Räsymattokorit ovat näppäriä vaikkapa käsityötarvikkeiden säilyttämiseen.

Upcycling-mestarit Luumäeltä ja Parikkalasta

Mihin käyttää räsyt, trikoot, langanpätkät, kangastilkut, vetoketjut, pitsit, napit…? Mitä kaikkea kerrassaan upeaa ja arvokasta voi tehdä käytöstä poistetusta materiaalista? Kierrätystä kyliin -hanke suunnisti tällä kertaa Luumäelle ja Parikkalaan kysymään vinkkejä poistotekstiilin hyödyntämiseen.

Varsinaiset käsityöntaitajat ja upcycling-mestarit löytyvät Taito Etelä-Suomi -yhdistyksen toiminnasta. Taitokeskus Luumäessä homman saa rullaamaan Riitta Nevalainen ja Parikkalassa puikkoja heiluttaa Jaana Leskinen. Molemmat naiset ovat koulutuksen ja pitkän kokemuksen hankkineita huippuosaajia, luovuudella rikastettuja ja rakastettuja käsityöihmisiä valmiina auttamaan, neuvomaan, ohjaamaan ja ideoimaan.

Jaanan erityisvahvuutena ovat kankaankudonta ja erikoistekniikat, Riitalla puolestaan neulonta ja kulttuurituottajan tietotaito. Molemmat kertovat, että käsityötaitoihin kuuluu olennaisesti kierrätys ja materiaalien hyödyntäminen uudelleen. Riitan kierrätykseen kuuluu säännölliset käynnit kirpputoreilla, vanhat neuleet hän purkaa takaisin langoiksi ja tekee jotain uutta, tilkut laittaa säästöön ja suuret kankaat kuten lakanat hän leikkaa matonkuteiksi ja kutoo matoiksi.

Riitan tavoin myös Jaana hyödyntää vanhat tekstiilit räsymatoiksi ja tuunaa hyväkuntoiset kankaat erilaisiksi käyttötekstiileiksi. Esimerkiksi viimeksi on tullut luotua vanhasta puuvillamekosta nojatuolimatto.
- On tärkeää huolehtia tekstiileistä oikein, niin ne kestävät pidempään, hän kertoo.
Jaana ostaa harkiten ja laadukasta, vaikka se maksaisikin enemmän. Kuvassa näet Suomessa kierrätystekstiilistä valmistetusta Green Craft -kierrätyshuovasta valmistettuja käsitöitä. Kierrätyshuopaa on helppo leikata ja ommella koneella tai käsin. Huopa sopii hyvin esimerkiksi laukkujen ja reppujen tai korien materiaaliksi. 

Taito Etelä-Suomi on käsityöalan yhdistys, joka järjestää taitokeskuksissa ohjausta ja mahdollisuuden käydä kutomassa, kurssitoimintaa, koululaisten kerhotoimintaa, lasten ja nuorten taiteen perusopetusta, tuotteiden myyntiä taitokeskuksissa, Taito Shopeissa ja verkkokaupassa. Ajankohtaista nyt on esimerkiksi Kesä käsillä -käsityö- ja muotoiluleirit koululaisille (linkki) sekä Kesäpihatapahtuma 15.7. Parikkalassa (linkki). Kesäpihatapahtumasta löydät myös SaimaanVirran Kierrätystä kyliin -hankkeen Tekstiilitalkoot. SaimaanVirran Tekstiilitalkoot -keräyspisteelle jokainen voi tuoda kaappipuhdasta poistotekstiiliä kierrätykseen!!!

Taito Etelä-Suomi ry:n toiminnat ja palvelut löytyvät taitokeskuksittain – käy kurkkaamassa (linkki)! SaimaanVirta ry:n organisoima Kierrätystä kyliin -hanke (linkki) on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla.


Ajattele! Upcycling-termille ei ole toistaiseksi hyvää sanaa suomeksi. Termi kuitenkin tarkoittaa hyödyttömän materiaalin muuntamista uuteen muotoon siten, että materiaalilla on entistä parempi laatu tai suurempi arvo. Esimerkiksi tekstiilijätteestä, kuten tuotannon ylijäämästä tai leikkuupaloista, voidaan valmistaa vaatteita. Designin avulla kierrätysmateriaalista siis loihditaan jotain uutta.


Teksti: Jaana Hallberg, SaimaanVirta
Kuvat: Jaana Leskinen ja Riitta Nevalainen, Taito Etelä-Suomi ry

Kuvateksti: Kierrätyshuopa sopii esimerkiksi laukkujen valmistamiseen.
Kuva etusivulla: Napakat räsymattokorit ovat näppäriä vaikkapa käsityötarvikkeiden säilyttämisessä.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin