teksti: Jaana Hallberg, SaimaanVirta, yhteistyössä Eija Europaeus, Laptuote-säätiö, ja Minna Repo, Laptuote-säätiö
Kuvat: Eija Europaeus ja Minna Repo

Kuvateksti: Eija Europaeus (vas.) ja Minna Repo Goodwill Parikkalan kierrätysmyymälässä. Keskellä  seinään kiinnitettävän vanhaan kellon runkoon tuunattu lintujen talipallosyöttöteline.
Kuva etusivulla: Hyvin palvellut lipasto kaunistaa vielä sisääntuloa.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin