Ilmasto kiittää kestävästi järjestetystä tapahtumasta

Helmikuinen ilta on pimeä, mutta Marttojen opetuskeittiössä Lappeenrannassa herneenversot vihertävät ja ensi kesän tapahtumia suunnitellaan jo täyttä häkää.

Etelä-Karjalan Martat ry:n hankeasiantuntija Minna Paajanen ja harjoittelija Tiia Tanhuanpää antavat vinkkejä, kuinka yleisötapahtumien järjestelyissä voi huomioida ilmastoasiat.
- Makkaran voi tarjota vaikka kaalinlehden päältä. Kannattaa pyrkiä siihen, että syntyisi mahdollisimman vähän jätettä, Paajanen muistuttaa.

Suomessa erityisesti kesä on ulkona järjestettävien yleisötapahtumien kulta-aikaa. Ja siellä missä ihmiset viihtyvät, tarvitaan ruokaa. Ruoan valmistamisesta ja tarjoilusta syntyy jätettä. 
Myyjät tulisi sitouttaa jätteiden minimointiin ja lajitteluun jo tapahtuman valmisteluvaiheessa.
- Roskiksia pitää olla riittävästi ja jätepisteissä hyvät opasteet. Se helpottaa lajittelua, Paajanen huomauttaa.

Ympäristöystävällisyys on kilpailuvaltti

Lähimatkailu ja lähiruoka ovat nousseet trendeiksi ilmastotietoisuuden kasvun myötä. Yleisö ja sponsorit ovat alkaneet kiinnittää huomiota siihen, kuinka ympäristöasiat on huomioitu tapahtumissa.
Lähiruoan sekä kasvis- ja vegaanivaihtoehtojen tarjonta kannattaa tuoda esille tapahtuman markkinoinnissa, sillä ympäristöystävällisyys on kilpailuvaltti. 
- Tarjoa vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto, Tanhuanpää sanoo.

Yleisöä voi kannustaa saapumaan tapahtuma-alueelle polkupyörällä, julkisilla kulkuneuvoilla tai vähintään kimppakyydillä. 
- Kimppakyytiläisille voi järjestää vaikkapa kuvakilpailun someen, Paajanen vinkkaa.

Martat kouluttavat kestäviin valintoihin

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson Marttojen yhteinen Kestävästi Kaakossa -hanke levittää ympäristöystävällisten valintojen ilosanomaa. Hankkeen henkilöstö järjestää maaseudun yrityksissä, erityisesti asumispalveluita tuottavissa yrityksissä, yhdistyksissä ja harrastusryhmissä kursseja, joissa perehdytään kestävän kehityksen huomioimiseen ruoanvalmistuksessa, jätteiden lajittelussa, siivouksessa ja tapahtumien järjestämisessä. 

- Kussit on otettu hyvin vastaan. Etelä-Karjalassa teemme yhteistyötä myös esimerkiksi poistotekstiilien kierrätykseen erikoistuneen Partex-pajan kanssa. Olemme järjestäneet sinne tutustumiskäyntejä, Paajanen kertoo.
Martat jalkautuvat samalla teemalla myös yleisötapahtumiin.

Kestävästi Kaakossa -hanke on saanut maaseuturahaston tukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Hanke jatkuu helmikuun 2021 loppuun saakka. Myös Partex-pajaa pyörittävällä imatralaisella Saimaan Virta ry:llä on parhaillaan käynnissä maaseuturahoitteinen Kierrätystä kyliin -hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä Etelä-Karjalassa.


Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on julkaissut vastikään teoksen Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa (Nina Parkkinen toim.). Opas löytyy netistä ja on vapaasti kaikkien luettavissa. Linkki oppaaseen. 


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvat: Henri Niranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Kuvateksti: Minna Paajanen (vas.)  ja Tiia Tanhuanpää pohtivat savitaipalelaisessa Veskansan ry:ssä vaikuttavan Heikki Heimalan kanssa, kuinka Pettilän Polkuformula-ajoissa voisi huomioida ympäristöasiat entistäkin paremmin. Pettilän formula-autot liikkuvat lihasvoimalla, joten varsinainen kilpa-ajo sujuu päästöttömästi.
Kuva etusivulla: Marttojen kursseilla tutustutaan terveelliseen, kasvispainotteiseen ruokaan itse kokkaamalla. Herkullinen kalakasvispiirakka syntyy kotimaisesta särkisäilykkeestä ja tuoreista vihanneksista. Kauhan varressa ovat Leader Länsi-Saimaa ry:n Terhi Ojanen (edessä) ja Saija Räty. 

Juttu on julkaistu 9.3.2020.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin