Olisi jo aika tapahtua jotain hyvää

Joutsenon vastaanottokeskuksen arki Konnunsuolla on tylsää. Ei siis ihme, että eritrealaiset ja gambialaiset turvapaikanhakijat iloitsevat päästessään tutustumaan suomalaiseen elämänmenoon ja paikallisiin nuoriin Lappeenrannan Me-talolle. Halu oppia kieltä ja kotoutua Suomeen nopeasti on kova.

- Turvapaikanhakijat ovat tulleet muutama viikko sitten Suomeen, joten tämä on heille ensimmäinen kosketus suomalaiseen elämään ja suomalaisnuoriin. Tavoitteena on mukavaa yhdessäoloa. Toivon heidän lähtevän hymyssä suin pois, kertoo Etelä-Saimaan 4H-yhdistyksessä yhteisöpedagogiharjoittelua suorittava Ville Kallio.

Etelä-Saimaan 4H-yhdistys on tarttunut vaikeaan aiheeseen. Coach4you -hankkeen tarkoitus on valmentaa sekä suomalaisia että maahanmuuttajanuoria työhön ja suomalaiseen työkulttuuriin. Samalla lisätään yhteisöllisyyttä ja suvaitsevaisuutta. 
- Hyvän kotoutumisen edellytys on, että nuoret saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kosketusta suomalaisiin ja suomalaiseen elämäntapaan, toteaa Etelä-Saimaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Helena Puustinen.

Kevään aikana nuorisotalo Rientolan nuoret järjestävät Konnunsuon vastaanottokeskuksella liikunnallisia kerhoja, kilpailuja ja yhteistapaamisia. Kesällä joutsenolaisnuoret järjestävät turvapaikanhakijoiden kanssa yhteiset monikulttuuriset festarit Joutsenon keskustassa.
- Nuorten kohtaaminen on helpompaa järjestettyjen tapahtumien kautta. Asenteellisesti olemme päässeet jo aika pitkälle. Joutsenolaisnuoret ovat huippuluokkaa. He ovat innostuneet toimimaan maahanmuuttajanuorten kanssa, kehuu Puustinen.

Puustinen harmittelee, että Konnunsuolla turvapaikanhakijat asuvat vain väliaikaisesti. Muutaman viikon päästä heidät siirretään vastaanottokeskuksiin muualle Suomeen. Kotouttaminen on kuitenkin tärkeää aloittaa jo ensimmäisessä paikassa.
- Voimme auttaa toinen toisiamme pienilläkin teoilla. Me-talon illassa olleet nuoret totesivat, että se oli kaikkein paras päivä, minkä he olivat Suomessa viettäneet, iloitsee maahanmuuttajanuoria ohjannut Ville Kallio.

Hankkeen perimmäisenä tarkoituksena on parantaa nuorten – sekä suomalaisten että maahanmuuttajien – työllisyyttä.
- Nuoret ovat halukkaita työhön, mutta valitettavasti tällä hetkellä työllistyminen on vaikeaa. Odotan yrittäjiltä yhteiskuntavastuuta ja toivon heidän työllistävän nuoria. Työkokemus on nuorille tärkeää.  Se rakentaa identiteettiä ja tuo osallisuuden kokemusta. Maahanmuuttajanuorten kohdalla lyhyetkin työkokeilut auttavat heidän kotoutumistaan paljon, muistuttaa Puustinen. 

Opiskeleminen ja parempi tulevaisuus kiinnostavat

Eritrealaiset nuoret miehet Kiros, Adam ja Amir haluavat kotoutua Suomeen nopeasti. Kuukauden Konnunsuolla asuneet miehet osaavat jo jonkun verran Suomea ja haluaisivat päästä nopeasti töihin tai opiskelemaan. Miehet lähtivät kotimaastaan Eritreasta vaikean ihmisoikeustilanteen takia. Italian vastaanottoleiriltä heidät siirrettiin Suomeen osana EU:n sisäisiä siirtoja.
- Lähdin Eritreasta neljä vuotta sitten ja tulin Etiopian, Sudanin, Libyan ja Italian kautta Suomeen kuukausi sitten, kertoo 28-vuotias Kiros, joka on kotimaassaan opiskellut maantiedettä ja työskennellyt kartanpiirtäjänä. Hän haluaisi jatkaa alan opiskelua myös Suomessa.

Gambiassa tarjoilijana työskennellyt 22-vuotias Binta saapui Suomeen neljä kuukautta sitten Venäjän kautta. 
- Haluaisin opiskella terveydenhuoltoalaa ja työskennellä esimerkiksi sairaanhoitajana tai vanhusten parissa. Pidän vanhoista ihmisistä. Edesmenneen isoäitini kanssa olin hyvin läheinen. Hän oli paras ystäväni, muistelee Binta.
Binta toivoo, että monen vaikean vuoden jälkeen nyt olisi jo aika, että jotain hyvää tapahtuu.


Coach4you -hankkeessa järjestetään yhdessä nuorten kanssa työhön ja suomalaiseen työkulttuuriin valmentavia työpajoja, kursseja ja viestintää. Nuoret tuottavat itse tapahtumia, leirejä ja opintomatkoja. Tavoitteena on valmentaa nuoria työhön sekä lisätä suvaitsevaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hanke on saanut Leader-rahoitusta Leader Länsi-Saimaalta.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Eritrealaiset Adam (vas.) ja Amir taiteilivat tyynyliinoja 4H-yhdistyksen järjestämässä tutustumisillassa.
Kuva edellisellä sivulla: Gambialainen Binta haluaa opiskella sairaanhoitajaksi ja työskennellä vanhusten parissa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin