Atte Vitikainen on yksi Vehkataipaleen metsästysmajan majaisännistä.

Kylätaloon kannattaa satsata

Taipalsaarelaisen Vehkataipaleen Metsästysyhdistyksen maja valmistui nelisen vuotta sitten. Tilava hirsirakennus sijaitsee aivan kylän ytimessä lähellä koulua ja Vehkataipaleen maamerkkejä - kanavaa ja pumppulaitosta.
- Metsätysmajassa on toista sataa tapahtumaa per vuosi eli joka kolmas päivä, laskee yhdistyksen majaisäntä Atte Vitikainen.

Rakennusta käyttävät metsästäjien ohella esimerkiksi kyläyhdistys, martat, partiolaiset ja kyläkahvila. Myös Vehkataipaleen koulun oppilaat ovat hyödyntäneet talon pihapiiriä metsäkoulupäivinään.
- Vireä kylä tämä on aina ollut, mutta on metsästysmaja helpottanut kokoontumista ja virkistänyt kylää. Kun on paikka kokoontua, kokoonnutaan herkemmin. Kyläkahvila on tästä hyvä esimerkki. Sellaista ei ollut täällä aikaisemmin, Vitikainen pohtii.

Ilmiö on tuttu monissa muissakin kaakkoissuomalaisissa kylissä. Tämä selvisi KaakonKantrin tammikuussa tekemässä kyselyssä, joka suunnattiin Kaakkois-Suomen kylätaloihin, joita on rakennettu tai remontoitu Leader-rahoituksella. Vastauksia tuli 30 kappaletta, joista 73 prosentissa mainittiin, että hankkeen myötä kylätalolle on saatu uudenlaista toimintaa. On perustettu harrasteryhmiä, järjestetty uudenlaisia tapahtumia, saatu uusia tilavuokraajia ja yhteistyökumppaneita. 

Toisaalta koronaepidemia on nyt tilapäisesti rajoittanut yhteisten kokoontumistilojen käyttöä ja tapahtumien järjestämistä.
- Korona on ikävä, sen takia kaikki juhlat on peruttu. Onneksi on muutama ilmalämpöpumppu, joilla saadaan talon sähkölaskua kohtuullistettua, sanoo kotkalaisen Tapiolan seurantalovastaava Päivi Lecklin.

Remontit tuovat säästöjä ja lisäävät käyttöä

Kymen Nuorisoseura Tapio ry on laittanut taloa viime vuosina kuntoon useassa remontissa, joihin merkittävä osa rahoituksesta on saatu Leader Sepralta. On hankittu ilmalämpöpumppuja ja eristetty seiniä, keittiö on remontoitu ja asennettu induktiosilmukka helpottamaan kuulokojeiden käyttöä. Vielä käynnissä oleva hanke tuo taloon kauan kaivatut suihkut sekä invavessan.
- Neljässä vuodessa rakennus on käyty läpi lattiasta kattoon. Kun joku on aikoinaan lahjottanut taloa varten maat ja se on talkoilla rakennettu, ei meidän sukupolvi saa olla se, joka antaa talon mädäntyä, Lecklin miettii.

Rakennuksen lämmitykseen käytettävän sähkön säästö oli yksi tärkeä kannustin Tapiolan remontteihin.
- Ei ole kovin ekologista kääntää pattereita isommalle, jos seinissä ei ole eristeitä, Leckin kuvailee.

Kyselyyn vastanneista 47 prosenttia arvioi, että hankkeiden myötä säästöjä oli syntynyt joko kylätalon energiamenoissa tai kunnossapidossa. Säästöjen arvioitiin olevan noin sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon vuodessa, keskimäärin runsaat 1200 euroa vuodessa.

Säästöjen ohella kylätalojen remontit ovat monissa tapauksissa lisänneet tilojen tai piha-alueen viihtyisyyttä ja toimivuutta. Puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti, että hankkeen myötä rakennukseen on saatu myös uusia tilavuokraajia. 57 prosenttia kertoi rakennuksen käytön lisääntyneen aiemmasta.
- Kun talo on kunnossa, tulee aktiiveja lisää, Lecklin summaa.

Vehkataipaleella metsästysmajan lukuisan käyttäjäkunnan ansiosta talon ylläpitokustannukset saadaan katettua vuokratuloilla. Rakennus on osoittautunut tarpeelliseksi ja käyttäjät ovat olleet siihen tyytyväisiä.
- Vuosia puhuimme, että ruvetaan puuhastelemaan jotain yhteistä tilaa. Ilman Leader Länsi-Saimaan myöntämää rahoitusta ei metsästysmajaa olisi tällaisessa mittakaavassa voitu toteuttaa, Vitikainen toteaa.


Lue lisää, millaisia tuloksia Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kylätaloille ja muille yhteisille kokoontumistiloille suunnatusta kyselystä ilmeni! Linkki infografiikkaan.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Kuvateksti: Atte Vitikainen on yksi Vehkataipaleen metsästysmajan majaisännistä.
Kuva etusivulla: Atte Vitikainen lisää puita Vehkataipaleen metsästysmajan kamiinaan, jonka avulla talon lämpötilaa saadaan nostettua nopeasti. Kamiina hankittiin uusimmassa Leader-hankkeessa, jonka aikana metsästysyhdistys rakensi majan pihalle puuliiterin, roskakatoksen ja ulkohuussin sisältävän huoltorakennuksen. 

Juttu on julkaistu 23.2.2021.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin