Kymijoen kyläkuitu selvittää parhaillaan, kuinka moni kiinteistönomistaja ja yrittäjä olisi kiinnostunut valokuituverkkoon liittymisestä Iitin Kausalassa. Markkinaehtoisen valokuituverkon taajamapilotti –hanke käynnistyi syyskuussa.
- Pyrimme olemaan alueen tapahtumissa mukana ja viemme asiasta tietoa asukkaille erilaisia keinoja käyttäen, kertoo hankekoordinaattori Atte Korpaeus.
Kymijoen kyläkuitu –osuuskunta on aiemmin rakentanut valokuituverkkoja Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueille. Yhteistä näille hankkeille on ollut se, että rakentaminen on toteutettu osittain yhteiskunnan tuella. Rahoitusta on saatu sekä maaseuturahastosta, kunnalta että viestintävirastolta.
- Aiemmin emme ole toteuttaneet valokuituverkkoa taajamiin. Taajama-alueet on rajattu ulos tukirahoituksesta. Nyt meneillään olevassa pilotissa selvitämme, mitä valokuidun rakentaminen Kausalaan tulisi maksamaan, Korpaeus selvittää.
Hankkeen tavoitteena on luoda markkinaehtoisen valokuituverkon rakentamisen malli, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös muilla vastaavilla taajama-alueilla. Rakentamisen suunnittelu ja aloittaminen tulevaisuudessa riippuvat kausalalaisten kiinnostuksesta ja tarpeesta palvelua kohtaan.
- Tutkimme, kuinka paljon saisimme Kausalaan liittyjiä ja mitkä olisivat rakentamiskustannukset. Siitä laskemme, millainen liittyjämäärä tarvitaan, jotta päästään tiettyyn liittymiskustannukseen, Korpaeus jatkaa.
Palvelut ja viihde ovat yhä vahvemmin verkosta riippuvaisia
Isoja markkinaehtoisia valokuituoperaattoreita pienet taajamat eivät yleensä kiinnosta.
- Isot operaattorit rakentavat valokuitua lähinnä uusille asuinalueille. Valokuitu on helppo vetää samalla, kun rakennetaan muuta infraa. Sitä ei juurikaan tapahdu, että isot toimijat lähtisivät rakentamaan vanhoille omakotialueille, huomauttaa hankevastaava Aulikki Kylliäinen.
Nopea ja tasainen verkkoyhteys on elinehto monelle suurten keskustojen ulkopuolella toimivalle yritykselle ja etätyöläiselle. Myös viihde ja palvelut ovat vahvasti verkossa.
- Se on faktaa, että tiedonsiirtokapasiteetin tarve nousee koko ajan. Palvelut siirtyvät entistä enemmän nettiin ja televisiokin on jo pitkälti verkossa. Langattomia verkkoja ei pystytä näillä alueilla kehittämään sellaisiksi, että ne toimisivat varmasti tulevaisuudessakaan, Korpaeus arvioi.
Markkinaehtoisen valokuituverkon taajamapilotti –hanketta rahoittaa Pohjois-Kymen Kasvu. Kausalan kotitalouksiin on jaettu vastikään mainospostia hankkeesta ja maanantaina 26.11. Kausalan kyläillassa tarjoillaan tietoa valokuituverkon mahdollisuuksista.
Kymijoen Kyläkuidun nettisivuilta voit lukea lisää Markkinaehtoisen valokuituverkon taajamapilotti –hankkeesta. Sivuilla olevasta kartasta näkyy, kuinka paljon valokuitu herättää kiinnostusta eri alueilla. Lomakkeen täyttämällä voit ilmasta oman kiinnostuksesi valokuituun. Valokuidusta voit lukea myös osoitteesta maaseutu.fi.
Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuva: Hyvissä olosuhteissa yksi koneryhmä asentaa valokuitukaapelia useita kilometrejä päivässä. Kuva: Kymijoen kyläkuitu
Kuva etusivulla: Aulikki Kylliäinen ja Atte Korpaeus työskentelevät Markkinaehtoisen valokuituverkon taajamapilotti –hankkeessa.