Iitin Kyläralli sai murhan hyvän vastaanoton

Iitissä ajettiin lauantaina 9.6. eli valtakunnalisena Avoimet kylät -päivänä Suomen ensimmäinen virallinen Kyläralli. Kyläralliin osallistui kolmisenkymmentä joukkuetta ja autokuntiin yhteensä yli sata rallitiimien jäsentä.

Kylärallissa kierrettiin kyliin perustetuista erikoiskokeista toiseen niin piste- kuin tyylipistejahdissakin. Kylärallin järjestivät yhdessä Kymenlaakson Kylien Näkyvät kylät -hanke, Pohjois-Kymen Kasvu ja toistakymmentä vapaaehtoista kyläyhdistystoimijaa eri puolilta Iittiä sekä joukko paikallisia yrityksiä. 

Iitin kylärallin erikoiskokeet olivat joukkueiden suoritettavissa kello 12.00-16.30 välisen ajan ja erikoiskokeita sai kiertää itse valitsemassaan järjestyksessä niin monta kuin halusi. Kaikkia pisteitä ei tarvinnut kiertää ollakseen palkinnoissa kiinni, sillä palkintoja arvottiin myös kaikkien osallistuneiden kesken. Palkinnot jaettiin Kausalan torilla Kylärallin päätteeksi. 

Kylärallia pelattiin sekä älylaitteeseen maksuttomasti ladattavalla Action Track -sovelluksella että paperisella Kyläralli-passilla. Eri puolilla Iittiä sijainneissa kyläpisteissä suoritettiin tehtäviä ja toiminnallisia rasteja monipuolisesti: Maakansassa testattiin eläintietoutta, Perheniemessä ja Sääskjärvellä lypsytaitoja, Jokuessa tasapainoiltiin SUP-laudalla, Mankalassa ja Iitin Kirkonkylässä laitettiin joukkueiden historiantietämys koetukselle ja Vuolenkoskella sammutettiin kuvitteellista tulipaloa, Kymentakana punottiin köyttä ja Kausalassa testattiin joukkueiden tietoja liikenneturvallisuudesta ja KymiRingistä.

Erikoiskokeiden asiaa ajaneiden toimipisteiden lisäksi rallitiimeillä oli mahdollisuus hankkia lisäpisteitä kylmäpisteiltä taipaleen varrella sekä rallitiimin persoonallisella tyylillä. Taipaleella nähtiinkin monenlaista menijää haalarileideistä Hämähäkkimieheen ja saunaa koko taipaleen perässään kuljettaneeseen ralliseurueeseen. 

Järjestäjät saivat tapahtumasta erittäin hyvää palautetta, joten on syytä uskoa, että jatkoa tapahtumalle nähdään mahdollisesti ensi kesänä Iitin lisäksi jo muillakin paikkakunnilla. Valkealan kyläyhdistystä Kylärallissa edustanut Keijo Kouvonen piti tapahtumaa onnistuneena ja sopivan erilaisena, hyvän tuulen tapahtumana ja suunnitteli vastaavaa jo Valkealan suunnalle.

Kouvonen osallistui Kyläralliin ESR-rahoitteisen Uusi tapa toimia -hankkeen kutsuvieraana yhdessä toisen Kouvolan kylien neuvottelukunnan edustajan, Tomi Simolan kanssa. Simola edusti Kylärallissa Eskolanmäen-Kankaron kyläyhdistystä. Kouvolan kylien edustajat pärjäsivät rallissa hienosti sijoittuen 11. pistesijalle. Eniten Kylärallipisteitä keräsi myös Kouvolasta Iittiin saapunut, opiskelijaneitojen haalariasuinen Varikkoladyt-joukkue. 


Kylärallin tuloksiin voit tutustua Pohjois-Kymen Kasvun nettisivuilla. Leader-yhdistys Pohjois-Kymen Kasvun rahoittamasta Näkyvät kylät -hankkeesta voit lukea lisää Kymenlaakson Kylät ry:n nettisivuilta.


Kuvateksti: Pojat saunoo -joukkueella oli tietenkin sauna mukana rallitaipaleella.
Kuva etusivulla: Pälä-Pä -joukkue voitti Iitin Kylärallin tyylikisan.

Teksti: Tanja Rautavirta, Uusi tapa toimia -hankkeen projektipäällikkö ja Iitin Kylärallin tiedottaja
Kylärallin kuvat: Tanja Rautavirta, Leena Borg, Eira Leino
KaakonKantrin toimituksen huomautus: Murha-sanan käyttäminen adjektiivina kuuluu iittiläiseen kansanperinteeseen ja sillä tarkoitetaan suurta tai isoa. Sanontaa käytetään ilmeisesti myös Kuusaan seudulla.

Juttu on julkaistu 14.6.2018.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin