Kummituskierrokset ja lohikäärmeveneet tekivät vaikutuksen Skotlannissa

Kansainvälinen Amaze me Leader -seikkailu järjestettiin tänä vuonna Skotlannissa Dumfries & Gallowayn alueella 5.-12. elokuuta. Amazing race –kisan henkeen suunnitellun viikon aikana nuoret aikuiset saivat tietoa siitä, kuinka he voivat vaikuttaa oman kotiseutunsa kehittämiseen ja mitä Leader-rahoituksella on saatu aikaan niin Suomessa kuin Skotlannissakin. 

Seikkailuun osallistui noin 60 nuorta aikuista Kaakkois-Suomesta, Skotlannista, Virosta ja Latviasta. Leader Länsi-Saimaan alueelta Skotlannissa vierailivat Kirsi Hyväri, Matleena Parkko, Anssi Peräkylä ja Kasperi Nikunen. Kirsi on kotoisin Lemiltä, Matleena, Kasperi ja Anssi Ylämaalta Lappeenrannasta.

Kuinka saitte tietää mahdollisuudesta lähteä seikkailemaan Skotlantiin?

Kirsi: Kaverini oli jakanut Facebookissa ilmoituksen kyseisestä reissusta, koska oli siitä itse kiinnostunut, mutta ei päässyt lähtemään. Tarkoituksenani oli lähteä kesällä vapaaehtoistyöhön Afrikkaan, mutta se ei toteutunut tänä kesänä, joten Amaze Me Leader eli AML tuntui mukavalta tavalta päästä tapaamaan uusia ihmisiä.
Matleena: Kuulin siitä pojalta, joka osallistui viime vuonna AML:iin.
Kasperi: Sain tietää matkasta Leader Länsi-Saimaan puheenjohtajalta, jonka tapasin kesätyöpaikallani.

Mitkä olivat matkan hienoimpia kokemuksia?

Matleena: Näin paljon paikkoja, joissa ei olisi omatoimisesti tullut käytyä. Meillä oli siellä todella hyvä Suomi-porukka. Mieleen jäivät skottimusiikki ja –tanssit, ulkona grillattu kokonainen possu ja aidan rakentaminen. Olen ollut matkan jälkeenkin yhteydessä uusiin kavereihin.
Kasperi: Päällimmäisinä mieleen jäivät vierailu linnassa, kivikautisen aidan ja puutikkaiden rakentaminen ja ensimmäinen yöpymispaikkamme, joka oli jonkinlainen maailman rauhan järjestö. En ollut aiemmin käynyt ulkomailla ja tämä oli ihan positiivinen kokemus.
Anssi: Kirkkoveneen tapaisilla veneillä kisailu jäi mieleen. Veneitä kutsuttiin dragon boateiksi.
Kirsi: Hienoimpia kokemuksia olivat ensimmäisen illan nuotio, jossa tutustuimme muihin nuoriin. Hauskaa oli myös dragon boat -kilpailu ja skottilaiset tanssit, joita oli helppo oppia. 

Entä huonoimpia kokemuksia?

Kirsi: Ehdottomasti kylmät yöt. Yöt vietettiin joko koululla tai kaikki yhdessä isossa teltassa ja yöllä lämpötilat painuivat todella alas. Ilma oli lisäksi kosteaa, mikä teki nukkumisesta haasteellista.
Anssi: En ollut varautunut siihen, että yöllä lämpötila olisi nolla astetta.
Matleena ja Kasperi: Olisi ollut kiva, jos olisi ollut vähemmän esitelmiä ja enemmän vapaa-aikaa.

Näitkö Skotlannissa jotain sellaista, mitä kannattaisi kokeilla Suomessakin?

Kirsi: Kyllä, kummituskierrokset. Erään linnan raunioilla oli ihmisiä, jotka kertoivat kummitustarinoita ja Skotlannin historiasta. Tarinat eivät olleet kovin pelottavia, vaan enemmänkin koomisia. Mielestäni tällaista voisi tehdä enemmän Suomessakin. Erityisesti vanhojen paikkojen ääressä kerrottavat tarinat olisivat todella mielenkiintoista kuultavaa. Mieleeni jäi paikallisista hankkeista myös linna, jolla ei ollut käyttöä, mutta siellä alettiin järjestää turistikierroksia. Saimme nähdä siellä esimerkiksi raudan taontaa, vanhan kaupan, käsikäyttöisen painokoneen ja eläimiä. Hanke jäi mieleen persoonallisten esittelijöiden ja luontoympäristönsä vuoksi.
Matleena: Hienoja paikkoja, joissa miljööseen sopivat hahmot kertoivat tarinoita. Mostly ghostly –hahmoilla oli vanhanaikaiset vaatteet ja he olivat vähän aavemaisen näköisiä. He olivat tosi ammattimaisia tarinankertojia.
Anssi: Siellä oli aktiviteettipuisto, jossa pystyi kokeilemaan montaa eri lajia samassa paikassa, esimerkiksi lasersotaa, kiipeilyä ja veneilyä. 

Millaista uudenlaista toimintaa ja kehittämistä toivoisit omalle kotiseudullesi?

Kasperi: Ylämaalla pitäisi olla nuorisotila. Joskus on ollut, mutta ei varmaan enää kymmeneen vuoteen. Karaten harrastamiseen meillä on kaupungin tila käytössä.
Anssi: Hyvä, kun on urheilukenttä, mutta kentän kunnossapito on ongelma. Juoksuradan heinä on paremmassa kunnossa kuin jalkapallokentän nurmi.
Matleena: Ylämaan jalokivimessut ovat hyvä idea, mutta jotenkin ne ovat jääneet junnaamaan. Ihmiset vähenevät, kun messut ovat joka vuosi samanlaiset. Toivoisin yhteisöllisiä tapahtumia, jotka houkuttelisivat kaikenikäisiä. Nutikan lavalla myös nuoret kokoontuvat, mutta liput ovat nuorille kalliita. Niistä olisi hyvä saada nuorisoalennusta.
Kirsi: Lemi on mielestäni aika hyvin brändätty. Ulkopaikkakuntalaiset tietävät varsinkin särän tulevan Lemiltä. Harrastusmahdollisuuksia on ollut hyvin paikkakunnan kokoon nähden, mutta jotkut kaipaisivat parempaa kuntosalia. Myös ryhmäliikunnan tapaisia kursseja tulisi olla lisää. Viihtyisyyttä Lemillä parantaisi varsinkin toimiva julkinen liikenne, jota saisi olla hieman enemmän kuin nyt. Näin olisi mahdollisuus viettää enemmän aikaa myös Lappeenrannassa, jossa moni nuori käy koulussa ja töissä.


Edellinen Amaze me Leader -seikkailu järjestettiin Suomessa kesällä 2017. Silloin nuoret tutustuivat Kouvolan, Lappeenrannan, Mikkelin ja Savonlinnan seutujen Leader-rahoitettuihin kohteisiin. AML-nuorten ajatushautomo järjestetään Mikkelissä 22.9. Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautua tiistaihin 18.9. mennessä. Lue lisää.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuva: Skotlannin lukuisat linnat ovat ehtymättömiä tarinoiden lähteitä. Kuvaaja: Anssi Peräkylä
Kuva etusivulla: Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus olivat Kirsi Hyvärin mielestä (kuvassa keskellä vihreässä raitapaidassa) Amaze Me Leader –viikon parasta antia Skotlannissa. Kuvaaja: Olivia Korhonen

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin