Näitä ihmisiä tulee sairaan ikävä!

Viime viikolla Saimaan ympäristössä liikkui valkoisia numerokyltein varustettuja autoja. Amaze Me Leader-seikkailussa 52 nuorta aikuista eri puolilta Eurooppaa tutustuivat Saimaan alueen maaseutuyrityksiin ja hankkeisiin.

Amaze Me Leader on suomalaisten kehittämä seikkailu, jolla nuoria innostetaan osallistumaan maaseudun kehittämiseen omilla ideoillaan. Suomalaiset, skotlantilaiset, latvialaiset ja virolaiset nuoret kisasivat autokunnittain erilaisilla toimintarasteilla. Samalla he tutustuivat Leader-toimintaan, Leader-rahoituksella toimintaansa kehittäneisiin yrityksiin sekä suomalaiseen maaseutuun. 

Nuorille kisa oli mieliinpainuva kokemus. He saivat runsaasti uusia kokemuksia ja mikä tärkeintä tutustuivat ja ystävystyivät toisiinsa.
- Ihan huikee kokemus! Ja juuri kun on päässyt kiinni asioihin ja tutustunut ihmisiin, tää jo loppuu, harmittelee Heidi Järvinen, 24, Kouvolasta.
- On ollut hieno viikko. Olen saanut kokeilla monia asioita, joita olen koko kesän toivonut. Halusin käydä Puumalassa ja Savonlinnassa ja pääsin ekaa kertaa myös melomaan, muistelee Tiina Lantta, Lemiltä lähtöisin oleva 22-vuotias opiskelija.

Nuorille parasta seikkailussa oli tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kokemuksia. Monelle parasta oli vapaa-ajan vietto kanssakilpailijoiden kanssa. Monen mieleen jäi iittiläinen savusauna, mutta myös tanssin opettelu Rantasalmella. Joku muisteli naulojen takomista ja viinin maistelua Puumalan Niinisaaressa, toinen melontaa, soutua ja kalastusta Sulkavalla.

Kuusaalainen Ida Kautto, 21, toteaa, että viikko ei ollut yhtään sellainen kuin hän oletti, vaan paljon parempi.
- Todella hyvä reissu. Näitä ihmisiä tulee sairaan ikävä. Ei uskois, että viikossa voi tutustua näin läheisesti. Jos tulee vastaan vielä tällaisia mahdollisuuksia, niin kyllä haen ja toivottavasti pääsen mukaan, kannustaa Kautto.

Seikkailun aikana nuoret tutustuivat Leader -toimintaan, josta monikaan ei ennakolta tiennyt mitään. Viikon lopussa kaikille oli selvää, mitä Leader on.
- Leader on maaseudun kehittämistä ja yritysten rahoittamista. Se mahdollista asumisen ja yrittämisen maaseudulla, kertovat nuoret yhdestä suusta.

Kotiin vietäväksi nuoret saavat kokemuksia, ystäviä ja yritysideoita

Kansainväliset nuoret toteavat saaneensa Suomesta ja suomalaisista maaseutuyrityksistä paljon ideoita ja vinkkejä, miten kehittää asioita omilla kotiseuduillaan.
- Minulla on oma yritysidea ja sain uusia vinkkejä, miten voin rakentaa siitä paremman, iloitsi latvialainen Samantha Sanda Ozolina, 20.

Myös virolainen Martin Möllits, 20, kertoo, että mielenkiintoisinta oli käydä yrityksissä ja tutustua, millaisia tuotteita ne ovat kehittäneet.
- Yrityksissä sain ideoita ja motivaatiota myös siihen, mitä itse voisin tehdä. Voisin tulevaisuudessa ehkä rakentaa hirsitaloja, miettii Möllits.

Nuoret hämmästelivät, että suomalaisella maaseudulla oli paljon matkailijoille sopivia kohteita. Mutta myös paljon metsää ja järviä.
- Ihmiset olivat ystävällisiä ja heidän kanssaan oli helppo jutella. Kaikki puhuivat hyvää englantia. Sitä paitsi täällä on lämpimämpää eikä sada niin paljon kuin Skotlannissa, naurahtaa 18-vuotias skotlantilainen Strachan Clark.

Amaze Me Leader 2017 -seikkailu innosti kymmeniä nuoria aikuisia osallistumaan kotiseutunsa kehittämiseen. Kaikki mukanaolijat ovat valmiita myös uuteen seikkailuun. Skotlannissa mahdollisesti järjestettävään seuraavaan Amaze Me Leaderiin on paljon innokkaita nuoria tulossa!


Amaze Me Leader 2017 -seikkailun järjestivät viisi suomalaista Leader-yhdistystä, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK sekä Maaseutuverkosto. Nuoret seikkailivat Kaakkois-Suomessa Kouvolan, Valkealan ja Iitin alueilla Pohjois-Kymen Kasvun vieraina ja Etelä-Karjalassa Ylämaalla ja Savitaipaleella Leader Länsi-Saimaan vieraana. Etelä-Savon seikkailukohteet olivat Piällysmiehen, Rajupusun sekä Veej'jakajan toiminta-alueilla. 


Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvat: KaakonKantri

Kuvakooste: 
Vasen yläkulma: Seikkailun päätöspäivänä nuoret seikkailivat ylämaalaisella spektroliittilouhoksella ja hioivat spektroliittikorun. 
Oikea yläkulma: Juho Kaasinen Ylämaalta ja Tiina Lantta Lemiltä uskovat pitävänsä yhteyttä uusien kansainvälisten ystäviensä kanssa myös jatkossa.
Vasen alakulma: Valtteri Rajamäki (vas.) Korialta, Ida Kautto Kuusaalta, Heidi Järvinen Kouvolasta ja Leevi Lautala (edessä) Iitistä lähtisivät uuteen seikkailuun vaikka heti. 
Oikea alakulma: Ensimmäisenä seikkailupäivänä nuoret tutustuivat pesäpalloon Kouvolassa ja matkailuyritysten toimintaan Repoveden kansallispuistossa. Katajavuorella mietittiin järven syvyyttä. 

Kuva edellisellä sivulla: Strachan Clark (vas.) Skotlannista, Martin Möllits Virosta ja Samantha Sanda Ozolina Latviasta saivat suomalaisista yrityksistä ja hankkeista ideoita, joita he voivat hyödyntää myös kotimaissaan. 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin