Simo Häyhän muistolaatta Kollaa ja Simo Häyhä museon seinässä.

Simo Häyhän tarina kiinnostaa

-Ihmisiä kiinnostaa tällaiset kohteet, ne pitää vain saada siihen kuntoon, että niitä voidaan myös markkinoida ihmisille. Meillä on takaraivossa semmoinen hieno ajatus, että Kollaa ja Simo Häyhä -museosta tulee maailmanlaajuisesti tunnettu sotahistoriakohde. Ja kyllähän se on osittain jo toteutunutkin, tuumailee museon toiminnanjohtaja Kari Partanen tyytyväisenä.

-Mutta kyllä se vaatii jatkuvaa kehittämistä koko ajan ja koko alueella, Partanen jatkaa.

Olemme Miettilän historiallisella kasarmialueella Kollaa ja Simo Häyhä -museon näyttelytiloissa tarinoimassa tuoreimmista sotahistoriamatkailuun liittyvistä hankkeista Rautjärvellä. Paikalla on myös Rautjärven elinvoima- ja hankekehittäjä Sini Javanainen. Ulkona kimmeltävät vielä keväthanget säihkyvimmillään, mutta katseet ovat jo kevään mittaan vauhtiin pääsevissä kahdessa hankkeessa.
- Tavoitteena on luoda aiempaa yhtenäisempi kokonaisuus, joka palvelee paremmin alueen nykyisiä ja toivottavasti tulevaisuudessa myös uusiakin matkailutoimijoita. Sitä kautta tuetaan alueen elinvoimaisuutta ja samalla ylläpidetään paikallista kulttuurihistoriaa, Javanainen kertoo.


Vaikuttavuutta pitkäjänteisellä kehittämisellä

Moni muistaa muutamien vuosien takaa laajaa mediahuomiota herättäneen, Helsingistä Rautjärvelle kävelleen japanilaisen miehen. Hänen kohteenaan oli juuri Kollaa ja Simo Häyhä -museo, jonne hän saapui kunnioittamaan Häyhää, sekä tutustumaan tarkemmin tunnetun tarkka-ampujan elämään.

Sana Rautjärven sotahistoriallisista matkailukohteista on siis kiirinyt jo ainakin Japaniin asti. Alueen tunnettuuden lisääntyminen on jo itsessään vaikutusta pitkäjänteisestä kehittämistyöstä. Tunnettuus yhdistettynä alueen toimintojen kehittämiseen on taas alkanut näkyä vaikutuksena esimerkiksi museon kasvavissa kävijämäärissä. Kehittämisen edetessä ja jatkuessa tällaisten yksittäisten positiivisten vaikutusten voidaan myös odottaa kasvavan hiljalleen alueen elinvoimaisuutta tukevaksi vaikuttavuudeksi.
-Mikään ei kuitenkaan kehity ja tapahdu ja muutu hetkessä, vaan se vaatii aina pitkäjänteistä työtä ja sitkeyttä, Javanainen pohtii.

Nyt käynnistyneet hankkeet Miettilän kasarmialueen historian, sekä matkailun yhdistämiseksi ovat saaneet lähtölaukauksensa jo vuonna 2014.
-Silloin on koottu yhteen erilaisia historiikkeja ja taustatietoja ja sieltä on lähtenyt ensimmäinen kipinä kehittää tämän alueen sotahistoriaan liittyviä toimintoja, Javanainen kertoo.

Partanen nostaa toiseksi merkkipaaluksi vuoden 2017, jolloin jo 80-luvun alusta asti jossain määrin toiminnassa ollut Kollaa ja Simo Häyhä -museo avautui nykyisessä muodossaan.
-Kun me keräsimme sitä varten materiaaleja ja pystytimme näyttelyitä, niin silloin meille valkeni, kuinka paljon historian kerrostumia tällä alueella on. Ja että sitä potentiaalia pitäisi pystyä tuomaan laajemminkin esiin.


Silmät ja korvat auki

-Täytyy olla visio siitä, mihin tekemisellä pyritään. Muuten tekee kehittämistä kehittämisen vuoksi eikä se johda mihinkään, Partanen pohtii.

Rautjärvellä visioissa siintää Miettilän kasarmialueen nousu merkittäväksi sotahistoriakohteeksi.
-Täällä halutaan vaalia ja ylläpitää paikallista historiaa, se on oleellinen ja tärkeä osa aluetta ja alueen ihmisiä. Ja kun myö ollaan rajakunta, niin meillä on paljon sotahistoriaan liittyviä paikkoja ja tarinoita, jotka ovat meille sellainen vahvuus, josta on hyvä ammentaa. Matkailun kannalta, on se sitten mikä tahansa alue, niin pitää etsiä ne asiat, jotka ovat oman toiminnan tai alueen vahvoja paikkoja ja sitten satsata niihin. Meillä ne ovat sotahistoria ja luonto, Javanainen muotoilee.

Merkittäväksi luontokohteeksi Rautjärvelle on nousemassa Hiitolanjoki. Jokea ollaan palauttamassa luonnontilaan uhanalaisten järvilohien vaellusreitiksi. Tämän myötä Hiitolan matkailuarvokin nousee huomattavasti. Pelkästään vahvuuksien olemassaololla ei kuitenkaan visioita vielä tavoiteta.
-Kannattaa herkällä korvalla kuunnella mistä ihmiset puhuvat ja seurata aktiivisesti mitä he pysähtyvät katsomaan tai minkä ohittavat kokonaan. Itse täytyy aktiivisesti tarkkailla mikä toimii ja mikä ei ja reagoida siihen. Mikään ei pyöri kovin pitkään ihan itsekseen, Partanen vinkkaa.


Rahallinen tuki on tärkeää

Miettilän kasarmi- ja lähialueen toimintoja on viety eteenpäin aikaisempina vuosian hankkeilla, joissa on esimerkiksi kehitetty ja toteutettu alueen opasteita, sekä kartoitettu ja kunnostettu sotahistoriallisia kohteita. Muutamina toimenpiteinä tuoreimmista hankkeista löytyy esimerkiksi vanhan komppanianpäällikön talon kunnostaminen sotahistoriakeskuskäyttöön. Keskukseen tulee mm. luentosali/seminaaritila, näyttelytiloja ja sinne varustetaan myös tutkijan huone, jonne kootaan kirjallisuutta sotahistoriasta kiinnostuneiden tutkijoiden käyttöön. Hankkeissa tuotetaan myös esimerkiksi alueelle yhtenäinen markkinointisuunnitelma, sekä kootaan sotahistoriallinen tieto yksiin kansiin. Hankkeita rahoittaa Etelä-Karjalan Kärki-Leader.
-Leader-toiminta on kunnan näkökulmasta hyvin tärkeää. Pienenä kuntana, jos ei olisi hankerahoituksia, aika paljon asioita jäisi toteuttamatta, koska perustoimintoihin kohdennetuista varoista rahoitusta ei olisi mahdollista ottaa. Silloin kaikki uuden kehittäminen ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet jäisivät pois ja pyörittäisiin vain perustoimintojen ympärillä, Javanainen miettii.

-Jos täällä pystytään tekemään kaikki mitä on suunniteltu, niin tästä sotahistoriallisena kohteena, samoin kuin Hiitolanjoen ympäristöstä luontokohteena, me saamme yhdessä hienon kokonaisuuden vetonaulaksi tälle alueelle, Partanen summaa.

 Rautjärveläinen tarkka-ampuja Simo Häyhä on oleellinen osa Miettilän kasarmialueen historiaa. Katso videolta pieni tarina Häyhästä ja Miettilän maisemista keväthankien keskellä.


Teksti, kuvat ja video: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Simo Häyhän muistolaatta Kollaa ja Simo Häyhä museon seinässä.

Juttu julkaistu 14.5.2021 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin