Kouvolan matkailuoppaat valmistautuvat messukesään

Pajamäellä, lähellä Kuusankoskea huomioni kiinnittyy vanhoihin, ristikkoikkunaisiin tiilitaloihin, joista tulee ennemminkin mieleen Tanska tai idyllinen Visby kuin kymenlaaksolainen asuinalue. Mutta hetkinen! Minkä jugendlinnan pihaan minä nyt päädyin? Suuri keltainen kivitalo kohoaa aukion takana majesteetillisena. Linnamaista vaikutelmaa vahvistaa rakennuksen takaosassa häämöttävä pyöreä torni.

Kouvolan seutu yllätti iloisesti näyttelijä Ville Haapasalon vastikään televisiossa. Minut se on yllättänyt jo moneen kertaan, eikä tämäkään reissu tuota pettymystä. Tapaan Kouvolan matkailuoppaat ry:n puheenjohtajan Tiina Laineen. Hän kertoo, että olemme Kuusankosken vanhassa keskustassa ja tiilitalot ovat paikkakunnalla ensimmäisiä laatuaan. Kuusankoski on oikeastaan syntynyt 1800-luvun lopulla nousseen paperiteollisuuden ympärille.
- Suuri rakennus on vanha Kymin ammattikoulu. Ammattiopetus alkoi 1900-luvun alussa, koska tehtaalle haluttiin työväkeä. Myös naisia koulutettiin kotitaloustöihin, Laine tietää.

Toukokuu tuo tullessaan liudan uusia matkailuoppaita

Tällä hetkellä kolmisenkymmentä uutta matkailuopaskokelasta tankkaa Kouvola-tietoutta Kouvolan matkailuoppaat ry:n opaskoulutuksessa. Koulutus alkoi viime lokakuussa ja päättyy näyttökokeisiin toukokuussa.
- Edellisestä kurssista on kohta kymmenen vuotta. Tänä vuonna Kouvolassa on asuntomessut ja MotoGP-ratakin valmisteilla. Päätimme, että nyt on aika järjestää uusi opaskurssi, Laine sanoo.
Koulutus on laajuudeltaan 160 tuntia ja sen pohjana on Suomen opasliiton ohjeistus.
- He, jotka valmistuvat, valmistuvat Suomen opasliiton matkailuopaskoulutuksesta, Laine huomauttaa.

Kurssilaiset ovat perehtyneet laajasti Kouvolan seudun historiaan ja nykypäivään. Luentojen ohella he ovat käyneet tutustumassa esimerkiksi Vekarajärven varuskuntaan. Talvella opiskelijat valmistivat omat, seitsemän minuutin pituiset esitelmät valitsemistaan aiheista.
- Aiheet olivat sellaisia, mitä kurssilla ei muuten käsitellä. Esimerkiksi Oravalan kartano, Utin lentokenttä, alueen kirkot, puistot ja raviradat, Mustila, rautatiet ja Taideruukki, puheenjohtaja luettelee.

Opastusten kielivalikoima laajenee

Aiemmin Kouvolan aktiivioppaiden määrä on vaihdellut molemmin puolin paria kymmentä. Meneillään oleva koulutus ja pian valmistuvat kolmisenkymmentä uutta opasta mahdollistavat sen, että yhdistys pystyy olemaan täysillä mukana ensi kesän asuntomessukuvioissa. 
Yhdistyksellä on ollut joka kesä opastettuja kävelykierroksia eri puolilla Kouvolaa.
- Tulevalle kesälle on erityiskaavailuja. Teemme yhteistyötä esimerkiksi Nuorisokeskus Anjalan kanssa, sillä se on asuntomessujen etäkohde. Viime vuonna Alvar Aalto –kierroksia oli Inkeroisissa kesäkuun alusta elokuun loppuun joka viikko. Ne jatkuvat ja muitakin kierroksia tulee ympäri Kouvolaa, Laine lupaa.
Uusien oppaiden myötä opastusten kielivalikoima laajenee. Perinteisten suomen, englannin, ruotsin, venäjän ja saksan lisäksi opastusta saa jatkossa mahdollisesti myös italiaksi, ranskaksi ja kreikaksi.

Kouvolan matkailuoppaat ry sai opaskoulutuksen toteutukseen Leader-rahoitusta Pohjois-Kymen Kasvulta. Ilman rahoitusta kurssi olisi toteutettu nykyistä suppeampana.
- Olen iloinen kurssilaisten puolesta, että he saavat oikeanlaista koulutusta. Pystyimme ottamaan paljon osallistujia, eikä koulutus tullut kenellekään kohtuuttoman kalliiksi. Nyt oppailla on mahdollisuus harjoitella opastusta myös busseissa ja luentoja varten olemme voineet vuokrata tarkoituksenmukaiset tilat, puheenjohtaja iloitsee.


Matkailuopastus on vapaaehtoistyötä, jota oppaat tekevät harrastuksenaan. Oppaana toimiminen vaatii kuitenkin jatkuvaa opiskelua ja kokemuksen ylläpitämistä. Kouvolan seudun matkailuoppaita välittää Kinno eli Kouvola Innovation Oy. Opastuspyyntöjä tulee myös suoraan Kouvolan matkailuoppaat ry:lle.


Kuvateksti: Kouvolan seudulla on runsaasti mielenkiintoista teollisuushistoriaa. Tiina Laineen takana kohoaa vanha Kymin ammattikoulu, jossa toimii nykyään muun muassa Kymenlaakson steinerkoulu.
Kuva etusivula: Suomen matkailuoppaat tunnistaa keväisen aurinkoisesta huivista. Rooliopastusten vetäjät puolestaan ovat pukeutuneet aiheeseen liittyviin historiallisiin asuihin.

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

 

 

 

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin