Tekstiilitaiteilija, ompelija ja artesaani Anu Kudjoin ateljee on Imatran Kaukopäässä.

Saimaan Virta etsii poistotekstiileille uutta elämää

Saimaan Virta ry:n toteuttamalla Kierrätystä kyliin -hankkeella halutaan parantaa poistotekstiilien aktiivisempaa hyödyntämistä Etelä-Karjalan maaseutualueilla. Paikallisia asukkaita ja kuluttajia kannustetaan kierrättämään tiedottamalla ja nostamalla esiin tekstiilinkierrätystä.

Yhtenä toimenpiteenä hankkeessa valitaan joka kuukausi uusi tekstiilikierrättäjä, joka voi olla yritys, yhteisö tai yksittäinen henkilö. Syyskuun tekstiilikierrättäjäksi on valittu tekstiilitaiteilija, ompelija ja artesaani Anu Kudjoi. 

Anu valmistaa kierrätyspuuvillasta värjäämällä naisten vaatteita, asusteita, taidetekstiilejä, kasseja, pussukoita ja nyssyköitä sekä tekee korjaus- ja mittatilausompelua. Keväällä tuotevalikoima on laajentunut sisustuspuolelle. Anun ateljee löytyy Imatralta Kaukopäästä ja sen lisäksi hänellä on värjäämö. Tuotteita myydään myös omassa verkkokaupassa tuotemerkillä Loitsu Creations.  

Anu hankkii käyttämänsä materiaalit muun muassa SaimaanVirta ry:n kierrätyksestä, kirpputoreilta ja teollisuuden ylijäämästä. Hän kertoo yleisen käsityksen olevan, että kierrätysmateriaalista valmistetut tuotteet eivät saisi maksaa mitään, koska materiaali on halpaa tai jopa ilmaista.
- Helpommalla pääsisin, jos ostaisin metritavarana kangasta, hän kuitenkin toteaa.
Kierrätysmateriaalin hankkiminen vaatii lukuisia työtunteja - yhteistyötä eri tahojen kanssa, tutkimista ja etsimistä, ja kaikki tämä ottaa oman aikansa. Materiaalin hankinta on jatkuvaa.

Motiva Oy:n ylläpitämä Materiaalitori tai sen kaltainen sähköinen alusta voisi olla yksi mahdollisuus saattaa tarpeet kohtaamaan ja poistotekstiili nopeammin kiertoon. Tätä mahdollisuutta tutkitaan myös SaimaanVirran toteuttamassa Kierrätystä kyliin -hankkeessa.  
Poistotekstiilin ympärille kasvaa iso liiketoiminta - tuoreita ideoita, uusia tuotteita ja uutta yritystoimintaa tarvitaan myös paikallisesti ja hajautetusti.  


Kierrätystä kyliin -hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus maaseuturahastosta. Lue lisää Anu Kudjoin ajatuksia Saimaan Virran sivuilta.


Teksti: Jaana Hallberg, projektipäällikkö, Saimaan Virta ry
Kuvateksti: Tekstiilitaiteilija, ompelija ja artesaani Anu Kudjoin ateljee on Imatran Kaukopäässä. Kuvat: J-P Nihtinen

Juttu on julkaistu 11.9.2020.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin