koriste

Pyöräretkeily tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille

Paatuneimmankin autoilijan kannattaa kaivaa näin kesän korvalla polkupyörä varastosta esiin. Vaikka poljetut kilometrit olisivat jääneet vähiin sitten lapsuusvuosien, ei koskaan ole myöhäistä elvyttää erinomaista liikkumismuotoa. Pyöräily on aina elämys! Hyvänä lisänä ovat lähes ilmaiset ja täysin saasteettomat kilometrit. 

Jo pienellä pyörälenkillä huomaa, kuinka valtavasti pyöräily eroaa autolla ajamisesta. Alussa tietenkin hiki virtaa ylämäessä, jos kunto on päässyt repsahtamaan, mutta jo muutaman kerran jälkeen mankelointi alkaa sujua vaivattomasti. Yksi pyöräilyn verrattomista eduista on se, että ympäristön ehtii aistia – nähdä, kuulla ja haistaa – ihan eri tavalla kuin auton ratin takaa. 

Reiteistä on vara valita

Meille äkkinäisen pyöräilypistoksen saaneille sohvaperunoille saattaa tulla yllätyksenä, että omille kotinurkillekin on suunniteltu viime vuosien aikana houkuttelevia pyöräilyreittejä, joiden varrella voi nauttia paitsi kauniista maisemista, myös upeista nähtävyyksistä ja palveluista. Kymmenen kilometrin pyrähdyksestä tulee yllättäen yksi kesän parhaista päivistä, kun lenkin varrella piipahtaa vaikka Teollisuustyöväen asuntomuseossa, Imatrankosken Kruununpuistossa ja kivassa kesäkahvilassa. 

Esimerkiksi tällaisia etappeja tarjoilee Vuoksi-pyöräilyreitti Imatralla. Reitti on osa Etelä-Karjalan pyöräilyn teemareitit -hankkeen satoa. Reiteissä on valinnanvaraa 11 kilometrin polkaisusta jopa yli 500 kilometrin pyörävaellukseen. Teemojakin löytyy joka lähtöön – on linnoituskierrosta, Saimaan kanavan maisemia, Saimaan saaristoa, Salpalinjaa, kalkkikiviesiintymän eksoottista luontoa ja lintubongareitten unelmakohteita.

Kummitusviiniä ja geologisia erikoisuuksia

Pyöräilyreitit on julkaistu OutdoorActive.com ja Outdoorsfinland.com -sivuilla sähköisellä kartta-alustalla, jonka avulla voit tutustua reitteihin ja niiden kohokohtiin. Reitit on myös ladattavissa mobiililaitteille. Samasta karttapalvelusta pääset tutustumaan vaellusreitteihin.
Omatoimiretkeilijöiden ja -matkailijoiden kannattaa tsekata pari muutakin sivustoa, joihin on koottu upeita vinkkejä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa liikkuvien iloksi. 

Miltä kuulostaisivat salmiakkicheddar, kruunuviineri kahvin kera ja kummitukselle omistettu tilaviini? Näistä herkuista ja lukuisista muista houkutuksista voit lukea Retkipaikka.fi-sivustolta, jossa on juttusarja kaakkoissuomalaisista ruokakohteista. Toinen kiinnostava sivusto on Saimaageopark.fi, joka esittelee monipuolisesti geologisia ihmeitä sekä luonto- ja kulttuurikohteita Saimaan alueella. 


Etelä-Karjalan pyöräilyn teemareitit -hanke, Kaakkois-Suomen ruokakohteet -juttusarja sekä kaksi Saimaa Geoparkiin liittyvää hanketta ovat saaneet rahoitusta maaseutuohjelmasta. Myös lukuisia yksittäisiä retkeily- ja käyntikohteita on rakennettu tai kehitetty maaseuturahaston tuella.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Saimaa ja muut pienemmät vesistöt ovat vahvasti läsnä Etelä-Karjalan pyöräilyreiteillä.
Kuva etusivulla: Lappeenrantalainen Heikki Heimala kartoitti palveluita ja kiinnostavia kohteita Etelä-Karjalan pyöräilyn teemareittejä varten. Hanketta hallinnoi Etelä-Karjalan liitto. Heikki työskentelee tällä hetkellä yritystukineuvojana Leader Länsi-Saimaassa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Maaseutu.fi-sivustolla 9.5.2019.

 

 

 

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin