Lapset tutustuivat kelttiharppuun heinäkuussa Kaipiaisten nuorisoseurantalolla Kouvolassa.

Kylissä ja kartanoissa soi

Kanteleet, klarinetit ja muut soittopelit ovat olleet viime aikoina ahkerassa käytössä Kouvolan ja Iitin seudulla. Siitä saamme kiittää Jaalan musiikki- ja monitaideyhdistyksen Musiikkia kyliin ja kartanoihin -hanketta sekä alueen kylätoimijoita.

Yhdistys toteuttaa sarjan konsertteja sekä musiikki-iltamia kyläntaloilla, kartanoilla ja kylätapahtumien yhteydessä vuosien 2010-2021 aikana. Hanke on saanut rahoitusta Pohjois-Kymen Kasvu ry:ltä.

Mistä idea hankkeelle sai alkunsa, hankevetäjä Marianne Uotila?
- Pohjois-Kymenlaakson ja Iitin seutu on täynnä kiinnostavia kyliä, kulttuurisia miljöitä ja kartanoita, jotka eivät ole aikaisemmin järjestäneet yleisölle avoimia musiikkisisältöisiä tapahtumia. Yhdistyksemme kehitteli idean lähteä herättelemään kylätoimijoita järjestämään yhdessä kulttuuritarjontaa alueen eri-ikäisille asukkaille

Millaisia tavoitteita hankkeella on?
- Hankkeen tavoitteena on luoda uusia kulttuurimalleja ja toiminta-alustoja Pohjois-Kymenlaakson kyliin. Hanke haluaa osallistaa kyläläisiä ja kylätoimijoita musiikki- ja taidesisältöisten tapahtumien järjestämiseen. 

Kuinka kyläyhdistykset ja muut toimijat ovat lähteneet hankkeeseen mukaan?
- Kyläyhdistykset, seuratalojen ja kartanoitten väki on lähtenyt innolla ja aktiivisesti mukaan järjestämään kanssamme yhteisiä tapahtumia. Kylätoimijat ja kartanoitten isäntäväki on huolehtinut konserttien käytännön järjestelyistä, kuten tarjoiluista, liikenteen valvonnasta ja muusta sellaisesta. 

Millaisen vastaanoton konsertit ovat saaneet kylillä?
- Konsertit, tanssituvat ja kaikille yhteiset jamit ovat saaneet positiivisen ja innostuneen vastaanoton. Korona-ajasta huolimatta tapahtumiin on löytynyt hyvin väkeä kyliltä.

Ovatko konsertit vetäneet yleisöä kylien ulkopuolelta?
- Yleisö on ollut pääosin kylän ja lähialueen omaa asujamistoa ja kylän väkeä. Myös lomalaisia on löytynyt mukaan talkoisiin. Jameihin on tultu soittelemaan myös lähikyliltä.

Kuinka korona on vaikuttanut hankkeen toimintaan? 
- Yleisömäärältään suuria konsertteja ei ole voitu järjestää. Tapahtumat on järjestetty osittain ulkotiloissa ja ilmatilaltaan väljissä paikoissa. Moni perhe ja ikäihmiset ovat jossain määrin arkailleet yleisötapahtumiin lähtemistä, vaikka kiinnostus tapahtumia kohtaan on ollut suuri. Yleisötuolien sijoittelussa on ollut tärkeää huomioitu turvavälit. Samoin kanttiinin ym. järjestelyissä on vältetty lähikontakteja. Osa kyläyhdistyksistä siirsi musiikki-iltamat koronan vuoksi tulevaan kesään 2021. 

Ovatko hankkeelle asetetut tavoitteet lähteneet jo täyttymään?  
- Hanke on koronasta huolimatta hyvässä vauhdissa. On löydetty yhteistyöhalukkaita kyliä ja kartanoita, uusia kiinnostavia konserttipaikkoja sekä järjestetty jo useita musiikki- ja tanssisisältöisiä tapahtumia. Musiikki on soinut kesän aikana myös esimerkiksi kylätapahtumissa, toreilla ja Kymijoella.

Onko hankkeella ollut jokin yllättävä vaikutus, jota ei osattu odottaa?
- Hanke on saanut paljon positiivista palautetta niin yleisöltä kuin järjestämiseen osallistuvilta kylätoimijoilta. Hanke on myös piristänyt korona-ajan hiljaista kulttuurielämää ja tarjonnut esiintymistilaisuuksia useille taiteilijoille.


Musiikkia kyliin ja kartanoihin -hankkeen tulevia tapahtumia:

12.9. klo 17 Jaalan Hartolan kylässä (Ansalahdentie 8, Jaala) konsertoi viihdeorkesteri solistinaan kouvolalaislähtöinen koloratuurisopraano Marika Hölttä. Järjestäjäyhteistyössä on Jaalan Hartolan Pienviljelijäyhdistys. Liput 15 €, istumapaikat turvavälein. 

16.9. klo 11 Soppaa ja soittoa Siikavassa. Kyläntalossa (Ruokoniementie 14, Jaala) esiintyy nuori laulava kantelemuusikko Unna Ulmanen. Järjestäjäyhteistyössä on Siikavan kyläyhdistys.

10.10. klo 15 Salonkimusiikki soi Ilonojan kartanossa (Iitinkirkontie 75, Kimola). Golden Monrepos Salonkiorkesterin solistina on Emilia Vesalainen-Pellas. Järjestäjäyhteistyössä on Ilonojan kartano. Liput 10 € ennakkoon, num. 040 5050628 / Karoliina Ilonoja


Teksti: Saija Räty, KaakonKantri (vastaukset kysymyksiin Marianne Uotila, Jaalan musiikki- ja monitaideyhdistys ry)

Kuvateksti: Lapset tutustuivat kelttiharppuun heinäkuussa Kaipiaisten nuorisoseurantalolla Kouvolassa. Kuvaaja: Marianne Uotila
Kuva etusivulla: Paikallisten pelimannien jamit heinäkuussa Liikasenmäellä Jaalassa. Kuvaaja: Marianne Uotila

Juttu on julkaistu 9.9.2020.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin