Kolmekymppisellä on vilkkain vuosi koskaan

Kesäkuun 10. päivänä presidentti Sauli Niinistö vieraili etäyhteydellä Taipalsaaren Sarviniemessä. Tapaamisessa oli kunnan edustajien lisäksi mukana Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja Hanna Ollikainen ja virkistysaluekoordinaattori Mari Matikainen.

Ollikainen ja Matikainen esittelivät presidentille hienoon kuntoon varusteltua Sarviniemen retkikohdetta ja kertoivat säätiön lukuisista muista retkeilyalueista ja -satamista. Presidentin vierailu videoyhteyden välityksellä oli varmasti mieleenpainuva tapahtuma pyöreitä vuosia täyttävän säätiön historiassa.
- Tänä vuonna tulee täyteen 30 vuotta maakunnallista retkeilytoimintaa. Tämä on ollut vilkkain vuosi ehkä koskaan, Matikainen summaa.

Virkistysaluesäätiöllä on käynnissä kaikkiaan neljä kehittämishanketta, joista Retkiportaalin uudistus, Kehittyvät virkistysalueet ja Ketjureaktio -hankkeet saavat rahoitusta maaseuturahastosta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Suvorov-matkailuhanke puolestaan saa rahoituksen Kaakkois-Suomi – Venäjä CBS-ohjelmasta.
- Olimme tietoisia, että vuosi tulisi olemaan vilkas hankkeitten puolesta. Koronatilanne on lisäksi vaikuttanut siihen, että retkeily on aika pinnalla. Meilläkin se näkyy, lähinnä huollossa. Polttopuita kuluu ja retkikohteissa huomaa, että kävijämäärät kasvavat, Matikainen kertoo.

Koko Etelä-Karjalan kattava Kehittyvät virkistysalueet -investointihanke käynnistyi viime vuoden puolella, jolloin Imatran Karhumäen pump track -radan yhteyteen valmistui grillikatos, Luumäen Selkäluodolle laavu ja Lemin Monnonlahteen polttopuukatos. Tänä vuonna esimerkiksi Sarviniemeen ovat valmistuneet arkkitehtisuunnitelmien mukaiset oleskelu- ja grillikatokset.

Rautjärvellä puolestaan Hiitolanjoen polun kunnostus alkaa olla loppusuoralla ja Luumäen Kotkaniemeen, presidentti Svinhufvudin kotimuseon yhteyteen on suunnitteilla esteetön luontopolku.  
- Mukava juttu, että joka kunnassa tapahtuu jotain. Se on säätiön tarkoituksen mukaista, että toimitaan koko maakunnan alueella. Kunnilta on tullut toiveita, mitä niiden alueilla voisimme tehdä ja kaikki toimenpiteet on neuvoteltu kuntien kanssa, Matikainen huomauttaa. 

Ketjureaktio levittää pyörämatkailuun liittyvää osaamista

Eteläisestä Saimaasta pyörämatkailijoiden paratiisia kehittävän Ketjureaktio-hankkeen projektipäällikkö Matti Moller on hänkin päässyt juhlahumuun osalliseksi, sillä 13. kesäkuuta avattiin Saimaan saaristoreitin lauttayhteys Sarviniemestä Kyläniemeen sekä Puumalan Lintusaloon. Itse reitti on kuntien hallinnoima, mutta reittitiedot löytyvät virkistysaluesäätiön retkeilyportaalista.

Ketjureaktion järjestämät verkkovalmennukset yrityksille toteutettiin huhti-toukokuun aikana. Tavoitteena on ollut lisätä alueen yritysten pyörämatkailuun liittymistä osaamista.
- Verkkovalmennukset osoittautuivat suosituiksi. Langoilla oli kolmisenkymmentä osallistujaa, Moller iloitsee.
Pyörämatkailua käsiteltiin valmennuksissa monipuolisesti esimerkiksi asiakasryhmän erityispiirteiden, markkinoinnin, reittien, viestinnän ja tuotteistamisen näkökulmasta.
- Yritykset voivat valmennuksista saamansa tiedon pohjalta rakentaa tuotteita ja palveluita. Me sparraamme, Moller jatkaa.

Elokuussa on tulossa pyörämatkailuseminaari, jossa kuullaan menestystarinoita ja asiantuntijapuheenvuoroja meiltä sekä maailmalta. Tilaisuus toteutetaan näillä näkymin hybridiratkaisuna, johon ulkomaiset asiantuntijat osallistuvat etänä videoyhteyden kautta. Suunnitelmissa on toteuttaa syksyllä myös benchmarking-matka johonkin eurooppalaiseen pyöräilymekkaan, mutta sen toteutuminen riippuu pitkälti koronatilanteesta. 

Kaiken muun ohella Ketjureaktio on mukana jalkauttamassa Suomeen Pyöräily-ystävällinen yritys -konseptia, joka on käytössä jo muualla Euroopassa.
- Merkki toimii yritykselle mainoksena ja kertoo matkailijoille, että tästä paikasta pyöräilijät voivat saada tukipalveluita. Tsemppaamme eteläisen Saimaan yrityksiä ryhtymään konseptin pilottikohteiksi, Moller kertoo.

Virkistysaluesäätiö paikkaa kansallispuistojen puuttumista

Etelä-Karjalassa ei ole ainuttakaan kansallispuistoa. Virkistysaluesäätiön rooli onkin siksi erityisen merkittävä yhteisten retkeilyalueiden ja -palveluiden hallinnoijana ja tuottajana.
- Tämäkin kevät on osoittanut, että virkistysalueet ovat todella tärkeitä paikkoja. Hankkeet ja uuden infran rakentaminen ovat iso juttu. Retkiportaalin uudistus lisäsi alueen näkyvyyttä, koska Outdoor active on kansainvälinen julkaisualusta. Siellä on kielinä nyt suomi, englanti, venäjä ja saksa, Matikainen huomauttaa.

Retkiportaali palvelee tasavertaisesti paikallisia retkeilijöitä ja matkailijoita. Reittejä ja kohteita on niin patikoijille, pyöräilijöille kuin melojille.
- Saimaa Geopark nivoutuu tähän hyvin. Kohteissa on todella paljon sisältöä, Moller huomauttaa.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Kuvateksti: Mari Matikainen (oik.), Matti Moller ja harjoittelija Katja Nopanen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä kävivät risusavotassa Sarviniemessä toukokuun lopulla. Sarviniemen retkeilyaluetta on kehitetty monirahastoisesti. Infokatoksen ja huoltokatoksen sekä käymälän rakentamisen on rahoittanut Etelä-Karjalan säästöpankkisäätiö. Kuvassa taustalla näkyviin grilli- ja oleskelukatoksiin rahoitusta on saatu Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta (maaseuturahasto). Rakenteiden arkkitehtisuunnittelu toteutettiin aiemmin Leader Länsi-Saimaan rahoittamassa (maaseuturahasto) hankkeessa. Sarviniemi on päiväretkeilykohde, sillä alueella ei saa yöpyä.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin