koriste

Alppiruusuja ja pöytälaatikkounelmia

- Mietittiin mikä toisi lisää houkuttelevuutta ja kehittäisi Mustilaa, mutta ei kuitenkaan olisi ristiriidassa paikan hengen, historian ja pitkien perinteiden kanssa. Sieltä nousi ajatus, että erilaiset taiteethan on perinteisesti yhdistetty puutarhoihin, muistelee Mustilan kotikunnassäätiön toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen.

Teemme haastattelua alppiruusuistaan tunnetussa Arboretum Mustilassa. Vaikka seuraavaa kukkaloistoa saakin odottaa vielä pitkälle seuraavaan kevääseen, tarjoaa puutarha nähtävää muillekin vuodenajoille. Huomio kiinnittyy vieressämme seisovaan parin metrin korkuiseen puusta veistettyyn hirmuliskoon. Kun päätään kääntää, näkee veistoksia lisää. Veistokset ovat näkyvää tulosta pitkän kypsyttelytyön tuloksena syntyneistä Taiteiden Mustila -hankkeista.
- Pohjalla on ajatus, että vaikka olisi maailman hienoin paratiisipuutarha, niin se ei silti ole riittävästi väkimäärältään näin pienilukuisessa maassa. Tässä on myös kysymys sellaisten pöytälaatikkounelmien toteuttamisesta, jotka muuten jäisivät helposti rahan ja ajan puutteesta vain sinne pöytälaatikoihin, Reinikainen pohtii.

Pöytälaatikoiden avaamista on ollut mahdollistamassa Leader Pohjois-Kymen Kasvu, joka rahoittaa Taiteiden Mustila -hankkeita. Veistosten lisäksi puutarhan alueelle on noussut hirrestä rakennettu metsägalleria, joka toimii alustana näyttelytoiminnalle, esimerkiksi valokuvataiteelle. Esittävän taiteen tarpeisiin taas on rakenteilla konserttisali näyttävään Hemlokkimetsään.
- Näen hankkeet ainakin meidän kohdalla sellaisina ruiskeina. Me haetaan toimintamalleja ja suuntia tulevaisuutta ajatellen. Hankkeissa koen hyvin tärkeänä sen, että niiden avulla voidaan pienellä riskillä testata ja ehkä joskus kokeilla jotain hulluakin, mitä muuten ei tulisi tehtyä. Sitä kautta on mahdollisuus nousta uusia ideoita. Tässä tapauksessa meille syntyy jotain, joka jo sinällään tuo ja ylläpitää kohonnutta tasoa, vaikka nyt esimerkiksi kävijämäärissä. Mutta toivottavasti hankkeet myös potkaisevat toimintaa sellaiseen suuntaan, joka poikii lisää kehittämistoimenpiteitä. Koska ideahan on löytää toimintaa, jolla on tulevaisuus myös ei tuettuna toimintana, Reinikainen kertoo.

Tukijalkoja toiminnalle

- Jo kun hankkeita lähdettiin suunnittelemaan, niin kaiken sen avun mitä siihen kaipasi, myös sai. Tää on kyllä sujunut tosi hyvin, kehuu Reinikainen yhteistyötä Pohjois-Kymen Kasvun kanssa.

Myös hankkeiden tekninen pyörittäminen on tuntunut Reinikaisen mukaan erittäin jouhevalta ja saa arvosanaksi hyväntuulisen ”ihan OK”.
- En nyt sano, että rakastan sitä, mutta Hyrrä on yllättävän hyvä virtuaaliseksi alustaksi. Kun saat tarvittavat dokumentit valmiiksi, niin niiden vieminen sinne Hyrrään on kyllä maailman helpointa. Ja se tekee vielä aika lailla kaiken valmiiksi. Että en ole nähnyt painajaisunia silloinkaan, kun esimerkiksi tositteiden toimittamisen deadlinet ovat alkaneet lähestyä, hän kertoo nauraen.

Hanketuen merkitys Mustilan kaltaiselle toimijalle on Reinikaisen mukaan valtava. Pelkästään puutarhan ydintoiminannan ylläpitoon, alueesta huolehtimiseen ja tieteelliseen toimintaan, jonka varaan kaikki muu toiminta perustuu, menisi enemmänkin varoja, kuin mitä niihin on mahdollista laittaa.
- Silloin tällaiset hankkeet ja kehittäminen, jolla rakennetaan tukijalkoja koko toiminannan omarahoitukselle, niin tämähän on ihan hirvittävän tärkeää, Reinikainen toteaa.

Mahdollisuudet, joita alueen kehittäminen tulee hankkeiden valmistuessa tarjoamaan, tuovat positiivisia näkymiä myös pitkälle Mustilan ja koko lähialueen tulevaisuuteen.
- Hankkeiden jälkeen Arboretum Mustila tulee olemaan ilman muuta vahvempi, uskon että paikka on entistäkin tunnetumpi ja täällä on enemmän kävijöitä. Se luo toivottavasti myös pohjaa tukea alueen elinvoimaisuutta ja viihtyvyyttä, sekä Kymenlaakson ja Kouvola seudun matkailua, Reinikainen toteaa tyytyväisenä.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Puiset veistokset ovat syntyneet Taiteiden Mustila -hankkeiden tuloksena.
Etusivun kuva: Jukka Reinikainen näkee hankkeet erittäin tärkeässä roolissa Mustilan toiminnan kehittämisessä.

Juttu julkaistu 24.11.2020

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin