Lemin laululava kuuluu jälleen kyläkuvaan

Heinäkuisena keskiviikkoiltana runsaan 3000 asukkaan Lemillä kuhisee. Tori keskellä kirkonkylää on täynnä väkeä ja satunnainen kulkija ei äkkiseltään tahdo löytää parkkipaikkaa. Kansa alkaa suunnata kulkuaan kuin yhteisestä päätöksestä kohti urheilukenttää.

Kentän vehreällä nurmella lekottelee kaikenikäistä väkeä, osa on pukeutunut kansallispukuihin. Katseet on suunnattu kauniiseen, havuköynnöksin koristeltuun laululavaan, joka avataan juhlallisin menoin 600 katsojan edessä. 
Tilaisuudessa kuullaan Jussi Chydeniuksen juuri tätä hetkeä varten säveltämä teos Laulu ja elämä, jonka sanat ovat Uuno Kailaksen runosta vuodelta 1931. Kantaesityksessä laulaa oopperalavoilta tuttu kvartetti: Miina-Liisa Värelä, Niina Keitel, Jussi Myllys ja Jouni Kokora.
Yleisö viihtyy aurinkoisessa kesäillassa, ohjelma on korkeatasoista ja viihdyttävää.
- Lavahanke sai pitkin matkaa mediassa hyvin näkyvyyttä. Lappeenrannastakin tultiin ihan varta vasten lavaa katsomaan, kertoo Lemin musiikkijuhlien vs. toiminnanjohtaja Kaija Lankia.

Musiikkijuhlia järjestävä Lemin musiikkiyhdistys ry päätyi rakentamaan kirkonkylään uuden laululavan samalla paikalla vuosina 1911 – 1930 olleen lavan mallin mukaan.
- Pidimme musiikkiyhdistyksen kokousta Kouvon baarin kabinetissa syksyllä 2015 ja ihastelimme seinällä olevaa vanhaa valokuvaa alkuperäisestä laululavasta. Siinä tilaisuudessa nousi mieleen idea, että voisiko musiikkiyhdistys laittaa hankkeen alulle, taustoittaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela.
Hankkeen vetäjäksi nimettiin yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Räisänen.
- Hän hoiti käytännössä kaikki moninaiset paperityöt, anomukset ja kysymykset eri suuntiin. Ja nyt laululava seisoo komiana paikoillaan, Arvela iloitsee.

Talkoohenki elää Lemillä

Alun perin tarkoituksena oli teettää lavan metallirunko alan yrityksessä, ja rakentaa puuosat talkoilla. Pian kävi kuitenkin selväksi, että korkean laululavan rakentaminen vapaaehtoisvoimin olisi liian suuri ja riskipitoinen urakka. Niinpä lavan kokonaisuudessaan rakensi lappeenrantalainen Rossin Metalli Oy.
Yhdistysväellekin jäi vielä hommia, kuten lavan pohjatyöt, vaadittavat mittaukset ja sähkötyöt.
- Lisäksi talkoolaiset kävivät lavan valmistusvaiheessa maalaamassa puuosia neljissä eri talkoissa, Lankia lisää.

Myös lavan rahoitus on ollut näyte lemiläisestä talkoohengestä. Musiikkiyhdistys sai investointiinsa 50 prosentin tuen Leader Länsi-Saimaa ry:ltä, mutta toiset 50 prosenttia katetaan muun muassa yksityishenkilöiden, yhdistysten, yritysten ja kokonaisten sukujen tekemillä lahjoituksilla.
- Lahjoittajiksi ryhtyi esimerkiksi entisiä lemiläisiä, jotka tuntevat kotiseuturakkautta ja haluavat pitää näin yllä siteitä Lemiin, Lankia huomauttaa.

Laululava pääsi uuteen testiin pian avajaisten jälkeen, sillä urheilukentällä järjestettiin musiikkijuhlien lastenkonsertti.
- Paikka osoittautui mainioksi. Sinne oli helppo tulla, ympärillä on parkkipaikkoja ja lapsilla tilaa temmeltää, Lankia kiittelee.
Musiikkijuhlien jälkeen vs. toiminnanjohtaja on koukannut iltalenkillä lavan kautta varmistamassa, että paikat ovat kunnossa.
- Se on hieno, kaunis rakennus, joka näkyy Uimintielle saakka, kun kirkonkylästä lähdetään Taavetin suuntaan. Lava kuuluu nyt kyläkuvaan, hän hymyilee.

Vaikka lava on jo monelle rakas, eivät kaikki ole suhtautuneet rakennukseen pelkästään positiivisesti.
- Monen mielestä se oli hullu idea. Mutta hanke todisti, että välillä voi rohkeasti toteuttaa vähän joutavanpäiväisiäkin ideoita. Lava on saanut paljon huomiota mediassa, mikä on lisännyt Lemi-tietoisuutta. Laululava on jonkinmoinen uusi nähtävyys Lemillä, Lankia pohtii.


Lauantaina 12. elokuuta paikalliset nuoret järjestävät laululavalla Lemin Music Festin, joka on ilmainen ja päihteetön tapahtuma. Lemin Music Festissä esiintyvät muun muassa Aste, Raappana ja Pressan katti. Festarin järjestävät Lemin 4H-yhdistyksen Tapahtumatuottajavalmennuksen nuoret. Tätäkin hanketta tukee Leader Länsi-Saimaa ry.


Kuvateksti: Laululavan avajaiset 26. heinäkuuta käynnistivät viiden päivän mittaiset Lemin musiikkijuhlat. Avajaisissa 93 henkilöä kiipesi lavalle laulamaan Karjalaisten laulua. Eri puolilla Lemin kirkonkylää järjestetyt tilaisuudet vetivät musiikkijuhlille kaikkiaan noin 3100 osallistujaa.

Kuva edellisellä sivulla: Lemin musiikkijuhlien vs. toiminnanjohtaja Kaija Lankia (vas.), toiminnanjohtaja Eija Räisänen sekä Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niina Keitel (oik.).

Juttu on julkaistu elokuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin