koriste

Saimaa Geopark ja Rural Explorer esittelevät Suomen ensimmäisen ”Mustin”

Saimaa Geopark ja Rural Explorer -hanke ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä geokohteiden tarinallistamisessa. Saimaa Geopark on tarjonnut hankkeelle jutun juurta muun muassa geologi Aimo Kejosen keräämien tarinoiden kautta.

Rural Explorer -hanke on näiden lisäksi kerännyt tarinamateriaaleja arkistoista, haastatteluin sekä aikaisemmista julkaisuista. Aineistoja on hankkeessa jalostettu Pekka Vartiaisen kirjoittamina tekstimuotoisiksi kertomuksiksi ja edelleen eri tekijöiden toteuttamiksi videoteoksiksi, animaatioiksi, piirroksiksi, valokuviksi sekä lauluksi.

Tuorein esimerkki yhteistyöstä on viisiminuuttinen asiantuntijatietoa ja tarinaa yhdistelevä video Kuurmanpohja-Saarenojan kivikautisesta asuinpaikasta. Tästä Geoparkin luonto- ja kulttuurikohteisiin kuuluvasta paikasta alkoi Saimaan alueen asuttaminen lähes 11 000 vuotta sitten.
Ruususen unta uinuva kohde kertoo väkevästi alueen ihmisen historiasta sekä antaa käsitystä oloista, joissa esi-isät ja – kuten arkeologiset löydöt osoittavat – heidän lemmikkikoiransa elivät. Videon muinaiseen pyyntikulttuurin johdattelevana asiantuntijana on ollut Risto Järvisalo.

- Kuurmanpohja-Saarenojalla on paljon potentiaalia myös matkailulliseksi kohteeksi. Muinaiset asuintavat ja esihistoria kiinnostaa ihmisiä, mutta paikan päällä kohteen erikoislaatuisuus ei oikein avaudu. Juha Iso-Ahon suunnitteleman ja Hiski Hämäläisen (Mainostoimisto Dominus Oy) kuvaaman ja leikkaaman videon kautta kohde syttyy katsojalle syvemmin, toteaa Saimaa Geopark ry:n toiminnanjohtaja Heli Rautanen.

Kivikaudelta kirkonmäelle

Tarinallistamisen kautta muutkin Geopark-kohteet ovat kuin heränneet uudestaan eloon. Monille tuttu Kummakivi Ruokolahden Hauklapissa on inspiroinut tarinan, joka on samalla ajankuva ja mielikuvien herättäjä. Tuokiokuva Albert Edelfeltin ja Elli Jäppisen kohtaamisesta luo puolestaan elävän taustan tunnetulle maalaukselle Ruokolahden eukoista kirkonmäellä. Tämä tarina on saamassa vielä uuden ilmentymän Tuija Rantalaisen säveltämänä lauluna.
Kolmiköytisienvuoren kalliomaalausta elävöittää taas kuvitelma siitä, mitä ihmiset saattoivat paikan päällä kokea maalauksen syntyaikoihin.

Tarina Nuijamaan Sormuskivestä nostaa piirrosanimaation keinoin esille suurelle yleisölle tuntemattomamman geokohteen, jonka nimi saa myös selityksensä animaatiossa. Yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista ansaitsee tarinan kautta tulla tunnetuksi laajemminkin. Lappeenrannan edustalla sijaitseva Karhusaari on niin ikään geokohde, joka on saanut oman tarinansa saaren jo muistojen maailmaan kadonneeseen tanssilavatoimintaansa liittyen.

Tarinat ovat yritysten, retkeilijöiden ja matkailijoiden hyödynnettävissä

Syntynyt yhteistyö on mainio esimerkki todellisista synergiaeduista. Saimaa Geopark on saanut yhteistyöstä erinomaista jaettavaa materiaalia, jossa yhdistyy kohteiden geologinen sekä kulttuuriperintö. Hankkeen tuotokset ovat yritysten saatavilla. Kaikki Rural Explorerin tuottamat materiaalit tulevat olemaan saavilla myös englanninkielisinä.
Saimaa Geoparkin toive on, että tarinoita hyödyntäisivät alueen yrittäjät tarjotessaan ohjelmapalveluita alueen asukkaille sekä matkailijoille. Lisäksi omatoimiretkeilijät ja matkailijat voivat saada inspiraatiota kotiseutumatkailuun sekä alueen tutkimiseen.


Koko Kaakkois-Suomen alueella toimivan Humakin ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteishankkeen Etelä-Karjalaa koskevat tuotokset ovat saatavilla Saimaa Geoparkin nettisivuilla geokohteiden kohdekuvausten yhteydessä, kansainvälisen luontomatkailualusta Outdoor Activen sivuilla sekä Rural Explorer-hankkeen YouTube -kanavalla ja Facebook-sivulla. Hankkeen aineistot julkaistaan keväällä 2020 sekä painetussa että sähköisessä muodossa.
Rural Explorer järjestää seminaarin Imatralla 17.3.2020 klo 12 – 16. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto / Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 


Teksti: Rural Explorer -hankkeen ja Geopark Saimaan lehdistötiedote 10.2.2020 
Kuvaaja: Hiski Hämäläinen

Kuvateksti: Pyyntikulttuurin asiantuntija Risto Järvisalo kertoo videolla Joutsenossa sijaitsevasta Kuurmanpohja-Saarenojan kivikautisesta asuinpaikasta. Linkki videoon.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin