Ankkapurhan puutarhassa riittää syötävää

Nuorisokeskus Anjalan puutarhassa kaikki on syötävää. Myös lapset ja nuoret osallistuvat puutarhatöihin. Esikuvana puutarhalle on 1600-luvulla perustetun Anjalan kartanon hyötypuutarha.

- Anjalan kartanolla oli hyötypuutarha jo varhain. 1900-luvun alussa isossa puutarhassa oli satoja hedelmäpuita, marjapensaita sekä kasvihuoneita, joissa viljeltiin viiniköynnöksiä ja kurkkuja, kertoo Nuorisokeskus Anjalan kehittämispäällikkö Kirsi Sali.  

Nuorisokeskus Anjala ja sitä ylläpitävä Ankkapurhan kulttuurisäätiö vaalivat Anjalan kartanoa ympäröivää kulttuurimaisemaa. Toimintaympäristön muutoksiin pitää varautua, sillä Senaatti-kiinteistöille kuuluva kartano ja kartanomuseo ovat myynnissä.  
- Päätimme rakentaa uuden puutarhan rantaan rajoittuvalle peltoalueelle, jossa vielä 1920-luvulla otetussa valokuvassa kasvoi omenapuita ja niiden alla kasveja.

Puutarhan alkusuunnittelun teki kuvataiteilija Sanna Majander, joka ehdotti, että puutarhan kasvit voisivat olla syötäviä. Yksityiskohtaisen suunnitelman laati puutarha-alan opiskelija Taija Aarikka. Istutustöihin sekä piknikpöytiin ja -penkkeihin Ankkapurhan kulttuurisäätiö sai Leader-tukea Pohjois-Kymen Kasvulta. Hanke toteutettiin vuonna 2016.
- Istutimme syreenimajan syreenit ja 20 kirsikkapuuta leirikoululaisten kanssa. Myös lastenleiriläiset ja musiikkitapahtuman osallistujat ovat osallistuneet istutustöihin, muistelee Sali.

Tänä kesänä puutarhassa on järjestetty kaikille avoimia puutarhatalkoita, joihin ihmiset ovat tervetulleita hoitamaan puutarhaa.  
- Talkoissa on käynyt säännöllisesti kymmenkunta innokasta puutarhanhoitajaa läheisestä vastaanottokeskuksesta. Heidän kanssaan olemme istuttaneet pensaita, kitkeneet puutarhaa ja keränneet villiyrttejä.

Syreenin kukat ja minikiivit popsitaan jälkiruuissa

Syötävän puutarhan idea on, että kaikkia siihen istutettuja kasveja voi syödä tai käyttää esimerkiksi yrtteinä tai rohdoksina. Nuorisokeskuksen keittiö hyödyntää oman puutarhan tuotteita etenkin leivonnassa ja jälkiruuissa.

Puutarhasta löytyy esimerkiksi perennapenkki, köynnöskäytävä ja pensaslabyrintti – kaikki syötäviä.
- Köynnöskäytävässä kasvaa viiniköynnöksen ohella humalaa ja kiinanlaikkuköynnöstä, joka tuottaa syötäviä marjoja, niin sanottuja minikiivejä. Pensaslabyrintissamme käytimme koristearoniaa sekä tuijaa, jota intiaanit ovat käyttäneet rohdoksena, valottaa Sali.

Nuorisokeskus Anjalan merkittävin toimintamuoto ovat leirikoulut, joita järjestetään vuosittain satakunta. Monen leirikoulun ohjelmaan kuuluu osallistuminen puutarha- ja istutustöihin.
- Haluamme lisätä lasten ja nuorten tietoa ja ymmärrystä kulttuuriperinnöstä ja ympäristöstä. Lapset osallistuvat puutarhan istutus- ja hoitotöihin ja voivat myöhemmin seurata, miten puutarha kasvaa. Meillä on tapana merkitä jokaisen pensaan ja puun viereen, kuka sen on istuttanut. Myöhemmin voimme vaikka facebookissa kertoa, että sen ja sen luokan istuttama kirsikkapuu tuottaa satoa näin paljon.  

Syötävästä puutarhasta rakennetaan asukkaiden ja matkailijoiden virkistysaluetta, joka lisää alueen monimuotoisuutta.
- Puutarhassa olisi mukava viettää kirsikankukkajuhlia ja kirsikankeruutalkoita. Tarkoituksemme on myös hankkia oleskelupaikalle pöytien ja -penkkien vierelle grilli, jota alueen asukkaat voisivat käyttää, hahmottelee Sali.


Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Nuorisokeskus Anjalassa järjestettiin heinäkuussa kansainvälinen työleiri, jonka osanottajat rakensivat kompostia syötävän puutarhan läheisyyteen. Työleiriläisistä kuvassa espanjalainen Joan (vas.), ranskalainen Ismael, kreikkalainen Georgios ja meksikolainen Angelica. Kuvaaja Terhi Ojanen.
Kuva edellisellä sivulla: Kehittämispäällikkö Kirsi Sali kertoo, että kirsikkapuiden, syreenien ja muiden puutarhan kasvien istutuksiin osallistuivat myös leirikoululaiset. Kuvaaja Paula Rämä.
Juttu on julkaistu syyskuussa 2017.


Ankkapurha on Kymijoen koski Anjalan ja Inkeroisten välissä, jonka voimala-alue on maisemoitu viihtyisäksi ulkoilualueeksi. Kosken länsirannalla sijaitsee Anjalan kartano. Ankkapurhan kulttuurisäätiö kehittää nuorisotyötä ja vaalii alueen kulttuuriperintöä. Ankkapurhan kulttuuripuisto puolestaan on yhteisnimike Anjalan ja Inkeroisten matkailukohteille. Lue lisää Ankkapurhasta ja sen matkailukohteista. Katso video Ankkapurhan joulutunnelmista. Video on julkaistu 7.12.2017 Facebookissa valtakunnallisessa Leader-joulukalenterissa.

Julkaistu syyskuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin