Skiittasaari on erilainen veneilykohde Saimaalla

Reilun kilometrin mittainen Ilkonsaari Saimaalla yllättää kulkijan. Kallioiselle saarelle on rakennettu kolme ortodoksista tsasounaa ja yksi kappeli. Viides rakennus, novgorodilainen kappeli valmistuu ensi vuonna.

Ilkonsaaren tsasounia ja kappeleita kutsutaan skiitoiksi eli sivuluostareiksi. Skiittasaaren rakentuminen alkoi puolen tusinan suomalaismiehen vierailusta Athokselle Kreikkaan vuonna 2008. Se on kuuluisa ortodoksisen luostarielämän keskus, jossa asuu vain munkkeja. Vierailukin niemimaalla on sallittu vain miehille.
- Kiersimme Athoksen luostareita ja kappeleita. Siellä saimme idean, että voisimme tehdä jotain samantapaista myös Suomeen, kertoo matkalla mukana ollut lappeenrantalainen laivuri Seppo Salpakari.

Matkalta palattuaan miehet alkoivat etsiä sopivaa paikkaa. Paikan piti soveltua matkailuun, mutta oltava riittävän erillään, jotta hiljentyminen on mahdollista.
- Löysimme Ilkonsaaret. Paikka on hyvä, sillä sinne ei tule mopopoikia niin paljon kuin muualle, naurahtaa Salpakari.

Kun saaren omistava Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö suhtautui ajatukseen myönteisesti, alkoi tapahtua. Perustettiin ekumeeninen Saimaan Skiitat -yhdistys, jonka jäsenistössä on sekä ortodokseja että luterilaisia. Yhdistys haluaa tuoda esille ortodoksista kulttuuriperintöä sekä sitä, miten ortodoksinen uskonto on siirtynyt Välimereltä kohti pohjoista.

Skiittojen esikuvat sijaitsevat Välimereltä Jäämerelle

Ilkonsaari vihittiin Skiittasaareksi keväällä 2009.  Alle kymmenessä vuodessa saarelle on rakennettu kolme puurakenteista tsasounaa, joiden esikuvat ovat Petsamossa, Valamossa ja Konevitsassa. Elokuun lopussa 2017 vihittiin neljäs skiitta, jonka esikuva on athoslainen kivirakenteinen Portinvartijan eli Ivironin kappeli. Ensi vuonna valmistuu Novgorodilainen kappeli.

Neljän kappelin ja kappeleita yhdistävän polun rakentamiseen Saimaan Skiitat ry on saanut tukea Leader Länsi-Saimaalta. Polku mahdollistaa kappeleilla käynnin myös liikuntarajoitteisille. Yhdistys on saanut jokaiseen kappeliin myös yksityisiä lahjoituksia. Työt on tehty pääosin talkoilla.

- Kahden viimeisen kappelin esikuvat ovat kivestä rakennettuja, rapattuja ja maalattuja. Me rakennamme kappelit betoniharkkojen päälle. Portinvartijan kappelin rakentamisessa käytimme urakoitsijaa, Ramesta Oy:tä, koska betonista rakentaminen on talkoolaisille vaikeampaa kuin puisten tsasounien, toteaa Saimaan Skiitat ry:n puheenjohtaja Salpakari.

Skiittasaarelle suunnitellaan vielä kahden kappelin rakentamista. Esikuvia rakennettaville kappeleille etsitään Laatokan ja Mustanmeren välistä.
- Rakentamista emme aloita ennen kuin on selvä, kuka rakentamisen maksaa, muistuttaa Salpakari.

Vuosittain skiittasaaren tsasounissa ja kappeleissa käy toista tuhatta kävijää. Pääosa kävijöistä on pienveneilijöitä, jotka pitävät taukoa saarella sijaitsevassa virkistysaluesäätiön retkisatamassa.  
- Saari on tarkoitettu kaikkien ihmisten käyttöön ja skiitat ovat auki ympäri vuoden. Olemme rakentaneet tämän matkailukohteeksi, jossa ihmiset voivat hiljentyä, kertoo Salpakari.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön asiamies Hanna Ollikaisen mukaan Ilkonsaaresta on muodostunut skiittojen myötä erityislaatuinen veneilykohde.
- Ilkonsaari on skiittoineen erinomainen ja hieman erilainen matkakohde. Se sopii hyvin retkisataman rinnalle, kehuu Ollikainen.

Tulevaisuudessa Saimaan Skiitat ry:n ja virkistysaluesäätiön yhteinen toive on, että Ilkonsaari olisi helpommin saavutettavissa.
-  Saimaa Geoparkin myötä matkailijamäärä tulee lisääntymään, jolloin risteily-yrittäjät voivat myös lisätä palveluitaan, uskoo Ollikainen.


Tekti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Portinvartijan kappelin esikuva on Athoksen saarella Kreikassa. Kappeli vihittiin käyttöön Metropoliitta Ambrosiuksen (toinen vas.) johdolla elokuun lopussa 2017. Avustajina Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen sekä rovastit Markus Petsalo ja Mauri Patronen.

Juttu on julkaistu syyskuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin