Venäjän viimeinen tsaari, Suomen suurruhtinas Nikolai II vietti usein kesälomiaan Virolahden saaristossa.
- On säilynyt tosi paljon valokuvia, joissa Nikolai II kahlailee täällä meidän rannoilla, pelaa tennistä, istuu risuaidalla tyttärensä kanssa ja viettää kesää kuin kuka tahansa perheenisä, kertoo Kiessi-museon uudistushankkeen vetäjä Siru Ahopelto.
Näistä ajoista on tallessa rillat eli hevosrattaat, joilla tsaaria kuljetettiin, kun hän saapui laivastonsa kanssa Virolahdelle kesän viettoon. Rillat eivät olleet tsaarin omaisuutta, vaan paikallisen tilallisen Otto Mantereen.
- Hänen tilansa oli meren rannalla ja kun keisari seurueineen tuli maihin kävelemään, metsästämään tai pelaamaan tennistä, sai Mantereen isäntä aina luvan kuljettaa, kun hän oli lähin tilallinen, Ahopelto kertoo.
Rillat ovat yksi lukuisista hevosvetoisista ajopeleistä, joita voi ihailla Harjun oppimiskeskuksen Kiessi-museossa. Museo sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa, kun virolahtelainen kotiseutuneuvos Risto Rahkonen kyseli Harjun opistosta tilaa hevosajoneuvomuseota varten. Rahkonen on aina ollut hevosmies henkeen ja vereen, ja hän oli harrastuksenaan kerännyt jo pitkään vanhoja hevosajopelejä.
Museo perustettiin vuonna 2000 nykyisen museorakennuksen vintille.
- Vuosien varrella kokoelma kasvoi ja kasvoi. Lopulta ei voinut enää puhua museosta, vaan varastosta, Ahopelto kuvailee.
Museo sai uuden elämän
Harjun oppimiskeskuksessa mietittiin, kuinka siellä voitaisiin juhlistaa Suomen satavuotista historiaa. Kiessi-museon uudistamisesta oli puhuttu pitkään ja asia kaivettiin taas esille.
- Ehdotin, että mitäs jos lähdettäisiin hankkeella laittamaan museota uuteen uskoon.
Oppimiskeskus sai syksyllä 2016 Leader Sepralta rahoituksen projektiin, jonka tarkoituksena oli kehittää hevosajoneuvomuseosta vetovoimainen matkailukohde koko seudulle.
- Koottiin hyvä tiimi, jossa oli sisustussuunnittelija, graafikko, kirjailija ja minä projektipäällikkönä. Myös talkoolaisia oli tosi paljon mukana, sillä museoesineet ovat isoja, eikä niitä yksin siirrellä, Ahopelto huomauttaa.
Museorakennusta vastapäätä sijaitsevaan vanhaan viljamakasiiniin oli avattu kesäkahvila Kiessi. Kulku museoon uudistettiin siten, että sisäänkäynti tuli aiempaa näkyvämpään paikkaan kahvilaa vastapäätä. Aukioloajat yhtenäistettiin kahvilan kanssa ja myös museoliput ostetaan kahvilan kassalta. Kiessi-museon avajaisia vietettiin 19. heinäkuuta 2017.
- Vanha historiallinen rakennus tuli ihan uudella tavalla käyttöön, Ahopelto iloitsee.
Museo siirtyi vintiltä alakerrokseen ja vintille puolestaan syntyi tunnelmallinen monitoimitila, jossa on jo järjestetty häitä, syntymäpäiviä ja konsertteja.
Ravitulokset säilyvät hevosmiesten lauluissa
Uudistunut hevoskulkuneuvomuseo otettiin Harjun opiston historiallisessa miljöössä hyvin vastaan.
- Ensimmäisenä kesänä, vajaassa puolessatoista kuukaudessa museossa kävi noin 1600 vierailijaa. Se on todella paljon pienen paikkakunnan museolle, Ahopelto tietää.
Hankkeen avulla saatiin talteen myös vanhaa hevosmiesperintöä, sillä arkistojen kätköistä löytyi hevosmiesten lauluja.
- Kun ennen vanhaan järjestettiin ravit, tehtiin raveista aina laulu, jossa oli lueteltu hevoset, niiden omistajat ja kuinka hevoset pärjäsivät kilpailussa, Siru Ahopelto kertoo.
Hänen isoisänsä hevosesta löytyi riimi: ”Jäällä lentää lumi ja sohka, kun kovaa juoksee Ahopellon Ohka.”
- Ikinä ei tiedä, mitä historian kätköistä pomppaa esiin, Ahopelto hymyilee.
Kiessi-museo sijaitsee Virolahden Ravijoella Harjun oppimiskeskuksen alueella (Tallitie 18, Virolahti). Katso ajantasaiset aukioloajat museon sivuilta, linkki.
Kuvateksti: Siru Ahopelto on koulutukseltaan sosiologi. Hän on opiskellut sivuaineina kansantiedettä ja kulttuuriantropologiaa. Taustalta löytyy myös museoalan koulutusta.
Kuva etusivulla: Siru Ahopelto esittelee rillat, joilla Otto Mantere kyyditsi tsaari Nikolai II:sta.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.