Frisbeegolfia vanhan sahan raunioilla

Aurinkoinen sää sävyttää syksyistä maisemaa Pyhällössä. Katselemme ympäröivää ruskaa urheiluseura Pyhällön Pyryn puheenjohtajan Satu Kivelän kanssa koulun vieressä olevan urheilukentän laidalla.

Kentän läheisyydessä näkyy tasattu, vielä mullikolla oleva maa-alue, jonka toisessa päädyssä loistaa kirkkaan keltaisena frisbeegolfkorin yläreuna. Tasattu alue on vielä tulevaa kesää ja nurmikon itämistä odotteleva uusi viherpelikenttä ja frisbeegolfkori osa viime kesänä auennutta yhdeksän väyläistä frisbeegolfrataa, jonka erikoisuutena on vanhan sahan raunioiden läpi kulkeva väylä.
- Vanhimmat kävijät ovat olleet kasikymppisiä ja nuorimmat vasta kärrien kyydissä. Kadonneiden, löytökiekkolaatikkoon palautettujen kiekkojen perusteella pisimmästä matkasta käyneet kiekonheittäjät ovat olleet Tampereelta asti, Satu kertoo.

Pyhällössä oli herännyt tarve omalle yhteisölliselle matalan kynnyksen lähiliikuntapaikalle ja idea frisbeegolfradasta vastasi tähän tarpeeseen erinomaisesti. Pyhällön Pyry otti asian hoitaakseen ja suunnitteli hankkeen radan toteutuksen ympärille. Samassa hankkeessa päätettiin toteuttaa myös viherpelikentän rakentaminen. Rahoitus ja tuki hankkeen pyörittämiseen saatiin Leader Sepralta.
- Miun mielestä yhteistyö Sepran kanssa sujui tosi hyvin, aina sai jeesiä ja tosi nopeasti vastauksen kysymyksiin, jos oli jotain pulmaa. Asiantuntevaa ja tosi mutkatonta, kuvailee Satu toimintaa hankkeen parissa.

Rata pystyyn talkoilla

Suunnittelua, raivaussahahommia, puun kaatoa, mittailua, testailua, kaivinkonetöitä. Talkootöitä riitti, mutta niin riitti tekijöitäkin, sillä paikkakuntalaiset ottivat viihtyisyyttä ja ajanviettomahdollisuuksia lisäävän hankkeen innolla vastaan.
- Meitä oli kolmekymmentä talkoolaista ja porukka oli tosi innoissaan mukana, Satu kertoo tyytyväisenä.

Radan valmistuttua paikallisista nuorista löytyi lajia aktiivisesti jo pidemmän aikaa harrastanut porukka, joka piti aloittelijoille kurssin frisbeegolfin alkeista. Rata soveltuu erityisesti aloittelijoille, mutta myös vähän kokeneemmalle heittäjälle mukavana virkistysratana vaikkapa kevyen ulkoilulenkin ohessa. Uusi harrastusmahdollisuus onkin otettu hyvin vastaan ja alueen käyttöaste on selvästi lisääntynyt.
- Ei siellä heinä kasva enää läheskään niin paljon, kuin viime vuonna, Satu nauraa alueen käytön lisääntymisen näkymistä radan ympäristössä.

Tulevaa kesää ja viherpelikentän käyttöönottoa odotellaan sitäkin Pyhällössä jo innokkaina.
- Kentälle on hommattuna maali pallopelejä varten ja pieni pätkä tekonurmeakin löytyy, että saadaan keihäänheitolle vauhdinottoalusta. Meillä on innokkaita pieniä liikkakerholaisia täällä kylällä, jotka odottelevat jo kentälle pääsyä, Satu tuumaile hymyssä suin.

Uusi frisbeegolfrata löytyy Pyhällön koulun välittömästä läheisyydestä osoitteesta Pyhällöntie 380, 49660 Hamina.


Hanketukea voidaan myöntää julkis- tai yksityisoikeudelliselle yhteisölle tai muulle rekisteröityneelle järjestölle, kehittämisyhtiölle, osuuskunnalle, kunnalle tai oppilaitokselle. Alkuun tuen hakemisessa pääset ottamalla yhteyttä oman alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Pyhällön Pyryn puheenjohtaja Satu Kivelä on tyytyväinen hyvin onnistuneesta hankkeesta.
Etusivun kuva: Pyhällön frisbeegolfradan erikoisuutena on vanhan sahan raunioiden läpi kulkeva väylä.

Artikkeli on julkaistu marraskuussa 2018.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin