Amaze Me Leader - Change Makers -hankkeen ahaa-elämykseksi nousi se oivallus, että nuoret voivat itse vaikuttaa siihen, mitä heidän asuinympäristössään tapahtuu ja millainen ympäristö se on elää. Maaseudun ja kylien ilmapiiriin vaikuttavat voimakkaasti ihmiset itse ja se, miten paikkakunnasta puhutaan.
Kyyhkylän Kartanossa, Mikkelissä 22.9. järjestetyn nuorten ajatusten hautomon pohjana oli Skotlannissa elokuussa pidetty kansainvälinen seikkailuleiri, josta nuorille jäi päällimmäisenä mieleen maaseudun samankaltaiset haasteet ja ratkaisut, niin Skotlannissa kuin Suomessakin.
Nuoret olivat vaikuttuneita siitä, kuinka hyvin skotlantilaiset tunsivat juurensa ja kulttuuriperintönsä. He haluaisivat tuoda alueidensa historiaa ja kulttuuria esille interaktiivisemmin ja tekemisen kautta. Kunkin alueen tulisi löytää omat vahvuutensa, kuten Skotlannissa linnat. Esimerkkeinä Saimaan alueen maakuntien vahvuuksista nuoret mainitsivat kirkkaan tähtitaivaan, puhtaat vesistöt, hiljaisuuden, tilan paljouden ja rauhan.
Yksinkertaisten olemassa olevien asioiden, kuten marjastuksen, kalastuksen ja retkien tuotteistamisen ohella nuoret haluaisivat herättää Kalevalan tarut ja hahmot henkiin matkailutuotteina. Matkailijoita he houkuttelisivat seudun omaleimaisuudella ja helpolla pääsyllä villiin luontoon.
Hankeideoita nuorilta
Nuorten huolenaiheena olivat myös koko perheen elämää vaikeuttavat pitkät välimatkat maaseudulla. Huono tai olematon julkinen liikenne koko Euroopan maaseudulla herätti ideoita, kuten nostalginen baariauto, verkossa oleva nuorisotila ja kylien kimppa-autot.
Nuoret lähettävät nyt #amazemeleader2018 -postikortteja, jotka herättelevät maaseudun kehittäjiä ja päättäjiä sekä urheiluseurojen ja yhdistysten vaikuttajia kuuntelemaan nuorten ajatuksia päätöksenteossa. Myös vahvempaa kasvatusta vaikuttamiseen toivottiin. Nuoret kutsuisivat päättäjiä rentoihin kohtaamisiin kouluissa, kuten istumaan säkkituoleihin. Kunnan päätöksiä toivottiin esille nuoria kiinnostavin tavoin, esimerkiksi ”twittermäisesti”.
Heidän mielestään konkreettiset tutustumiset menestyviin yrityksiin antavat potkua yrittäjyysajatteluun. Mentorointi, kevytyrittäjyys ja pop-up-yrittäjyys nähtiin vaihtoehtoina matalan kynnyksen yrittäjyyteen. Nämä väylät edistäisivät tse itsensä työllistämistä maaseudulla.
Uusi mökkeilysukupolvi
Nuorten mielestä millenniaalit ovat myös uusi mökkeilysukupolvi, joka voisi hypätä yli perinteisen perimäjärjestyksen, mikäli mökit jäisivät muuten käyttämättä. Esiin nousi myös ajatus ”kevytmökkeilystä”, jossa mökit laitettaisiin vuokralle luksuspalveluin osaksi aikaa vuodesta. Luksuspalveluita voisivat olla aamiaiskori, valmis takkatuli, siivous, tai muuta sellaista.
Amaze Me Leader- hankkeeseen osallistumisen merkittävimpiä kokemuksia olivat yhteisöllisyys ja porukkahenki. Samaa yhteen hiileen puhaltamista nuoret haluavat nähdä myös maaseudulla – yhteistyötä yli sukupolvien. Nuorten ideapankki oli rajaton ja sen työstämistä pyritään jatkamaan paikallisesti Leader-ryhmissä sekä Amaze Me Leader -hankkeen seikkailuseminaarissa ensi vuonna.
Amaze Me Leaderin idea on seikkailukasvatukseen perustuvan toimintatavan kautta lisätä nuorten tietoutta Leader-toiminnasta, osallisuutta ja yrittäjähenkisyyttä. Samalla nuoret rakentavat verkostoja ja saavat kansainvälistä kokemusta.
Kuuntele Yle Mikkelin tekemä nuorten radiohaastattelu. Haastateltavina ovat juvalainen Katja Kervinen ja Iitistä lähtöisin oleva Leevi Lautala. Katso myös nuorten itse tekemä leikkimielinen video, joka pureutuu maaseudun haasteisiin.
Teksti ja kuvat: Tiina Judén, tiedottaja, Maaseutukuriiri.fi
Kuva: Skotlannissa ja Kyyhkylän Kartanon ajatusten hautomossa mukana olleita nuoria.
Kuva etusivulla: Venla Liljeström Sulkavalta (vas.), Rebecca Palenius Kotkasta / Enonkoskelta ja Kirsi Hyväri Lemiltä / Helsingistä osallistuivat Amaze me Leader -toimintaan sekä Skotlannin matkan että Kyyhkylän ajatushautomon merkeissä.