Marjat on nyt helppo muuttaa rahaksi

Kaakkois-Suomen ensimmäinen 4H-marja-asema avattiin Imatralla heinäkuussa 2018. Marja-asema on yksi 4H-järjestön nuorille tarjoamista mahdollisuuksista tienata rahaa luonnontuotteita keräämällä ja myymällä. 

Eteläkarjalalaisilla nuorilla on tänä kesänä (2018) ja syksynä uudenlainen mahdollisuus lisätienestin ansaitsemiseen, kun Etelä-Saimaan 4H-yhdistys avasi marja-aseman Imatralle 19. heinäkuuta 2018. Imatran K-Citymarketin edessä päivystävät 4H-nuoret ostavat ja välittävät erilaisia metsä- ja puutarhamarjoja sekä sieniä. 

Marjoja voi toimittaa marja-asemalle kuka tahansa, mutta erityisesti nuorien toivotaan innostuvan keruusta. 
- Ensimmäisinä viikkoina ihmiset ovat käyneet paljon kyselemässä toiminnasta, mutta marjoja on tuotu vähän. Olimmekin varautuneet tähän, sillä yhteistyökumppanimme Kaskein Marja varoitti meitä jo etukäteen, että avaamisesta kuluu yleensä noin kaksi viikkoa, ennen kuin ihmiset löytävät aseman ja alkavat tuoda marjaa, sanoo Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen –projektin hankevastaava Magdaleena Rouhiainen.

Imatran marja-asemalle toimitetut marjat ja sienet myydään edelleen luonnontuotteiden jalostamiseen erikoistuneelle lappeenrantalaiselle Kaskein Marja Oy:lle. Yrityksen kautta eteläkarjalalaiset metsämarjat ja -sienet päätyvät paitsi lähikauppoihin myös kansainvälisille markkinoille aina Kiinaan asti.
- Näillä näkymin 4H-marja-asema on auki syyskuun loppuun asti tai kunnes puolukan satokausi päättyy, Rouhiainen arvioi.

Luonnontuotteet ovat kovassa nosteessa meillä ja maailmalla

4H-liitolla on vuosikymmenten kokemus luonnontuotteiden keruusta ja välityksestä varsinkin Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla, jossa järjestö on tehnyt uraauurtavaa työtä esimerkiksi kihokin, kuivatun koivunlehden, kuusenkerkän ja katajanmarjan keruussa ja välityksessä. Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa sekä Suomessa että ulkomailla ja 4H päätti laajentaa välitystoimintaansa myös Kaakkois-Suomeen.
- Kaakkois-Suomen yrityksillä on nyt kova kysyntä marjoille ja muille luonnontuotteille. Poimijat ja ostajat eivät kuitenkaan tällä hetkellä kohtaa toisiaan. Alueella on selkeä tarve organisoidulle keruu- ja jakeluverkostolle ja 4H-yhdistysten ylläpitämät marja-asemat ovat osa ratkaisua. Tätä kautta voimme myös tarjota nuorille matalan kynnyksen kanavan saada ansiota ja kokeilla työskentelyä kasvavalla luonnontuotealalla”, Rouhiainen kertoo.

Suomen 4H-liiton Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen -hanke selvittää luonnontuotealan pullonkauloja Kaakkois-Suomessa ja kartoittaa erityisesti nuorten mahdollisuuksia osallistua alan kehittämiseen. 
- Hankkeen tavoitteena on pilotoida marja-aseman toimintaa tänä vuonna ja seuraavina vuosina levittää käytäntöä myös muihin Kaakkois-Suomen 4H-yhdistyksiin. Suomen 4H-liitto on sopinut Kaskein Marjan kanssa yhteistyöstä seuraavaksi viideksi vuodeksi, joten toiminta jatkuu myös tulevina vuosina. 4H-liitto on kiinnostunut välittämään luonnontuotteita myös muille ostajille, Rouhiainen taustoittaa.

Tulevina vuosina aiotaan vastata myös villiyrttien ja muiden luonnontuotteiden kasvavaan kysyntään. Hanke järjestääkin syys-lokakuussa nuorille suunnattuja työpajoja, joiden aiheena on luonnontuotealalle työllistyminen.
Metsänomistajien kiinnostusta ja valmiuksia metsien luomusertifiointiin selvitetään sähköisellä kyselyllä, joka julkaistaan elokuun lopussa. Kyselyyn voi vastata syyskuun ajan.

Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen –selvityshankkeen rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Lue lisää hankkeen nettisivuilta.


Kuvateksti: Wiiru Wirman punnitsee marjat tarkkaan Imatran 4H Marja-asemalla. Kun kilot on kirjattu, poimijalle maksetaan korvaus heti käteisellä. Kuvaaja: Magdaleena Rouhiainen, Suomen 4H-liitto
Kuva etusivulla: Etelä-Saimaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Helena Puustinen (vas.), asemalla päivystävä Wiiru Wirman sekä toiminnanohjaaja Ville Kallio marja-aseman avajaisissa 19.7. 2018. Kuvaaja: Magdaleena Rouhiainen, Suomen 4H-liitto
Teksti: Magdaleena Rouhiainen, Suomen 4H-liitto ry ja Saija Räty, KaakonKantri

Juttu on julkaistu elokuussa 2018.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin