Haastateltavat kuvattavina Tiutisen uimarannalla.

Porukassa tekemistä ja yhteisiä hetkiä

Pieneen saareen saapujaa tervehtii komea Vuoden kylä -kyltti. Kylän keskuksessa Tiuskan työskillä, eli Tiutisen työväentalolla vastassa ovat kylällä asuva Jouko Heikkilä, sekä Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Johanna Laari-Günther.
- Nyt tehdään porukassa, ei se oo sen monimutkaisempaa, kuvailee Heikkilä tiuskalaisten asennetta tarttua erilaisiin toimiin.

Kylällä on kunnostettu meren rannalla sijaitsevaa ulkoliikuntapaikkaa, johon Leader Sepra on myöntänyt rahoituksen. Viimeisimpänä projektina valmistui Tiutista ja sen historiaa esittelevä mobiilireitti. Mobiilireitti on osa laajempaa Maisemapolkuja -hanketta.
- Hankkeessa on kysymys siitä, että viiteen eteläkymenlaaksolaiseen kylään tehtiin mobiilireitti ja kahteen kylään Pyhtäällä tehtiin tarinakartta, kertoo Laari-Günther.

Mobiilireitille pääsee lataamalla puhelimeen tai tablettiin ilmaisen Nomadi-sovelluksen.  Sovelluksen sisältö koostuu teksteistä, valokuvista, äänitiedostoista tai videoista. Lisäksi sisältö tulee saataville myös englannin- ja venäjänkielisenä. Laari-Günther kertoo seuranneensa ilolla sovelluksen käyttöönottoa, avauksia on ollut lähes päivittäin, joinain päivinä useampia kymmeniä.
- Paikalliset saatamme nähdä täällä kännykkä kädessä hapuilevia ja ihmetteleviä henkilöitä. Tällainen juttu on kiertänyt, että nähty on, Heikkilä komppaa tyytyväisenä.

Katso video Tiutisen tunnelmista.


Hanketukea voidaan myöntää julkis- tai yksityisoikeudelliselle yhteisölle tai muulle rekisteröityneelle järjestölle, kehittämisyhtiölle, osuuskunnalle, kunnalle tai oppilaitokselle. Alkuun tuen hakemisessa pääset ottamalla yhteyttä oman alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen.


Teksti, kuvat ja video: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Johanna Laari-Günther ja Jouko Heikkilä ovat hyvillä mielin Maisemapolkuja -hankkeen lopputuloksesta.
Etusivun kuva: Tiutisen maisemat löytyvät nyt myös mobiilisovelluksesta.

Juttu on julkaistu tammikuussa 2020.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin