Missä Markku, siellä kamera

Pirteänä sydäntalven aamupäivänä Ruokolahden Taitotalon ovi käy tämän tästä ja kudontatilassa kangaspuut alkavat kolista yksi kerrallaan. Vanhan koulun luokat ja opettajanasunnot ovat muuttuneet taideluokiksi, näyttelytiloiksi ja yksi jopa valokuvausstudioksi.
- Tämäkin talo on kunnostettu Leader-rahalla 2000-luvun alussa. Siltä pohjalta minulla oli tietoa, mitä Leader on, Markku Nurmi sanoo.

Tällä hetkellä Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n hallituksessa ja Ruokolahden taideyhdistyksen johtokunnassa vaikuttava Nurmi kertoo olleensa mukana erilaisissa yhdistyksissä koko aikuisikänsä. Aiemmin hän toimi esimerkiksi partiossa ja Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksessä.
- Kun on vähän liian sanavalmis, niin sitten päätyy johtotehtäviin, hän naurahtaa.
Kärki-Leaderin hallituksen jäsenet eivät ainoastaan istu kokouksissa, vaan he toimivat myös yhdistyksen rahoittamien Leader-hankkeiden kummeina.
- Hankekummina pääsee näkemään mihin rahoitus on mennyt ja mitä rahoilla on saatu aikaan. Siinä näkee hienosti ihmisten aktiivisuuden.

Nurmi on ollut kummina kahdelle palveluskoiriin liittyvälle hankkeelle sekä imatralaisen kartingyhdityksen projektille, jossa hankittiin kaksi mikroautoa harrastajien käyttöön.
- Moni luulee, että mikroautot tulevat yhdistykselle valmiina, mutta aikuiset kasasivat lasten kanssa jokaisen prikan ja mutterin. Pienet lapset auttoivat, laittoivat renkaita paikoilleen. Samalla he näkivät, mistä aparaatit ovat lähtöisin, Nurmi ihastelee.
Yhdistystoiminnan ohella hän on intohimoinen valokuvauksen harrastaja. Taitotalon valokuvausstudiokin on Nurmen aikaansaannoksia.
- Valokuvaus on minulle elämää suurempi asia. Minulla on slogan ”Missä kamera, siellä minä. Missä minä, siellä kamera.”

Markku Nurmi on valokuvannut aktiivisesti 1970-luvulta lähtien, jolloin hän osti ensimmäisen järjestelmäkameransa. Sitten tuli 1990-luku ja digiaika. Nurmen filmijärjestelmäkamera vaihtui hyvälaatuiseen digipokkariin, kunnes 2010-luvulla jotenkin kolahti.
- Ajattelin, että joka ukolla ja akalla on digijärkkärit, miksi minulla ei ole. Ostin sellaisen ja sitten homma onkin karannut käsistä enemmän ja vähemmän.
Hankekummina Nurmi on päässyt hyödyntämään myös kuvaustaitojaan.
- Hankehommissa dokumentointi on tärkeää. Kun jotain tehdään, olisi hyvä, jos tekemisestä jäisi edes jokunen valokuva muistoksi.

Neljäs sektori kiilaa perinteisten yhdistysten rinnalle

Leader-toimintaa Markku Nurmi pitää siinä mielessä hyvänä systeeminä, että hanke- ja yritysrahoituksen ansiosta saadaan EU-rahaa Suomeen.
- Ei olla yksistään maksumiehinä. Pienistä virroista tulee isompia puroja ja virtoja, hän kuvailee.
Leader-rahoitusta ei Nurmen mielestä tunneta kuitenkaan vielä riittävän hyvin.
- Eräs autokauppias sanoi, että se on paras mainos, kun naapuri ostaa uuden auton. Niinhän se on tässäkin, että kun joku saa Leader-rahaa ja kertoo kaverille, että on saanut rahaa, niin sitä kautta tieto leviää. Mutta vielä enemmän tätä pitäisi rummuttaa ja tuoda esille, Nurmi pohtii.
Hän tekisi Leaderiä tutuksi ihmisille vaikka tv-mainoksen avulla.
- Minusta mainontaan pitäisi panostaa. Ei varmaan olisi mahdoton asia, jos Leader-yhdistykset puhaltaisivat yhteen hiileen ja tehtäisiin yksinkertainen tv-mainos. Sellainen tavoittaa, hän sanoo.

Yhdistyskentän hyvin tunteva Nurmi tietää, että perinteisen yhdistystoiminnan tulevaisuus on uhattuna.
- Tänä päivänä kaikilla yhdistyksillä on sama ongelma: ei ole aktiivisia vetäjiä. Nuoret eivät sitoudu siihen, että tehdään joku toimintasuunnitelma ja talousarvio ja istutaan kokouksissa.
Nurmi toivookin, että rakenteita muutettaisiin niin, että yhdistyksiä kevyemmätkin toimijaryhmät voisivat hakea Leader-rahoitusta hankkeilleen.
- Somessa joku porukka keksii, että olisi hienoa toteuttaa yhdessä joku asia ja sitten he sen toteuttavat. Yhteiskunta ei ole vielä ymmärtänyt hyödyntää tätä neljättä sektoria, Nurmi harmittelee.


Haluatko sinä olla mukana paikallisen kehittämisen ytimessä? Liity oman alueesi Leader-yhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä osoitat kannattavasi paikallista, asukaslähtöistä kehittämistä, olet mukana edistämässä oman kotiseutusi viihtyisyyttä ja palveluiden sekä työpaikkojen säilymistä. Lue jäsenyydestä lisää oman alueesi Leader-yhdistyksen nettisivuilta tai piipahda toimistoon! Linkki yhteystietoihin.


Kuvateksti: Markku Nurmi on Ruokolahden taitotalon valokuvastudion laitteiden parissa kuin kotonaan.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistun helmikuussa 2018.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin