Paperityöt vaihtuvat ruohonjuuritason talkoisiin

Savitaipaleen kunnantalolla kuultiin runsas 20 vuotta sitten paikallisen omaehtoisuuden maaseutuohjelmasta eli POMO:sta. Sirpa Onttinen työskenteli samaan aikaan kunnan EU-rahoitteisessa projektissa ja hänelle annettiin tehtäväksi ryhtyä valmistelemaan POMO-ohjelmaa Länsi-Saimaan alueelle. 

- Noin vuotta aiemmin olivat syntyneet ensimmäiset Leader-ryhmät ja Suomesta kolmasosa oli jo toiminnan piirissä. Tuli kansallinen POMO-ohjelma, koska malli nähtiin niin hyväksi, että sitä kannatti laajentaa, Onttinen kertoo.
Lappeenrannan seudulle perustettiin vuonna 1997 Länsi-Saimaan kehittämisyhdistys (nykyään Leader Länsi-Saimaa ry), jonka tehtävänä on koordinoida ja rahoittaa paikallislähtöistä kehittämistä.
- Yhdistys perustettiin, koska ihmiset näkivät asian tärkeänä ja kunnat saatiin mukaan. 
Ensimmäinen toteutunut hanke oli Ylämaan maaseutuyritysten avoimet ovat –tapahtuma. 

Kylätalojen kunnostuksesta osaksi suurempia kokonaisuuksia

Onttinen näkee, että Leader-hankkeitten kirjo on laajentunut alkuvuosista, vaikka sisällöllisesti merkittäviä eroja nykypäivän hankkeisiin ei ole. Tarpeet kylissä olivat konkreettisia ja ovat edelleen.
- Ensimmäisten ohjelmakausien aikana kunnostettiin paljon kylätaloja ja hankittiin kokoontumispaikkoja. Näitä tehdään nykyään vähemmän ja pienten kylähankkeitten rinnalle on tullut suurempia projekteja, joissa Leader-hanke voi olla osana isompaa kokonaisuutta, Onttinen huomauttaa.

Esimerkiksi P.E. Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen toiminnan käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi on koottu yhteistyöverkostoa parhaillaan käynnissä olevan Leader-hankkeen turvin. Valtio rahoitti museon peruskorjauksen, joka valmistui marraskuussa 2017.
- Leader-rahoituksella vauhditettiin myös läntisen Pien-Saimaan suojelua opastamalla paikallisia asukkaita kosteikkojen suunnittelemisessa ja tukien haussa, Onttinen mainitsee.
Yhtenä esimerkkinä onnistuneesta hankkeesta hän tuo esille myös Joutsenon sataman kehittämisen. Likosenlahdessa sijaitsevaan satamaan rakennettiin huoltorakennus ja kahvio, tehtiin veneille talvisäilytysalue ja käyntilaituri suurille risteilyaluksille.
- Sataman torni –hanke on tuonut puuttuvan palvelun alueelle, ollut paikallistaloudellisesti tärkeä ja työllistää yhden kausityöntekijän kahvilassa.

Vuonna 2008 toiminnan piiriin saatiin myös yritystuet maaseudun mikroyritysten eli alle kymmenen henkilötyövuotta työllistävien yritysten kehittämiseen. Nykyinen EU-ohjelmakausi kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Leader-toiminta jatkuu myös tulevana kautena, jonka säädösvalmistelu käynnistyy Suomessa ensi syksyllä.
- Pidän hyvin toivottavana, että paikallinen, yhteisölähtöinen kehittäminen säilyy tulevaisuudessakin koko maassa. Se on toimiva tapa vahvistaa kansalaisten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia ja tukea alueiden tasapuolista kehittämistä, Onttinen arvioi.
Etelä-Karjalaan hän toivoo yksituumaisuutta.
- Tietyllä tapaa täällä on kiva yhteenkuuluvuuden tunne, mutta toivon vielä enemmän samaan maaliin pelaamista. Silloin jokainen joutuu luopumaan jostain, mutta yhdessä saadaan enemmän tilalle.

Askel yhdistystoiminnan ytimeen

Järjestökentässä Sirpa Onttinen toivoo näkevänsä yhteistyön tiivistymistä, sillä yhdistyksiä pyörittävä väki ikääntyy ja samat aktiivit ovat usein monissa yhdistyksissä mukana. 
- Lappeenrannassa Vainikkalan ja Simolan seudulla toimiva Myötävirtaan ry on hyvä malli, sillä se on kylien yhteinen yhdistys. He ovat olleet todellisia edelläkävijöitä. 

Heinäkuun lopussa vuosilomille ja joulukuun alussa eläkkeelle Leader Länsi-Saimaan toiminnanjohtajan tehtävästä siirtyvä Onttinen haluaa jatkossa olla enemmän mukana ruohonjuuritason yhdistystoiminnan ytimessä eli talkoissa ja muissa yhteisöllisissä tempauksissa.
- Hallintobyrokratian vaihtuminen käytännön töihin tuntuu mukavalta. Tyytyväisin mielin odotan sitä, hän hymyilee.

Leader Länsi-Saimaa ry:n vt. toiminnanjohtaja on FM Terhi Ojanen, joka siirtyi työhön KaakonKantri-tiedotushankkeen sisällöntuottajan tehtävästä.


Kuvateksti: Sirpa Onttinen on syntynyt Iisalmessa ja nykyinen kotikunta on Savitaipale. Koulutukseltaan hän on metsänhoitaja (Helsingin yliopisto). Perheeseen kuuluvat aviopuoliso, kaksi aikuista lasta ja koira. Harrastuksia ovat venäjän opiskelu Savitaipaleen aikuislukiossa, talviuinti, murtomaahiihto ja muu liikunta.

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin