Iitin voimakylät vie liikunnan ilosanomaa kotiovelle saakka

Valkoiset jauhot kannattaa vaihtaa täysjyvätuotteisiin. Jos syö paljon leipää, on syytä suosia vähäsuolaisia tuotteita. Ruokavaliolla voi päästä samoihin tuloksiin kuin verenpainelääkkeillä.

Iitissä, Sääskjärven puukoululla Kilojen keräys –kampanjan tilaisuudessa parikymmentä osallistujaa saa tuhdin tietopaketin terveellisen ruokavalion vaikutuksista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tiedon lisäksi laihduttaja tai elämäntaparemontoija tarvitsee myös ripauksen armollisuutta itseään kohtaan.
- Kannattaa pyrkiä siihen, että syö yleensä hyvin. Repsahduksia voi tulla, mutta ei elämä siihen kaadu. Ruoasta pitää saada myös nauttia, muistuttaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja yritysasiantuntija Hannele Veteli.

Kilojen keräys –kampanja on yksi Iitin voimakylät ja etsivä liikuntatyö –hankkeen lukuisista aktiviteeteista, joita se järjestää eri puolilla kuntaa. Toiminta käynnistyi viime keväänä ryminällä, kun hankkeen lanseeraustapahtuma, Unelmien liikuntapäivä Kausalan Ravilinnassa veti paikalle noin 500 osallistujaa. Se on varsin paljon 6900 asukkaan Iitissä.
Kesäkuun viimeisenä päivänä järjestetty Sääskjärven ympäripyöräily sai sekin iittiläiset liikkeelle.
- Ajattelin, että jos 50 ihmistä saadaan paikalle, mutta meillä olikin sitten yli sata nimeä listassa. Vanhimmat olivat yli 80-vuotiaita ja nuorimmat alakouluikäisiä. Oli mahtavaa katsoa sitä pyöräilijöiden letkaa, kun se vaan jatkui ja jatkui, kuvailee Voimakylien hankekoordinaattori Tanja Rautavirta.

Yhteistyö on avain hyviin tuloksiin

Iitin voimakylät ja etsivä liikuntatyö on Sääskjärven kyläyhdistyksen hallinnoima hanke, joka on saanut Leader-rahoitusta Pohjois-Kymen Kasvun kautta. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen liikunta-aktiviteetteja eri puolilla Iittiä ja herätellä erityisesti haja-asutusalueiden ikääntyvää väestöä liikunnan hyötyihin. Maksutonta liikuntaneuvontaa saa jopa kotikäynteinä.
- Menemme ihan konkreettisesti ihmisten ovien taakse ja voimme tulla vaikka kotiin antamaan jumppaohjeita, Rautavirta sanoo.

Voimakylät tekee yhteistyötä muun muassa Iitin kunnan liikuntatoimen sekä alueen urheiluseurojen kanssa. Rautavirta uskoo, että juuri yhteistyö on yksi syy siihen, että asukkaat ovat innolla lähteneet mukaan tapahtumiin ja tempauksiin.
- Täällä kylillähän on voimaa, kun vaan rohkeasti lähtee kyselemään ja tekemään, hän muistuttaa.

Mutta palataanpa vielä takaisin Sääskjärven puukoululle, jossa Taina Auvinen, Leena Viitala ja Kirsti Auvinen ovat kuuntelemassa Hannele Vetelin ravintoneuvoja.
- Osallistuin kesällä Voimakylien pyöräilytapahtumaan ja päätin lähteä seuraamaan myös tätä luentoa. Projekti on tervetullut. Tässä on toimintaa kaiken ikäisille, Taina Auvinen sanoo.
Leena Viitala puolestaan on ensimmäistä kertaa hankkeen tilaisuudessa.
- Olen Jokuen kylästä. Kausalan tilaisuuden ajankohta ei sopinut minulle, joten tulin tänne Sääskjärvelle, hän kertoo.
Kirsi Auvinen innostui ravintoluennosta nimenomaan siksi, että se on lähellä kotia.
- Silloin tulee paremmin lähdettyä. On tuttu paikka ja tapaa tuttuja ihmisiä, hän hymyilee.


Iitin voimakylät ja etsivä liikuntatyö –hankkeen nettisivuilta näet tulossa olevat tapahtumat ja liikuntatarjonnan. Onko teidän kyläyhdistyksessä tai vaikkapa urheiluseurassa intoa järjestää omalle alueellenne uudenlaista toimintaa? Tutustu maaseudun hanketukiin.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Taina Auvinen (vas.), Leena Viitala ja Kirsti Auvinen ammensivat tietoa terveen elämän aineksista Iitin voimakylät –hankkeen tilaisuudessa elokuun lopulla.
Kuva edellisellä sivulla: Tanja Rautavirta (oik.) ja Riitta Tuomala ovat Iitin voimakylien voimanaiset. Rautavirta toimii hankekoordinaattorina ja Tuomalalla on ollut tärkeä rooli muun muassa liikuntaryhmien sisältöjen suunnittelussa.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin