Heini Kähkönen iloitsee puutarhan runsaasta raparperisadosta.

Luumäellä tapahtuu oikeita asioita

Luumäki huokuu historiaa. On Taavetin linnoitus, presidentti Svinhufvudin Kotkaniemi, vanhoja uittoreittejä, Salpalinjaa ja muita sotien ja itsenäistymisen aikaisia muistomerkkejä. Ilman kunnan, kolmannen sektorin ja yritysten aktiivisuutta kohteet eivät olisi esillä siinä määrin kuin ne nyt ovat.

Valtio toteutti mittavan peruskorjauksen Kotkaniemen kotimuseossa vuosina 2016-2017, mikä oli lähtölaukaus vilkkaalle matkailun kehittämiselle Luumäellä. Kotkaniemessä on toteutettu hankkeita, joilla on esimerkiksi rakennettu yhteistyöverkostoa museon oheis- ja ohjelmapalveluiden vakiinnuttamiseksi. 
Remontin aikana järjestettiin ennakkotilaisuuksia, joissa alueen yhdistykset ja yritykset verkostoituivat ja pohtivat porukalla, millaista tarjontaa Kotkaniemessä voisi tulevaisuudessa olla.
- Idea draamakierroksista syntyi näissä tapaamisissa. Hankkeissa on käynnistynyt monta toimintoa, jotka ovat jatkuneet omillaan, kertoo Kotkaniemi-säätiön projektipäällikkö Heini Kähkönen.

Kotkaniemessä on esimerkiksi järjestetty opaskoulutuksia ja yleisötapahtumia, kehitetty oheismyyntiä ja puutarhaa sekä pihan toimintoja, kuten lasten puuhapiste, ja otettu rantasauna käyttöön. 
- Hankkeet ovat mahdollistaneet paikan markkinoinnin, tiedottamisen ja yhteisöllisen kokonaisuuden kehittämisen ainutlaatuisella tavalla, Kähkönen jatkaa.

Samoihin aikoihin Kotkaniemen peruskorjauksen kanssa osui myös valtatie 6:n parannushanke. Osa tiestä linjattiin uudelleen Jurvalassa, mikä aiheutti huolen uudelta Kuutostieltä syrjään jäävien yritysten pärjäämisestä. Luumäen kunta käynnisti jo aiemmin historianharrastajien suunnitteleman Itsenäisyydentie-hankkeen, joka kokosi yhteen uuden Kuutostien sivuun jäävän Jurvalan tieosuuden ja sen ulkopuolen nähtävyyskohteita sekä palveluita. 

Valtatieliikenteeltä hiljentynyt tieosuus tuotteistettiin siis matkailureitiksi, josta kertovat nykyisen Kuutostien varrelle pystytetyt komeat Itsenäisyydentie-kyltit.
- Se oli erinomainen hanke. Tien nimi on nyt virallisestikin Itsenäisyydentie. Perinteisiä paperiesitteitä tiestä on mennyt tuhansia ja taas pitäisi viedä niitä lisää Satun Makioille, jonka pihassa opastaulu ohjaa kohteisiin, sanoo Luumäen kunnan ympäristönsuojelusihteeri Juha Tervonen.

Vesireittejä ja luontopolkuja

Tänä kesänä Kotkaniemeen voi saapua myös vesitse, sillä Itsenäisyydentie maalla ja vesillä -hankkeen myötä museoalueen rantaan saatiin hulppea venelaituri. Samalla on parannettu vesillä liikkujien turvallisuutta merkitsemällä veneilyväylät nimensä mukaisesti kivisellä Kivijärvellä.
- Veneilyreitti on ollut odotettu, sillä järvellä on hajonnut paljon moottoreita. En osaa sanoa, kuinka monta kahvikuppia enemmän Kotkaniemessä myydään laiturin ansiosta, mutta on kuulunut puheita, että on kiva päästä veneellä Kotkaniemeen kahville, Tervonen myhäilee.

Koronan laukaisemaan valtavaan retkeilybuumiinkin on vastattu Kotkaniemessä. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöllä on käynnissä Kehittyvät virkistysalueet -hanke, jonka puitteissa museon alueelle on rakennettu osittain esteetön luontopolku. Polun varrella voi polskia Svinhufvudien uimapaikassa ja tutustua esimerkiksi presidentti ampumaradan paikkaan.

Virkistysaluesäätiön aiempi Retkiportaalin uudistus -hanke sattui sekin hyvään saumaan, sillä Etelä-Karjalan retkikohteet ja -reitit saatiin vietyä kansainväliseen Outdoor Active -kartta- ja tietokanta-alustaan ennen pandemian puhkeamista. Näin Luumäen ja maakunnan muidenkin alueiden reitit ja kohteet ovat helposti retkeilijöiden löydettävissä.
- Hankkeet ovat tehneet täällä yhteistyötä ja ruokkineet toinen toisiaan. Virkistysaluesäätiön kanssa tehtiin luontopolku ja kunnan kanssa venelaituri. Tänne on sattunut myös oikeanlaisia ihmisiä. Esimerkiksi draamakierroksia järjestävissä Ukonhatuissa on historianharrastajia, joilla on hirveä into lähteä kaikkeen mukaan, Kähkönen iloitsee.

Positiivinen kierre vauhdittaa alueen kehittämistä

Kunnalla on tärkeä rooli positiivisen kierteen syntymisessä ja ylläpidossa.
- Johtavat virkamiehet ovat aina olleet sitä mieltä, että kun rahat ovat tiukassa, hankkeita tarvitaan. Muuten ei kehitystä hirveästi tapahdu, Tervonen huomauttaa.
Samaa mieltä on Leader Länsi-Saimaa ry:n toiminnanjohtaja Terhi Ojanen.
- Kunnan työntekijöillä on merkittävä rooli siinä, että he ohjaavat hankkeiden toteuttajia Leaderiin ja muihin rahoituslähteisiin. Luumäellä on ollut paljon isoja, näyttäviä hankkeita. Vaikuttaa siltä, että hyvä draivi leviää ympäristöön. Se on näkynyt meillä niin, että Luumäeltä on tullut myös pienempiä hankkeita.

Tällä hetkellä Luumäen kunta suunnittelee Salpalinjan kohteita esittelevää pyöräilyreittiä Kivijärven ympäri ja kehittää Väliväylän melontareittiä. 
- Jos pyöräilyä harrastava matkailija tulee Luumäelle, hänellä menee ainakin viikko kaikkiin Salpalinjan kohteisiin tutustuessa. Teemme juuri rahoitushakemusta reitin investointien toteuttamiseen. Jos hanke onnistuu, se tukee todella paljon alueen matkailua, Tervonen arvioi.

Juhannuksena 2021 Kotkaniemen museo on avoinna lauantaista 26.6. sunnuntaihin 27.6. kello 10-15 (perjantaina 25.6. suljettu). Kahvila Ellen sulkeutuu ja avautuu puoli tuntia ennen museota. Lauantaina 3.7.2021 Kotkaniemen pihapiirissä vietetään perinnepäivää kello 10–15. Tutustu päivän ohjelmaan ja muihin kesän tapahtumiin Kotkaniemen sivuilla: linkki 


Luumäellä toteutettuja matkailuhankkeita, niiden toteuttajat, kokonaisbudjetit ja rahoittajat
Luumäen kunta:
Kivijärven venereitti 100 000 € (Kaakkois-Suomen ELY-keskus, myöhemmin mainittuna ELY), Itsenäisyydentie 93 000 € (Leader Länsi-Saimaa ry, myöhemmin mainittuna Leader), Pajarin pojat Itsenäisyydentiellä 42 000 € (Leader), Salpalinjan ja Väliväylän kehittäminen virkistys- ja matkailukäyttöön 124 000 € (ELY), Itsenäisyydentie maalla ja vesillä 229 000 € (ELY), Kannuskoski kutsuu kylään 18 000 € (Leader)
Kotkaniemi-säätiö: Kotkaniemi lentoon 111 000 € (Leader), Kotkaniemi kohillaan 160 000 € (Leader)
Kotkaniemi-säätiö, Länsi-Saimaan 4H ry ja Kulttuuritila Nuijamies ry: Perinteistä peleiksi 63 729 € (Leader)
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö: Etelä-Karjalan retkiportaalin uudistus (maakunnallinen hanke) 89 155 € (ELY), Etelä-Karjalan kehittyvät virkistysalueet (maakunnallinen hanke) 376 000 € (ELY)

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta myönnetyt em. tuet tulevat EU:n maaseuturahastosta.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri

Kuvateksti: Ennen peruskorjausta ja kehittämishankkeita Kotkaniemen kotimuseossa kävi pari tuhatta asiakasta vuodessa, peruskorjauksen jälkeen luku nousi kymmeneen tuhanteen. Korona aiheutti viime vuonna notkahduksen kävijämääriin. Kuluvasta kesästä odotetaan vilkasta. Heini Kähkönen iloitsee puutarhan runsaasta raparperisadosta.
Kuva etusivulla: Juha Tervonen ja Heini Kähkönen testaavat Kotkaniemen uudelle venelaiturille vieviä rappusia, joilta avautuu huikaiseva näkymä Kivijärvelle.

Juttu on julkaistu 24.6.2021.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin