Sarviniemi on nyt kaikkien yhteinen virkistysalue

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö valmistelee Taipalsaaren Sarviniemeä parhaillaan retkeilykäyttöön. Alueesta tulee myös yksi suunnitteilla olevan Saimaa Geoparkin kärkikohteista.

Suur-Saimaalle työntyvään Sarviniemeen liittyy monenlaisia tarinoita. Projektityöntekijä Mari Matikainen on kuullut niitä kesän aikana talkoissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa hän on tehnyt Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön Sarviniemi retkikohteeksi –hanketta tutuksi alueen asukkaille, mökkiläisille sekä retkeilijöille.
- Hirmu monella on sieltä muistoja Suur-Saimaan lomakylän ajoilta. Siellä on oltu töissä, tanssittu häitä, vietetty kesiä, laulettu ja juhlittu, hän kuvailee.
Vuosikymmeniä Sarviniemen kupeessa ollut lomakylä lopetti toimintansa kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen alueelle kaavailtiin loma-asuntomessuja ja haettiin lupia yksityisten vapaa-ajanasuntojen rakentamiseksi, mutta suunnitelmat kariutuivat yksi toisensa jälkeen. Viime toukokuussa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö vuokrasi Sarviniemen Metsähallitukselta pitkällä sopimuksella.
- Moni on sanonut, että hyvä kun Sarviniemi on nyt kaikkien käytössä virkistyskohteena. Jotkut kokevat sen jopa pyhäksi paikaksi. Sarviniemi on todella hieno luontokohde, Matikainen jatkaa.

Alue rakentuu pala kerrallaan

Hanke aikoo tehdä Sarviniemen virkistysalueen rakenteiden suunnittelussa yhteistyötä Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoille kanssa.
- Opiskelijat tekisivät meille suunnitelmia virkistysalueen rakenteista, kuten nuotiokatoksista, käymälöistä sekä polttopuukatoksista, ja voisimme valita mieluisimman ehdotuksen jatkovalmisteluun, kertoo Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toiminnanjohtaja Hanna Ollikainen.
Sarviniemeen on ajateltu rakentaa myös suuri infokatos, jonka alla koululuokat ja muut ryhmät voisivat kokoontua ja työskennellä. Vanhan, käytöstä poistetun saunan tilalle on tarkoitus hankkia uusi.
- Alueella on tällä hetkellä vielä vanhoja, huonokuntoisia rakennuksia, jotka tullaan purkamaan, Mari Matikainen huomauttaa.

Kun alueen suunnittelu etenee, varaa virkistysaluesäätiö yleisölle mahdollisuuden kommentoida suunnitelmia. Sarviniemen kehittämiseen liittyviä mielipiteitä on kartoitettu jo pitkin kesää talkoissa ja muissa tilaisuuksissa. Myös Sarviniemessä toimivilta yrittäjiltä on kyselty, millaisia tarpeita heillä on alueen suhteen.
- Rakennesuunnittelussa pitää huomioida, että joku yrittäjä voi tarvita vaikkapa varasto- ja huoltotilaa, Matikainen sanoo.
Retkipaikan varsinainen rakentaminen toteutetaan myöhemmin sitä mukaa kun rahoitus saadaan järjestymään.
- Yhtenä kohderyhmänä Sarviniemessä ovat myös veneilijät. Sarviniemen satama on Taipalsaaren kunnan omistuksessa ja kunta on sitoutunut kehittämään sitä, Ollikainen huomauttaa.

Sarviniemi on osa vireillä olevaa Saimaa Geopark -kokonaisuutta

Makkaran paistaminen onnistuu Sarviniemessä jo nyt, sillä alueella on kaksi nuotiopaikkaa. Hanke on teettänyt kohteeseen myös opastauluja. Talkoiden ohella tulossa on vielä kiertävä valokuvanäyttely, joka esittelee valmisteilla olevan Saimaa Geoparkin kohteita.
UNESCO:n suojeluksessa toimivat Geoparkit ovat rajattuja alueita, joissa on tieteellisesti tai maisemallisesti kiinnostavia geologisia kohteita.
Eteläiselle Saimaalle Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueelle haetaan loppuvuodesta Geopark-statusta. Sarviniemi olisi yksi Saimaa Geoparkin tärkeistä käyntikohteista.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi vastikään Saimaa Geopark ry:lle maaseuturahaston tukea Geoparkin opastehankkeeseen.
- Tänä syksynä opastauluista valmistuvat ensimmäiset prototyypit, Ollikainen kertoo.


Leader Länsi-Saimaalta rahoitusta saanut Sarviniemi retkikohteeksi –hanke järjestää talkoot Sarviniemessä torstaina 27. heinäkuuta kello 16-18. Talkoiden jälkeen WWF:n Suomen hallituksen jäsen, eteläisen Saimaan saimaannorpan suojelusta vastaava Ismo Marttinen kertoo saimaannorpasta nuotion äärellä. Sään salliessa rannalla voi seurata myös nuotanvetoa.


Kuvateksti: Saimaa Geopark ry:n geologi (vas.) Kaisa-Maria Remes kertoo, että syksyllä yrityksille on tulossa Geopark-koulutusta ja myös koulujen kanssa pyritään järjestämään aiheeseen liittyvää yhteistyötä. Mari Matikainen ja Hanna Ollikainen (oik.) tutustuttivat Remeksen Sarviniemeen heinäkuun alussa.
Teksti ja kuvat: Saija Räty

Juttu on julkaistu heinäkuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin